Magic Earth Navigation & Maps

Masz pasek zadań z boku - może to jest przyczyna. U mnie wyglada to tak przy pasku zadań standardowym czyli na dole:

I tak było u mnie, jakiś czas. Czas dojazdu pokazywał +4h więcej. A teraz znowu tego okienka nie ma. Przeszukałem ustawienia, nic nie znalazłem.

Ale jak rozumiem to w tym Twoim ustawieniu układu z paskiem z boku nie u dołu?

Tak, przy takim ustawieniu paska funkcji, tzn. z boku. Najpierw nie było dolnego, lewego okna z ETA. Potem jakiś czas było (jakieś dwa tygodnie), tyle że czas dojazdu pokazywało z zegarem tak jakby popchniętym o 4h. Teraz znowu nie ma tego okna. Na telefonie działa wszystko normalnie. Coraz bardziej mnie irytuje to AA. Obsluga na telefonie i funkcjonalność programów jest o niebo lepsza niż poprzez AA. Te programy są jakieś takie okrojone z funkcjonalności.

U mnie jest tak z włączoną nawigacją i bez

1 Like

nie wiem czy to nie wina radia w twoim aucie (toyota?) Podejrzewam że apke w telefonie masz aktualną ;).
Co do czasów - czasami przekłamuje a czasami podaje poprawnie czas dojazdu uwzględniając korki lub brak podanych maxspeed w tagach drogi którą masz do pokonania.
Pod AA wszystkie apki sa okrojone co uważam za skandal :wink: i mnie też to wkurza ale chyba najwięcej funkcjonalności z apki na fonie masz w AA - google okrojona; yanosik również;
w Magic Lane (bo to się teraz chyba tak nazywa) wkurza sposób dodawania ostrzeżeń - jest niebezpieczny ze względu na przewijanie ekranu z ostrzeżeniami a nie jak jest w apce stałe kafelki na ekranie - pisałem ale zero odzewu i zmian.

@kubahahaha ciężarówką? ;)

Hej. Zacząłem używać niedawno magic eart i mam parę pytań. Co oznaczają kolorowe linie wzdłuż jezdni? Dodałem dwa znaczniki (te szare), że droga zablokowana -jak je teraz zdjąć? Jak używać Systemu Wspomagania kierowcy? Dz za ew odpowedzi. Lolter (FAJNIE, ŻE ZNALAZŁEM TO FORUM :)

kolorowe linie to trafiic-online - czyli jak bardzo zakorkowana jest droga - tu w obu kierunkach; co do jak zdjąć - niestety trzeba udać się w to miejsce z nawi i kliknąć by odblokować drogę ( tak było kiedyś), tak jak z dodawaniem fotoradarów - choć sa dodane to ludzie dodają je i jest mały bałagan - dodają je także zamiast “patrol policji” dla tymczasowego pomiaru - suszenia kierowców przez drogówkę - by to zdjąc z mapy żeby nie wprowadzało w błąd niestety trzeba odwołać taki punkt przejeżdżając w miejscu jego dodania

1 Like

Dzień dobry wszystkim. Od 24.10.2025 r. w Gostyninie (mazowieckie) funkcjonują dwa nowe ronda. Na OpenStreetMap są już naniesiona a w “magic” nadal tylko światła.

Magic Earth aktualizuje mapy co kilka miesięcy. Niestety trzeba poczekać.

1 Like

Magic Earth bedzie się zmienial lekko:

Najważniejszymi zmianami na chwile obecną bedą:

mapy online bezpłatne

mapy offline płatne w subskrypcji rocznej wraz z ruchem drogowym

Teraz pytanie czy w zwiazku z korzystaniem z map osm moga pobierać opłatę za mapy przekonwertowane na ich system w trybie offline? Czysta ciekawość.

Jak są w stanie zapewnić info o ruchu offline, warte jest to każdych pieniędzy. ;)

A tak serio, z tego co widzę na ich stronie, roczna opłata ma być, przynajmniej na razie, symboliczna. Nawet nie ma nad czym się zastanawiać.

Żarty żartami, ale są pomysły na offline traffic w CoMaps.

Z tego co wiem, opłaty już są w wersji Magic Earth dla iOS; wersja na Androida z jakiegoś powodu została w tyle.

1 Like

Tak, dane OSM mogą być wykorzystywane komercyjnie. Np. TomTom sprzedaje Orbis Maps, które są (częściowo) oparte o OSM.

1 Like

Źle napisałem - ruch drogowy jest online płatny oraz mapy offline.

Mialo być wsparcie jeszcze płatne:

Acces to activates

Android Auto

I pytanie - jak dodać obrazy do postu bo mi zginęły opcje :thinking:

Witam. Dowiedziałem się właśnie z forum, że aplikacja stała się trochę płatna. Jak to rozumieć skoro na razie wszystko jakoś działa? Czy nie będzie kolejnych aktualizacji apki i map? Sprawdzałem w App Store i nie ma żadnych komunikatów o płatnościach. Jak to uregulować?

na razie spokojnie - trwają testy nowej wersji Magic Earth - co ze starą wersją nie otrzymałem na razie żadnej odpowiedzi. Zmieniła się szata graficzna apki i z tego co się dowiedziałem to to co wyżej - mapy ściągane na urządzenie w trybie offline maja być płatne - subskrybcja oraz ruch drogowy online także płatny w tej samej subskrypcji.
A to zrzuty ekranu na razie testowej wersji:

Na Iphonie zmieniła się nazwa na Magic Lane i bez płatności nie dało się włączyć nawigacji jeżeli dobrze pamiętam.
Płatność przez mechanizmy Apple, to było coś ok. 4zł za rok

Na moim Androidzie póki co nie widać oznak wprowadzenia płatności

Mam na iphonie, nazwa magic lane jest, również Magic Earth jest. Nawigacja działa jak dawniej. Nic nie woła o płatności. Używam z Apple CarPlay w Toyocie.

zapomniałem chyba dodać że to na androida testują
na mapach online przy słabym transferze mapy się krzaczyły mi strasznie - po za subskrybowaniu (opcja testowa czy apka im się na androidzie nie wywali) i ściągnięciu map na smartfona działa to normalnie
wolę jednak graficznie nasza wersje obecną - zobaczymy co zrobią.