Magic Earth Navigation & Maps

Ona nie widzi zadnego skrzyzowania typu minironda i kieruje jak na zwykłym skrzyżowaniu. :flushed:

1 Like

Przepraszam za być może głupie pytanie, ale czy na tym forum i w tym wątku operuje ktoś, kto jest związany instytucjonalnie z MEN i jest w stanie z tej dyskusji i stawianych problemów wyciągać coś na rzecz rozwoju tej aplikacji?
Bo jesli MEN służy jako “wyszukiwacz błędów” (lub rzeczy wartych poprawienia/dopieszczenia) w danych OSM, to super, i nie mam tu żadnych uwag (to samo robi się w ramach OsmAnd czy OrganicMaps). W każdym razie z treści dyskusji wynika czasem jakby ten wątek był traktowany niczym pomoc techniczna MEN…
Weekendowo pozdrawiam! :slight_smile:

Pytanie nie jest głupie niestety nie ma tu nikogo kto jest instytucjonalnie zwiazany z men. Tu sa informacje o apce i jej bolaczkach - jak widzisz uzytkownikow w Polsce tej bardzo ciekawej apki jest mało.
Swego czasu dalo sie z nimi wspólpracować ale obecnie widze ze idzie to małymi kroczkami w stronę komercjalizacji (odnoszę takie wrażenie).
Do pewnego czasu kontakt był bardzo dobry ale ostatnio brak reakcji na zgłaszane problemy jak i propozycje zmian wpływajace chociażby na poprawe bezpieczeństwa podczas zgłaszania uwag z dróg w stylu wypadek, auto na poboczu czy roboty drogowe gdzie w/w funkcjonalnosć jest dobrze rozwiazana w apce na smartfony ale juz w aa jest to kiepskie.
Problemem jest tez aktualnosc fotoradarow bo nie korzystaja zdanych osm a z usług zewnetrznego dostawcy który ma niezbyt aktualna bazę danych :rage:

Jak napisalem kontakt sie zepsuł ale dalej korzystam z apki bo … Pozwala wykryc błedy w danych osm, ma asystenta pasa ruchu opartego na danych osm. Uzupelnieniem w trasie jest niestety yanosik ale tylko na kontrole, utrudnienia na drodze.

Jest jedna z ciekawszych nawigacji free. Przejechałem ostatnio trase Szczecin Gdańsk Lublin Szczecin i … zero informacji o utrudnieniach na drodze od użytkownikow :flushed: co swiadczy po pierwsze primo o małej ich ilosci w Polsce; ewentualnie klopotliwe zgłaszanie uwag podczas korzystania z android auto gdzie trzeba przewijać stronę ze zgloszeniami a nie jsk to jest w apce przy pomocy stałych kafelkow.

Malo użytkownikow w kraju a co za tym idzie zapewne mikro ilosć zgłoszeń uwag do apki. Mogę się mylić ale ja to tak widzę

Ostatnio w ME dodano funkcję zaznaczania zaparkowanego pojazdu. Doszedł już może ktoś jak to odznaczyć?

Tego nie odznaczysz raczej. Wyglada jakby pamietało ostatnią pozycję kiedy używano MEN.
Dziś używałem i w miejscu gdzie ostatni raz miałem włączoną apkę 4 godziny temu na mapie nie mam zapisanej pozycji auta :thinking:

edit
@Marek_P nie widziałem bo przeglądałem to na ekranie android auto :crazy_face: w apce jest to ostatnia pozycja samochodu przy ostatnim użyciu apki odznaczyć się tego nie da zapewne dla tego żebyśmy wiedzieli gdzie zostawiliśmy nasze auto

wiem niechciane osoby mogą podejrzeć gdzie ostatnio jechaliśmy z nawi i zaparkowaliśmy auto a potem po ponownym skorzystaniu z auta nie uruchamialiśmy apki i wróciliśmy do domu :scream:

a i znowu w android auto nie ostrzega o fotoradarach głosowo w apce na smartfonie ostrzeganie działa poprawnie ale obawiam się że to wina apki googla w aucie po ostatniej aktualizacji android auto - tez tak masz/ma ktoś?

Witam, od niedawna używam Magic Earth i chyba jest to najlepsza aplikacja na mapach OpenStreet. Używam starszych wersji 7.1.22 ponieważ nowsze nie działają poprawnie na moim radiu Android. W tej wersji nie wyświetlają się fotoradary. Czy jest możliwość aby zmusić aplikację do ich wyświetlania? W którym pliku znajduje się baza z fotoradarami?

Jeśli chodzi o nowsze wersje ME to nie widzi ona połączenia internetowego, w radiu mam net za pomocą tetheringu USB na modemie Huawei E3372, oraz nie widzi karty pamięci i wszystkie mapy chce zapisywać w pamięci wewnętrznej, nie mam na to miejsca. Za wskazówki będę wdzięczny.

Hej, proponuję Ci wyprobować aplkiację AmiGo od TomToma - w pełni opartą o dane OSM. I tam nie ma takich problemow, jakie starasz sie rozwiązać w aplikacji poprzez wolontariuszy OSM a nie programistow MEN&M.

O ile faktycznie można polecić Amigo - to twierdzenie, że jest ona “w pełni oparta o dane OSM” jest chyba zbyt optymistyczne. W (C) jest zdanie o “zastrzeżonych bazach TomTom”

Co do fotoradarow w najnowszych wersjach - trzeba mieć włączoną transmisje danych i informacje o ruchu drogowym - niestety ta funkcjonalnosc jest widoczna tylko online.

Net powinien telefon widziec po wifi jesli połączyłeś się z Huawei’em telefonem
Co do zapisywania map - niestety tylko pamiec wewnętrzna urzadzenia.

Wedle mojej wiedzy to jest różnica między AmiGO a TomTom GO Navigation - pierwsza jest oparta o OSM + zgłoszenia jak w Yanosiku (które trafiają tylko do TomTom i ich baz); ta druga - to “stara szkoła” TT oparta o ich zastrzeżone bazy, czyli mapy tworzone in-house.
Ewolucja zmierza w kierunku AmiGO.
Ale może nie mam racji :wink:

A jakie są te nowsze? 7.1.24 piłuję ME offline i alarmy o fotoradarach drą się bez miłosierdzia.

Tak ale tylko te z zewnetrznej bazy danych te dodawane ostrzeżenia przez innych użytkowników niestety nie. Nie mogę się teraz dokopac do info która opcja musi byc odznaczona by wyświetlalo fotoradary bo są w innej warstwie.
Ja jade na wersji beta.

Hmm… mam tę samą wersję. Czyżbym się na betę przełączył kiedyś? Nie pamiętam, ale nie
wykluczam :wink:
Ja mam w ustawieniach ME tak, że fotoradary normalnie i dane komórkowe włączone, ale za to mam wyłączony internet na poziomie telefonu.

Jesli w sklepie googla masz w nawiasie przy nazwie beta to zapewne tak.

Dane mobilne to w sumie dostep do netu :smirk:
Ja mam problem z powiadomieniami o fotoradarach i dodanych przez użytkownikow ostrzezeniach W android auto w skodzie superb z amundsenem - brak ich w dacii sa i działają w chinczyku w innym aucie tez a w sluzbówce niestety nie.

A to nie, widać nie ma teraz bety na tapecie. Z tymi danymi nie do końca się zgodzę. Różne funkcje mogą być uaktywniane przy włączaniu sieci w konfiguracji aplikacji, a niekoniecznie rzeczywistym do niej dostępie. No ale to już takie dywagacje. Co do android auto, to się nie wypowiem. Jeżdżę leciwym, z punktu widzenia użytkownika nieskomputeryzowanym, samochodem.

znalazłem odpowiedź odnośnie fotoradarów:

Fotoradary nie są częścią mapy! Stanowią inną warstwę i jeśli nie jesteś online, wygasają w ciągu 1…7 dni (przy następnej aktualizacji warstwy).

1 Like

Adres: Kuźnica Katowska Kochanowskiego 8.

Gdzie pokazuje ME to widać a gdzie jest ten adres? Nieco na północ po drugiej stronie drogi.
Co ciekawe w OSM w tym miejscu nie ma nic zaznaczonego? Skąd to się bierze?

Takich baboli z adresami jest masa!

Jest masa - podejrzewam że to z racji mieszania baz adresowych ale możesz napisać do nich z tym przykładem jak i innymi, np takimi gdzie apka podaje dwa wyszukiwane adresy - jeden prowadzi dobrze a drugi kilkadziesiąt metrów dalej. Ostatnio chyba dałeś taki przykład o ile się nie mylę.

To jest hit!
Opole Niemodlińska 9. Ile jest pasujących adresów? Oczywiście jeden ale wg ME jest 13!

Z czego się bierze tak dużo adresów?

Nie wiem skąd się wzięło u ciebie tyle wyników ale u mnie wywala dwie pozycje - adres i firmę przy adresie:

A wpisz: Opole, Niemodlińska 9 i zobacz jakie otrzymasz wyniki?

EDIT !
moje wyszukiwanie było z lokalizacji w Szczecinie, ale kiedy przybliżyłem się do okolic tej wyszukiwanej ulicy otrzymałem już kilkanaście wyników, z drugiej strony jak widzisz w swoich wynikach do samego adersu w Opolu odnoszą się już tylko 6 pierwszych adresów.
A tak wyszukuje ten sam adres osm: