Mapowanie na androidzie.

Witam

Jest jakas aplikacja do mapowania na androidzie ?

Pozdrawiam

Możesz spróbować Vespucci, z tym, że w zasadzie sugerowałbym ograniczyć się do dodawania/modyfikowania POI lub nazw, bo podejrzewam, że nawet na tablecie edycja nie jest zbyt wygodna. Poza tym możesz dodawać uwagi np. przez OsmAnda.

Przejrzyj tę listę:
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Editing
Jest tez sporo różnych małych aplikacji do mapowania wybranych rodzajów danych np adresów (OsmPad)

Dziekuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam :slight_smile:

Dla mnie najwygodniejszym rozwiązaniem jest
(a) walking papers ale bez ładowania na serwer - tylko do tego to potrzebna jest drukarka i coś do pisania, a nie android
(b) osmand ustawiony w tryb edycji osm offline - dodaję sobie POI z wygodnym dla mnie “name” w miejscu, w którym ja chcę, a nie tam, gdzie akurat ustawi się fix gpsa, a potem (jak skończę zbierać dane) tylko:
ustawienia → lokalnie zapisane POI/BUGS OSM → stwórz kopię w formacie zmian
i tak wygenerowany plik ładuję sobie do JOSM jako warstwę podkładu pod właśnie edytowane dane. Nie wysyłam “surowych” danych z osmand bo nie klepię ich tam dokładnie tak, jak należy, tylko klepię opisy zrozumiałe dla mnie. Np jak mapuję hydranty, to klepię HS lub HZ w zależności czy słupek czy podziemny hydrant, podobnie można robić z numerami domów - czyli wklepać numer do name POI i potem ustawić adres na odpowiednim budynku (tu najpierw przydaje się obrys budynków w okolicy - łatwiej wybrać właściwe miejsce “notatki”).
Do mapowania właściwych POI wygodniejsza jest jednak kartka papieru - szybciej się tak pisze godziny otwarcia itp.

OsmPad to jakaś porażka, albo ja nie umiem obsługiwać - do edycji offline trzeba najpierw ściągnąć całe mnóstwo kafli? To już wolę osmand, gdzie wprawdzie nie mogę wybrać ulicy, ale mapa jest wektorowa…

Spróbuj też OSMTracker