Magic Earth Navigation & Maps

Zauważyłem że są miejsca gdzie przy wyszukiwaniu adresu pojawia się tylko jeden, a są takie gdzie NIC się nie pokazuje.
Przykłady:
Sady 75F
Pisarzowice ul. Świerkowa 19 (te koło Brzegu)

Nie wiem skąd jest brana baza adresów ale działa to średnio.

tak na szybko - w obu przypadkach nominatim na osm także nie wyszukuje tych adresów:

co do Sady 75F o ile to ten adres to uzupełniłeś dane adresowe dopiero 4 dni temu :crazy_face: więc zapewne MNE go nie widzi skoro i nominatim również:

czyli coś może być z wyszukiwaniem na OSM

A nie jest tak że ten dom opisany jest jako Wydrowice 75F?

W przypadku tych Pisarzowic Nominatim mi je odnajduje, musiałem tylko unikać “ul.” w zapytaniu.

1 Like

Sady 75F 4 dni temu to scaliłem adres, a kiedy ktoś go dodał to nie wiem.

PS. Jak sprawdzacie kto naniósł daną zmianę?

W historii obiektu, ten adres został wrzucony w tym zestawie.

1 Like

Widać że w ewidencji gminy musiały być kiedyś błędy, bo w obrębie miejscowości Sady były też punkty adresowe z miejscowości Wydrowice, Tarnica, Roszkowice czy Tłustoręby.
Adresację zaktualizowałem i uzupełniłem.
Teraz Sady 75F wyszukują się poprawnie.

2 Likes

Czy istnieje możliwość wyłączenia komunikatu o aktualizacji map? Korzystam głównie z map offline i kiedy pojawia się aktualizacja codziennie muszę anulować dwa komunikaty o aktualizacji. Jest to irytujące. Nie potrzebuję tak częstych aktualizacji jak się ukazują oraz nie jestem w stanie ściągać co trochę kilka Gb danych.

tak częstych? teraz jakoś tak im się coś pozmieniało. Ostatnio była dłuższa przerwa.
Ja się cieszą bo przedostatnia miała odcinek nitki północnej A2 w budowie i kierowało mnie na objazd - po dzisiejszej jest już gites bo prace skończone jakiś czas temu. Co ciekawe @Tomkow1933 jest już wraz z dzisiejszą aktualizacją dodany wczoraj #opp na Sobieskiego we Wrocławiu :slight_smile:

Moze jednak w końcu bedzie baza danych osm wykorzystana bo ostatnio dalej wisialy fotoradary których nie ma lub miały przypisane złe wartosci maxspeed

tych komunikatów pewnie nie da się wyłączyć (gdybam) ale przecież możesz to zrobić tam gdzie jest wifi - chociażby w domu.

2 Likes

Algorytm wyszukiwania adresów to jeden wieki dramat.

Po wpisaniu KĘPA LUBOSZYCKA 4 nie znajduje adresu, ale jak “będę w pobliżu” to już go znajdzie.
Nie wiem kto to pisał ale jest zrobione źle (albo bardzo źle).

1 Like