Dziś odwiedzając krakowski kolejowy Dworzec Główny, jego nowo otwartą część w oczy rzuciła mi się duża interaktywna, dotykowa tablica informacyjna po której zaraz zacząłem maziać palcami. Jedną z jej funkcji jest możliwość podglądu mapy miasta i o ile pozytywnie byłem zaskoczony tym że domyślnie jest podkład OSM, to już trochę zepsuła mi humor niewidoczna albo nie dodana wcale atrybucja, zresztą nie tylko atrybucja OSM jest niewidoczna, UMP też.
Jak to wygląda http://i.imgur.com/OPIIkUH.jpg
Strona ta, to najpewniej http://mapakrakow.pl/ i tam chyba będzie trzeba napisać. Wykorzystują OpenLayers więc nie powinni mieć większego problemu z poprawą.
Edit, teraz patrzę i nawet jakieś wycieki z aplikacji mają na stronie
select distinct idforeignt as idkomunika,titlepl as name from poi where id<10000 limit 40;
Brak atrybucji w połączeniu z treścią podaną na stronie
(sekcja “Warunki umieszczania danych w serwisie”) ewidentnie wprowadza w błąd (w kontekście danych OSM).
Chodzi np o zatrzeżenie “Administrator może usunąć obiekt z mapy … bez podania uzasadnienia” - powinni wyraźnie napisać, ze to dotyczy tylko ich danych które wyświetlają na gotowych podkładach.
Wydaje mi sie, ze dosyc jasno wymienione OpenStreetMap mimo, ze licencja nie jest wymieniona. Byloby ciezko twierdzic ze nie podali atrybucji, lepiej skupic sie na przypadkach gdzie rzeczywiscie nie jest podane zrodlo.
To prawda import z PKT to byłby niezły zastrzyk POI dla OSM. Ale i tak się cieszę, że używają OSM zawsze to szansa na promocję. Gdyby tak jeszcze PF się skusiła mapa.pf.pl…
Konkretnie wykorzystuje jako podkład kafelki generowane (przez siebie) z danych OSM ale wszystkie informacje które sa wynikiem wyszukiwania oraz wyświetlane na mapie dane szczegółowe POI (w tym ich pozycje od czapy) pochądzą z danych PKT. Nie jestem więc pewien czy to nie jest przykład negatywnej reklamy OSM (bo kto sie będzie wgłębiał w szczegóły które dane skąd pochodza)
Podpytuję ich, czy można wykorzystać dane GPX na stronie i czy może podzielą sie bazą POI. Planuję też wycieczkę WTR-em (jedną stroną), to pewnie też zbiorę co nieco w trasie.
KZK GOP uruchomił serwis śledzący poprzez GPS autobusy na części linii połączony z tablicami na przystankach. Nie sprawdziłem jeszcze jak to działa, ale korzystają z map OSM.
edit: Udało mi się wyśledzić jakiś autobus w czasie rzeczywistym, nawet działa. Ten serwis, to kopalnia informacji o aktualnych przebiegach tras autobusów, położeniach przystanków itp. Ciekawe, czy trasy były nanoszone na mapę, czy raczej z odczytów GPS, poszlaka wskazuje na GPS, pewne dość nowe rondo nie istniejące na ortofotomapie UM Katowice i Geoportalu jest przesunięte na mapie, zapewne jest niedokładnie na OSM. Może można skorzystać z przebiegów tras autobusów do korekty dróg jeśli gdzieś będzie trzeba, choć na oko nie wydaje mi się, jednak mapy OSM są dość dokładne.
Z tego, co widzę, to trasy były raczej odrysowywane z podkładu OSM Dużo jest też przebiegów lekko niedokładnych albo wg mojej wiedzy po prostu błędnych, radzę więc korzystać z rozwagą.
Chyba masz rację, węzły często pokrywają się z tymi z OSM. Chodziło mi o Rondo Policji Województwa Śląskiego obok A4 Business Park, znalazłem uchwałę UM i mapkę, podłożyłem i jednak w OSM jest dobrze narysowane, dziwna ta rozbieżność, może trasy rysowali zanim to rondo pojawiło się w OSM? Oczywiście to drobiazg.