Mestopslag: man_made=storage_tank icm building?

Tijdens BAG updates kom ik vaak cirkelvormige gebouwen naast boerderijen tegen. In het veld lijken ze op zoiets:
https://duckduckgo.com/?q=mestopslag&t=ffab&iar=images&iax=images&ia=images&iai=http%3A%2F%2Fwww.wateler.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2014%2F06%2Fmestopslag.png
Volgens mij zijn dit mestopslagtanks.

Die zijn vaak getagged met man_made=storage_tank plus building. Ik kom van alles tegen: building=yes/industrial/storage_tank. Het laatste heeft mijn voorkeur (lijkt me logisch; de logica van building=church, amenity=place_of_worship) en ik pas het weleens toe.

Echter, op het Duitse forum loopt nu een draadje over mestopslagtanks, en daar lijkt consensus te zijn dat storage_tanks helemaal geen gebouwen zijn en dus geen building tag horen te hebben:
https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=7086
Dat lijkt me ook best logisch.

Wat denken wij in Nederland hierover?

Persoonlijk maakt het mij niet zo veel uit. Het lijkt me wel verstandig dat wij een oplossing vinden die wij allemaal goed vinden.

Er zit mogelijk veel historie achter.

Bij de BAG import waren vele opslagtanks opgenomen in de BAG en dus als building=yes getagd.
Later werden ze in sommige gemeentes uit de BAG verwijderd. Dan verwijderde ik zelf de building tag (meestal) en zet er de tag man_made=storage op. Uiteraard alleen als de tank nog op de meest recente luchtfoto staat. De hint is meestal als er meerdere silo’s in dezelfde gemeente tegelijk zijn ‘gesloopt’.

Soms soms komt de silo weer terug in de BAG en dan zet ik er weer een building tag op. Dit maakt onderhoud gemakkelijker en ik zie een silo als een twijfelgeval. Het zijn niet echt gebouwen, maar dat is een tuinhuisje m.i. ook niet.

Min persoonlijke voorkeur zou uitgaan naar mand_made=storage_tank zonder building. Maar dan zou het handig zijn om een oplossing te hebben (indien nodig) voor de onderhoud van gebouwen in de BAG.

Het zijn niet alleen mestsilo’s, maar ook voor bij industrie, voersilo’s, waterzuivering, etc.

Dat klopt inderdaad. Misschien dat ik nu ook geen building tag meer gebruik voor dat soort objecten.

Misschien zouden we de BAG-tools moeten aanpassen dat zij ook met man_made objecten werken, dan hoeven wij geen building meer voor silo’s in de BAG. Ik ben ook eens een man_made=tower met ref:bag maar zonder building tegengekomen.

Come to think of it: voor landuse=houseboat/static_caravan is het hetzelfde verhaal.

Hierover discuteerden onze Oosterburen ook, recentelijks:
https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=7086

Mijn sterke voorkeur gaat uit naar man_made=storage_tank met content=* en zonder building=*.

Wat betreft de waterzuivering, ik heb ooit met ZeLonewolf een voorstel geschreven om waterzuiveringsbassins ook als man_made=storage_tank te mappen: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Proposed_features/Process_tanks, met als aanvulling de tag equipment=* voor het type zuiveringsbassin. Dit voorstel heeft nog wel meer feedback nodig voordat het officieel gepresenteerd kan worden, want het gaat hier ook om de tag water=wastewater, die al bijna 50.000 keer gebruikt is.

Voor de BAG verschillen layers wordt enkel gekeken naar de ref:bag tag en maakt het verder niet uit of er nou een building tag aan hangt of niet.
De BAG plugin is wat strenger en die probeer ik ook wat soepeler te maken op dat vlak, maar maar voortgang is langzaam daar.

Duidelijk. Dan doe ik dat ook: man_made ipv building.

Content? Volgens het Duitse forum is dat vloeibare spul dat in die tanks opgeslagen wordt content=slurry. Manure bestaat ook, maar dat is… vaster.
Wat denken jullie?

Mestsilo’s bij boerderijen zijn steeds vaker vergistingsinstallaties voor biogas.

Slurry is een mengsel van vaste stof in een vloeistof, meestal water.
Manure is een organische stof die als meststof wordt gebruikt in de landbouw.

Gier is beide. Maar als je slurry gebruikt kan het ook een slibmengsel zijn uit b.v. een waterzuivering. Als je manure i.c.m. Storage_tank gebruikt is het dan niet altijd vloeibaar?

liquid_manure als drijfmest, gülle

Die tag bestaat nog maar 4 keer: https://taginfo.openstreetmap.org/tags/content=liquid_manure. Ik heb er niet per se iets tegen, maar we kunnen hier ook best de al wat populairdere tags “slurry” of “manure” voor gebruiken.

Even dit draadje aandachtig doorgelezen.
Ik wil een aantal grote mestzakken/foliebassin taggen zoals deze voorbeelden:
https://www.albersalligator.com/mestopslag/alligator-mestzak/
https://www.albersalligator.com/mestopslag/alligator-foliebassin/

dacht zelf aan man_made=storagetank, met content=manure
Deze opslag is backup/voorraad voor een mestvergistingsinstallatie.
Alleen deze keuze rendert niet in de standaard kaart zie ik. Ingezoomd zie ik alleen dat symbooltje van een tank. (Kan ook nog komen omdat er nog een landuse=grass overheen ligt?).
Graag jullie mening voordat ik de landuse ga aanpassen.

Het is niet echt een “opslagtank”, dus die tag zou ik het ook niet geven. Wat het wel zou moeten zijn weet ik niet. Desnoods verzinnen we hier zelf een nieuwe tag, want onze polders liggen vol met deze dingen.

Vergelijkbare bassins tref je ook aan bij de kassenbouw voor wateropslag, die geef ik doorgaans de tags natural=water, water=basin, basin=retention. Maar ja, liever tag ik zo’n bassin ook als iets anders dan als een waterlichaam of opslagtank, want beide termen passen niet helemaal.

Die basins bij de kassen zijn er volop in mijn woongebied voor de wateropslag. Echter die zijn hier bijna allemaal open van boven, die tag ik ook als natural=water, water=basin. Die renderen dan blauw (water) op de kaart. Ik had deze ook eerst gebruikt, maar vond dit voor die gesloten, dichte basins niet passend.
Edit: ik zie dat die open waterbasins ook vaak getagged worden als landuse=basin (check van een aantal in het Westland, ook door jou zie ik :slight_smile: ) Lees nu ook dat landuse=basin eigenlijk synoniem is voor natural=water + water=basin

@keesm

Wat heb na de afweging gebruikt?

met een barrier fence er om heen.

Na verdere betudering van de wiki heb ik gebruikt:

basin=detention
content=manure
landuse=basin

Ik heb niet barrier=fence gebruikt. Is ook niet aanwezig. Bassins liggen op eigen terrein van een zuivelboerderij. Zie: https://osm.org/go/0EvLXMZw?m=

De carto rendering oogt nu als wateropslag.
De wiki key:basin heeft het over water.

En basin voor opslag anders dan water lijkt niet passend.

Betere suggesties welkom hoor…
man_made=storage_bag is wellicht passender, maar deze staat niet in de lijst van man_made

Wat keesm schrijft:
man_made=storagetank
content=manure

Er zijn van die zakken die bovenop een plaat liggen en er zijn van die ingegraven met aarde rand gesloten basin, eventueel met omheining.

Keek zelf al naar man_made=storage_basin i.p.v. storage_tank, niet echt een tank nooit gebruikt

Ik zag ze midden in het weiland liggen ver weg bij de huizen vandaan.
Daarbij denkend aan een item voor de veiligheidsregio’s, navigatie bij calamiteit.

Er zijn in het verleden wel wat ontplofte mestzakken geweest.