Magic Earth Navigation & Maps

Uwaga - najnowsza aktualizacja zmienia apkę na nowa z subskrybcjami jakby co wiec proponuję jej nie dokonywać tylko zainstalować na innym telefonie i zapoznać się ze zmianami

Cena to już nie 4 zł, a 25 zł za rok, ale to wciąż niedużo w porównaniu z konkurencją. Bardziej irytuje mnie, że zamiast poprawić niektóre babole UX (trudny dostęp do ustawień, niejasna ilustracja spowolnień w ruchu) wprowadzili zmiany kosmetyczne które pogarszają czytelność: cienka linia trasy, nie można już konfigurować jej wyglądu. Do tego nawigacja głosowa TTS zaczęła wymawiać nazwy ulic, co jest mi po pierwsze niepotrzebne, po drugie działa beznadziejnie w momencie, w którym domyślnym językiem na moim telefonie nie jest polski.

U mnie (Android) cena to 62,99zł / rok
W pierwszym roku zniżka -60%

Trochę dużo :-/

U mnie na razie w trybie auto cały czas wyświetla mapę nocną. Zgłosiłem, mam nadzieję że w miarę szybko poprawią. Dam im rok szansy i zobaczymy w jakim kierunku pójdzie. Oprócz offline i czytelności bardzo dużą zaletą do tej pory było stosunkowo niewielkie zużycie prądu. Jeśli to się wraz z nową wersją zmieni, trzeba będzie się jednak przyzwyczaić do Organic Maps albo OsmAnda.
Jednak jak dotychczasowe zalety się utrzymają, to 65 zł/rok nie jest zaporową ceną za naprawdę fajny produkt. Jednorazowy przejazd w obie strony A4 między Katowicami i Krakowem wyniesie dziś więcej.

1 Like

i nie wiesz za co płacisz bo jak się ich pytałem testując wersję beta to miało być tylko płatne mapy ofline i traffic online a w sumie chyba na normalnej wersji jest dostępny traffic bez płacenia. Jutro sprawdzę jak jest z obsługą android aut bez subskrypcji.

W ogóle bardzo słabo wygląda zakładanie konta - są pola imię, nazwisko, płeć, data urodzenia - i żadnego linku do polityki prywatności, ani rzeczy do których jestem przyzwyczajony

1 Like

Polityka prywatności i regulamin uslugi jest tylko w: aktywność kiedy otworzy sięczęść subskrypcji
Myślałem że mapy online bedą aktualne ale niestety odpowiadają wersji ostatniej aktualizacji map offline :person_facepalming:

Właśnie dzisiaj odinstalowałem aplikację Magic Earth Navigation & Maps. Oprócz irytujących rzeczy, o których także i ja pisałem wcześniej w tym wątku, traktowałem ją jako aplikację awaryjną. Komentarze w Google Play [link (PL)] również nie zostawiają suchej nitki na zmianach w aplikacji i braku wdrażania zgłaszanych poprawek. U mnie ta aplikacja od zawsze pokazuje jakieś bzdury na mapach. Przykłady na zrzutach ekranu z aplikacji to centrum Białegostoku - okolice Ratusza przy Rynku Kościuszki oraz ulic Sienkiewicza i Alei Piłsudskiego. Przy Ratuszu widnieje POI ze stacją paliw, która ma adres oddalony od centrum o przynajmniej 1,5 km, Urząd Miejski w Białymstoku przy Branickiego 3 to jakieś 400 metrów od rynku, a Europegas przy Przemysłowej to około 1,8-2 km. Poza tym dziwnie podawane są adresy - najczęściej z numerem po nazwie ulicy, ale są również POI z numerem przed nazwą ulicy. Same ulice są źle przypisane do obszarów / osiedli (w Białymstoku jest podział na osiedla, nie na dzielnice, ale traktuje się jakby były dzielnicami - przynajmniej te największe). POI Restauracji Słowiańskiej z adresem Piastowska 11, znalazło się przy ulicy Akademickiej na Piaskach, a powinno być na Piasta. Takie babole można by mnożyć.

W komentarzach w Google Play ludzie pisali, żeby nie aktualizować aplikacji albo zainstalować starszą wersję z APK. Tylko, że gdy - mając starą wersję - wyskoczył komunikat o dostępnych mapach offline do aktualizacji i próbowałem je zaktualizować, pojawił się kolejny komunikat o tym, że by je pobrać muszę zaktualizować całą aplikację do najnowszej wersji.

Najczęściej korzystałem z bezpłatnej wersji MapFactor Navigator dla Androida z mapami offline, a obecnie to z Organic Maps. Organic Maps najlepiej wyświetla POI i jednocześnie nazwy ulic. Testowałem jadąc pociągiem wspomniane 3 aplikacje na największym powiększeniu mapy i prędkości jazdy 100 km/h. W bezpłatnej wersji MapFactor Navigator można również zainstalować płatne mapy TomTom. Wersja MapFactor Navigator Pro jest w modelu subskrypcyjnym (opłata miesięczne lub roczna).

Tak więc Magic Earth bezapelacyjnie ląduje w koszu…

Shameless plug: od kilku miesięcy testuję różne aplikacje do nawigacji, podsumowanie tutaj: Android car navigation app reviews | The Eternal Beginner

MagicEarth wciąż, nawet po ostatnich nieudanych zmianach, pozostaje moim faworytem jeśli chodzi o kombinację OSM+live traffic. Jeśli komuś nie zależy na OSM to polecam Sygic, TomTom GO Expert lub NaviExpert. Jeśli aktualne i wiarygodne informacje o ruchu nie są kluczowe, to CoMaps/Organic Maps jest spoko.

2 Likes

Po zmianach kolejne uwagi - poza @Marek_P ze aplikacja w trybie auto nie zmienia ekranu z opcji dzień/noc - pozostaje noc (u mnie ciagle motyw ciemny w xiaomi - moze to przyczyna?) dopisalem im dziś - brak wspolpracy w android auto i ustawień dla srodkow podróży - samochod, rower, pieszy itd. bez subskrypcji która miala tylko dotyczyć map offline i traffic.
Szczerze nie wyszla im ta zmiana dobrze - zrobili wieksze g choć uwielbialem ich poprzednią wersję mimo pewnych ułomności ale w obcych miastach najlepiej pokazywala trasę - czyltelnie.