Magic Earth Navigation & Maps

Tak klikam w to i zauważyłem coś ciekawego: ze zjazdem jest OK, ale w momencie kiedy nie ma ustawionego maxspeed droga dostaje w domyśle jakieś 20km/h. Z takim limitem to faktycznie przez wsie byłoby szybciej :wink:

Nie wiem jak jest u ciebie dziś ale u mnie przy takich ustawieniach online fotoradar jest widoczny:

Nie wiem co oni tam robią ale to nawi chodzi coraz gorzej a oni nie potrafią ogarnąć błędów z routingiem czy fotoradarami. Korzystają z bazy fotoradarow zewnętrznej firmy i kiedy jesteś online (ponoć) z bazu osm. W ich bazie jest masę fotoradarów których już nie ma lub mają stare dane maxspeed albo ich nie ma :person_facepalming:
Jak dodaję fotoradary, redlighty czu opp wraz z relacjami pojawiają się w apce zwykle po jednym dwu dniach.

Sama aplikacja mi się podoba, chociaż - nie wiem, czy tak jest u wszystkich - gdy mam wyłączoną lokalizację w smartfonie to poruszając się palcem po mapie mapa jest płaska, co mi odpowiada. Gdy włączę lokalizację i złapię fix GPS to widok mapy robi się quasi-3D - jakby z lotu ptaka nad budynkami, pod skosem, a to już mnie denerwuje. Gmerałem w ustawieniach aplikacji, ale nic to nie dało. A, i jeszcze mam problem z zapisywaniem śladów do plików GPX. Po wędrówce gdy kliknę “zapisz trasę” to niby zapisuje, ale nigdzie w pamięci ani na karcie SD tego zapisanego tracka nie da się znaleźć.

Hm, u mnie się tak nie dzieje, ale ad hoc – dwa rozstawione poziomo palce i ruch góra-dół reguluje „nachylenie” mapy, aż do płaskiej, a w ustawieniach Nawigacja » Mapa 2D/3D nie pomaga?

Lista zapisanych ścieżek powinna być widoczna w planowaniu nawigacji (↱), po przytrzymaniu pojawiają się opcje, m.in. share.

2D/3D działa tylko jak już działa trasa z nawigacji. Jak włączysz podgląd trasy to niestety jest ten debilny podgląd w rzucie izometrycznym, zupełnie nieczytelny.

1 Like

Jadąc z Opola do Kluczborka navi mówi - wybierz trzeci zjazd.
Po sprawdzeniu wszystkiego na mapie wygląda że jest ok.
Moim zdaniem od Opola ostatni odcinek przed rondem ma 2 pasy i navi dlatego blednie interpretuje to jak 2 zjazdy.

Wydaje się, że jest OK, tyle że jedynka to ledwie w terenie widoczna droga gruntowa.

To nie jest ok bo na znaku są pokazane zjazdy, a jakaś droga gruntowa donikąd nie jest za taki uważana.
Znak o zjazdach

To już jest mega babol. Nie wiadomo skąd ME bierze dane o adresach i są takie kwiatki.

Lewin brzeski Kościuszki-Nysańska oraz Magnuszowice 72.
Oczywiście tam nie ma szkoły itd.

Wydawało mi się, że mam zwidy, bo na mapie miasta widziałem przesunięcia obiektów - chodzi o POI, ale widzę, że nie tylko ja trafiłem na takie kwiatki.

Tyle że nawigacja działa w oparciu o mapę, a nie znaki. Skąd nawigacja ma wiedzieć, że jedna z dochodzących do ronda dróg nie jest traktowana jako droga? Moim zdaniem błąd jest bardziej po stronie drogowców, a nie aplikacji.

Babole znakarskie są z resztą u nas powszechne. Ograniczenia do 20 przed progiem i potem kilometrami nie zdjęte, znam przypadek gdzie cała miejscowość wraz z początkiem i końcem obszaru zabudowanego znajduje się wewnątrz strefy tempo 40, nieoznaczone pierwszeństwa przejazdu strefy ograniczonej prędkości oznaczone tylko na niektórych wjazdach… Godzinami tak można.

1 Like

Kładę głowę pod topór jak komuś uda się ten znak zmienić. Dobrze wiecie że znak pozostanie BO JEST DOBRY.

Może takie “nijakie” zjazdy po prostu jakoś oznaczać ale tak aby navi wiedziała że jeśli tam trzeba by było skręcić to tamtędy poprowadzi.

Sam znak jest dobry bo pokazuje 3 zjazdy i traktowanie drogi gruntowej jako równorzędną nie ma sensu.
Chyba że gdzieś taka droga jest uwzględniona.

Czy ja wiem czy tak ledwie? Wszak to droga dojazdowa do posesji ze szklarniami(?) i tych placów - jeden ogrodzony a na drugim składowane sa jakieś materiały

To TYLKO dojazd do jakiejś posesji. Dla tamtych ludzi (firmy) jest na pewno ważny, ale ilość pojazdów tam jeżdżących jest śladowa.

Może warto rozważyć aby takie zjazdy jakoś oznaczać aby nie były brane jako zjazd z ronda?

1 Like

Od jakiegoś czasu używam ME jako alternatywy do OSManda. Zauważyłem brak ETA w Android Auto. Chwilę działało, czas dojazdu był +4h, potem zniknęło. Czy u Was też takie bugi są?

Ja jeżdżę regularnie i działa tak jak powinno, nie miałem kłopotów z tą funkcją. Ładnie też pokazuje wiadomości typu “Za 2km korek +15min.”

Pokazuje Ci się okienko w lewym dole z czasem dojazdu i pozostałymi kilometrami do celu?

u mnie pokazuje - korzystałem teraz w trasie na chwilę w Android Auto i pokazuje to okienko bez problemu - niestety w większości ze względu na styl jazdy korzystam z yanosika ale ten w AA jest pozbawiony wartości prędkości dopuszczalnej na danym odcinku i prędkości z jaka jadę jak i wyświetlania średniej prędkości na odcinkowym pomiarze - jest to w apce na smartfonie ale ta znowu mi brzeczy za mocno i ostrzega.

tak, pokazuje

U mnie jest taki wygląd ekranu: