Mapa infrastruktury telekomunikacyjnej

Urząd Komunikacji Elektronicznej opublikował mapę infrastruktury telekomunikacyjnej w Polsce:

http://www.polskaszerokopasmowa.pl/aktualnosci/mapy-infrastruktury-telekomunikacyjnej-udostepnione.html

Nie no mało nie padłem jak zobaczyłem gdzie idą “Linie światłowodowe” jakim cudem w 2011 (a 2012 :O) linie światłowodowe (ciekawe może są na słupach). Proponuje obadać np. Strzyżów woj. Podkarpackie, z tego co wiem linia światłowodowa leci przy torach kolejowych. I może w niektórych bliskich częściach miasta zrobiono a raczej je podciągnięto.
A mapka z 2012 to już cuda :laughing: to ja czekam na te światłowody co są na mapie 2012. Szkoda :rage:, te szczegółowe linie :sunglasses:, a gdzie są stare miedziane linie z których większość a raczej mniejszość korzysta (sieci wifi to standard w powiecie strzyżowskim).

Zgadza się, też wczoraj doznałem zażenowania, gdy patrzyłem na mapę, bo stacje nadawcze są na niej umieszczone z dokładnością do 10 km. Poza tym brakuje podkładu OSM :stuck_out_tongue:

Może jak za dawnych czasów, ponieważ są to dane “strategiczne” :wink: , to wprowadzono celową niedokładność? :laughing:
A tak na serio, przebieg głównych linii światłowodowych pokrywa się z liniami wysokiego napięcia (światłowód jest prowadzony razem z przewodem odgromowym) - to sieć Exatelu i liniami kolejowymi (TK Telekom).
Natomiast sieci TP, Telbanku i Hawe idą studzienkami telekomunikacyjnymi, więc ich ewentualne zmapowanie w terenie nie będzie już tak łatwe.