Uwaga - najnowsza aktualizacja zmienia apkę na nowa z subskrybcjami jakby co wiec proponuję jej nie dokonywać tylko zainstalować na innym telefonie i zapoznać się ze zmianami
Cena to już nie 4 zł, a 25 zł za rok, ale to wciąż niedużo w porównaniu z konkurencją. Bardziej irytuje mnie, że zamiast poprawić niektóre babole UX (trudny dostęp do ustawień, niejasna ilustracja spowolnień w ruchu) wprowadzili zmiany kosmetyczne które pogarszają czytelność: cienka linia trasy, nie można już konfigurować jej wyglądu. Do tego nawigacja głosowa TTS zaczęła wymawiać nazwy ulic, co jest mi po pierwsze niepotrzebne, po drugie działa beznadziejnie w momencie, w którym domyślnym językiem na moim telefonie nie jest polski.
U mnie (Android) cena to 62,99zł / rok
W pierwszym roku zniżka -60%
Trochę dużo :-/
U mnie na razie w trybie auto cały czas wyświetla mapę nocną. Zgłosiłem, mam nadzieję że w miarę szybko poprawią. Dam im rok szansy i zobaczymy w jakim kierunku pójdzie. Oprócz offline i czytelności bardzo dużą zaletą do tej pory było stosunkowo niewielkie zużycie prądu. Jeśli to się wraz z nową wersją zmieni, trzeba będzie się jednak przyzwyczaić do Organic Maps albo OsmAnda.
Jednak jak dotychczasowe zalety się utrzymają, to 65 zł/rok nie jest zaporową ceną za naprawdę fajny produkt. Jednorazowy przejazd w obie strony A4 między Katowicami i Krakowem wyniesie dziś więcej.
i nie wiesz za co płacisz bo jak się ich pytałem testując wersję beta to miało być tylko płatne mapy ofline i traffic online a w sumie chyba na normalnej wersji jest dostępny traffic bez płacenia. Jutro sprawdzę jak jest z obsługą android aut bez subskrypcji.
W ogóle bardzo słabo wygląda zakładanie konta - są pola imię, nazwisko, płeć, data urodzenia - i żadnego linku do polityki prywatności, ani rzeczy do których jestem przyzwyczajony
Polityka prywatności i regulamin uslugi jest tylko w: aktywność kiedy otworzy sięczęść subskrypcji
Myślałem że mapy online bedą aktualne ale niestety odpowiadają wersji ostatniej aktualizacji map offline ![]()
Właśnie dzisiaj odinstalowałem aplikację Magic Earth Navigation & Maps. Oprócz irytujących rzeczy, o których także i ja pisałem wcześniej w tym wątku, traktowałem ją jako aplikację awaryjną. Komentarze w Google Play [link (PL)] również nie zostawiają suchej nitki na zmianach w aplikacji i braku wdrażania zgłaszanych poprawek. U mnie ta aplikacja od zawsze pokazuje jakieś bzdury na mapach. Przykłady na zrzutach ekranu z aplikacji to centrum Białegostoku - okolice Ratusza przy Rynku Kościuszki oraz ulic Sienkiewicza i Alei Piłsudskiego. Przy Ratuszu widnieje POI ze stacją paliw, która ma adres oddalony od centrum o przynajmniej 1,5 km, Urząd Miejski w Białymstoku przy Branickiego 3 to jakieś 400 metrów od rynku, a Europegas przy Przemysłowej to około 1,8-2 km. Poza tym dziwnie podawane są adresy - najczęściej z numerem po nazwie ulicy, ale są również POI z numerem przed nazwą ulicy. Same ulice są źle przypisane do obszarów / osiedli (w Białymstoku jest podział na osiedla, nie na dzielnice, ale traktuje się jakby były dzielnicami - przynajmniej te największe). POI Restauracji Słowiańskiej z adresem Piastowska 11, znalazło się przy ulicy Akademickiej na Piaskach, a powinno być na Piasta. Takie babole można by mnożyć.
W komentarzach w Google Play ludzie pisali, żeby nie aktualizować aplikacji albo zainstalować starszą wersję z APK. Tylko, że gdy - mając starą wersję - wyskoczył komunikat o dostępnych mapach offline do aktualizacji i próbowałem je zaktualizować, pojawił się kolejny komunikat o tym, że by je pobrać muszę zaktualizować całą aplikację do najnowszej wersji.
Najczęściej korzystałem z bezpłatnej wersji MapFactor Navigator dla Androida z mapami offline, a obecnie to z Organic Maps. Organic Maps najlepiej wyświetla POI i jednocześnie nazwy ulic. Testowałem jadąc pociągiem wspomniane 3 aplikacje na największym powiększeniu mapy i prędkości jazdy 100 km/h. W bezpłatnej wersji MapFactor Navigator można również zainstalować płatne mapy TomTom. Wersja MapFactor Navigator Pro jest w modelu subskrypcyjnym (opłata miesięczne lub roczna).
Tak więc Magic Earth bezapelacyjnie ląduje w koszu…
Shameless plug: od kilku miesięcy testuję różne aplikacje do nawigacji, podsumowanie tutaj: Android car navigation app reviews | The Eternal Beginner
MagicEarth wciąż, nawet po ostatnich nieudanych zmianach, pozostaje moim faworytem jeśli chodzi o kombinację OSM+live traffic. Jeśli komuś nie zależy na OSM to polecam Sygic, TomTom GO Expert lub NaviExpert. Jeśli aktualne i wiarygodne informacje o ruchu nie są kluczowe, to CoMaps/Organic Maps jest spoko.
Po zmianach kolejne uwagi - poza @Marek_P ze aplikacja w trybie auto nie zmienia ekranu z opcji dzień/noc - pozostaje noc (u mnie ciagle motyw ciemny w xiaomi - moze to przyczyna?) dopisalem im dziś - brak wspolpracy w android auto i ustawień dla srodkow podróży - samochod, rower, pieszy itd. bez subskrypcji która miala tylko dotyczyć map offline i traffic.
Szczerze nie wyszla im ta zmiana dobrze - zrobili wieksze g choć uwielbialem ich poprzednią wersję mimo pewnych ułomności ale w obcych miastach najlepiej pokazywala trasę - czyltelnie.
Odpisali mi w temacie. Otóż w trybie planowania trasy jest motyw domyślny systemu, a tryb dzienny odpala się wg zegarka, ale dopiero po uruchomieniu nawigacji. Jakieś to przekombinowane dla mnie. Zasugerowałem im, żeby zrobić przełącznik w opcjach nie tylko dla nawigacji, ale też trybu planowania (czy jak tam nazwać czas między włączeniem aplikacji a początkiem jazdy).
Własnie też dostalem takie info
drazni jednak co innego - miałem nadzieję że chociaż mapy online będą atualizowane na bieżąco a jednak nie ![]()
Zmiany w OSM zostaną uwzględnione na naszych mapach (również tych dostępnych w Internecie) po następnej aktualizacji map
Witam wszystkich w Nowym Roku.
Podzielę się wrażeniami z “odnowionej” ME. Kupiłem nowego iphona i po przeniesieniu danych ze starego SE apka odpaliła w trybie ograniczonym z nachalną sugestią zakupu wersji premium. Aby mieć dostęp do ustawień kupiłem. Pierwsze spostrzeżenia to trochę okrojone możliwości ustawień w porównaniu z poprzednią (53F5C797) np. brak analizy zachowania kierowcy i AldashCam. Inaczej wybiera się również style map. Generalnie jet “mniej wygodnie”. Co ciekawe na starym iphone SE 1gen wszystko działa jak poprzednio. Wersja mapy jaka była dostępna to 7.467. W nowym wersja to 7.534. Jeszcze z nią nie jeździłem bo telefon nie sparowany z samochodem. Jak opanuję to napiszę o ile jest gorzej lub lepiej ![]()
Ja wprawdzie z Androida, ale wysłałem im na razie chyba z 5 czy 6 zastrzeżeń. Wygląda, że ktoś to faktycznie tam czyta, a jedno już zdążyli poprawić. Generalnie jestem dobrej myśli. Jak za taki kawał fajnego softu cena to nie majątek, ale w razie jakby się okazało, że spoczęli na laurach, nadal jest z czego wybierać.
Mnie drażni że musze płacić za mapy offline bo one są identyczne z tymi online, że android auto działa po opłaceniu subskrybcji, opcji ustawień jest bardzo mało nawet w wersji premium ale na androidzie @tomkrzysz analiza zachowania kierowcy działa. Wkurza ich baza zewnętyrzna fotoradarów któ©ych nie ma i nowe totalnie dla mnie nieczytelne ikony zgłoszeń - jak były w formie znaków drogowych było super teraz kuchnia jest masakra więc nie zgłaszam niczego w trasie bo na ekranie smartfona ich nie rozpoznaje ![]()
Ja zostałem przy ostatniej wersji starego programu. Jakoś ta nowa do mnie nie przemawia. Mapy się dało zaktualizować. Traffic działa jak należy.
Ja starej wersji nie mogę zaktualizować. Na nowym Iphonie nie dało się zrobić nic poza wykupem licencji.liwie
Generalnie jest gorzej z wyglądem niż w wersji darmowej. Zarówno tryb nocny ja i dzienny jest bardzo niewyraźny. Barwy dobrane nieszczęśliwie tak że przez ciemne otoczenie przebiegają jeszcze ciemniejsze drogi. W dziennej też brak kontrastów. W starej wersji można było pobrać różne style tak dzienne jak i nocne. W płatnej nic takiego nie widzę. Wersja dla iOS.