Witam
Jest jakas aplikacja do mapowania na androidzie ?
Pozdrawiam
Witam
Jest jakas aplikacja do mapowania na androidzie ?
Pozdrawiam
Możesz spróbować Vespucci, z tym, że w zasadzie sugerowałbym ograniczyć się do dodawania/modyfikowania POI lub nazw, bo podejrzewam, że nawet na tablecie edycja nie jest zbyt wygodna. Poza tym możesz dodawać uwagi np. przez OsmAnda.
Przejrzyj tę listę:
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Editing
Jest tez sporo różnych małych aplikacji do mapowania wybranych rodzajów danych np adresów (OsmPad)
Dziekuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Dla mnie najwygodniejszym rozwiązaniem jest
(a) walking papers ale bez ładowania na serwer - tylko do tego to potrzebna jest drukarka i coś do pisania, a nie android
(b) osmand ustawiony w tryb edycji osm offline - dodaję sobie POI z wygodnym dla mnie “name” w miejscu, w którym ja chcę, a nie tam, gdzie akurat ustawi się fix gpsa, a potem (jak skończę zbierać dane) tylko:
ustawienia → lokalnie zapisane POI/BUGS OSM → stwórz kopię w formacie zmian
i tak wygenerowany plik ładuję sobie do JOSM jako warstwę podkładu pod właśnie edytowane dane. Nie wysyłam “surowych” danych z osmand bo nie klepię ich tam dokładnie tak, jak należy, tylko klepię opisy zrozumiałe dla mnie. Np jak mapuję hydranty, to klepię HS lub HZ w zależności czy słupek czy podziemny hydrant, podobnie można robić z numerami domów - czyli wklepać numer do name POI i potem ustawić adres na odpowiednim budynku (tu najpierw przydaje się obrys budynków w okolicy - łatwiej wybrać właściwe miejsce “notatki”).
Do mapowania właściwych POI wygodniejsza jest jednak kartka papieru - szybciej się tak pisze godziny otwarcia itp.
OsmPad to jakaś porażka, albo ja nie umiem obsługiwać - do edycji offline trzeba najpierw ściągnąć całe mnóstwo kafli? To już wolę osmand, gdzie wprawdzie nie mogę wybrać ulicy, ale mapa jest wektorowa…