Magic Earth Navigation & Maps

Tak, ale dlaczego StreetComplete nie dodał tagu maxspeed?

Wszystko fajnie tylko to jest bez sensu!

Jeśli wiadomo że droga oznaczona jako AUTOSTRADA ma dopuszczalną prędkość 140km/h (chyba że jest ograniczenie w postaci znaku) po co to oznaczać?
Wiadomo - osobówki 140
Ciężarówki 80 (a raczej zespół pojazdów)

Jeśli droga ma taką czy inną klasę to wiadomo jakie ograniczenia prędkości ma dany pojazd.
I to jest jedyna sensowna droga.

Co będzie jak ta banda z Wiejskiej wpadnie na pomysł zmiany tych ograniczeń? Będziecie edytować pierdyliard dróg?

Moim skromnym zdaniem wystarczy MAXSPEED:PL_RURAL i wiadomo jakie są ograniczenia prędkości.

d3mol3k
Jak już pisałem te ograniczenia są wpisane z SC. Tam ktoś pomyślał ale jak widać nie do wszystkich dotarła ta bardzo prosta idea.

Idąc tym tokiem myślenia (z szablonem) na każdej drodze gdzie jest przepisowo ograniczenie 90km/h musiał by stać taki znak, a to już kosmiczny absurd.

To samo było w wątku ze słupkiem w lesie. Okazało się że ktoś je błędnie oznaczał i zrobiła się z tego … burza.

Kto decyduje o tym jaki jest standard oznaczeń?

Mam wrażenie że calkowicie zignorowałeś mój poprzedni post. Skąd nawigacja ma wiedzieć że austostrada to 140km/h? Już w Czechach to będzie 130, w Belgii 120, a w Niemczech nic. Aplikacjom łatwiej jest operować na konkretnych liczbach niż tworzyć osobny plik z prędkoścami dla wszystkich krajów świata.
Plus, w przypadku zmian podejrzewam że prędzej społeczność lokalna ogarnie zmianę niż twórcy aplikacji z siedzibą bóg-wie-gdzie

2 Likes

Yunkers
Widzę że czytanie ze zrozumieniem plus logiczne myślenie jest Ci obce.
I proszę nie obrażaj się bo to co napisałeś jest zwyczajnie nielogiczne i niespójne.

maxspeed:type=PL:rural

Jak sądzisz co oznaczają dwie magniczne literki PL?

Nie wiem jakie są ograniczenia w innych krajach ale tam oznaczenie będzie wyglądało np. tak

maxspeed:type=CZ:rural

Czy widzisz różnicę?

Co do aplikacji to się zgodzę ale to nie jest tak że tego nie zmienią - trzeba im to po prostu napisać.

Zaczyna się obrażanie, więc powinieniem nie odpisywać. Ale odpisze po krotce, skąd aplikacja ma wiedzieć że ograniczenie w Polsce to 140? Jest na Magic Earth jakiś plik z danymi prędkości dla danych krajów?
Przeczytaj proszę dokladnie to co napisałem wcześniej, ale nie wybrane zdanie.

1 Like

Jesli Cię obraziłem to przepraszam.

Ktoś dodał tag PLrural i PLurban i chyba był w tym jakiś cel? Z tego co wiem to w każdym kraju są domyślne ograniczenia prędkości i to nie jest wiedza tajemna. W Polsce to:

• autostrada 140
  • ekspresówka 120 lub 100
  • jednokierunkowa dwu i więcej jezdniowa 100
  • poza zabudowanym 90
  • w zabudowanym 50
  • strefa zamieszkania 20

Jak widac nie ma tego dużo. To oczywiscie ograniczenia dla osobówek.

Skromnym zdaniem source:maxspeed=PL:rural jest tylko informacja skąd pochodza dane dla maxspeed - dla tego jest szablon i korzystamy z niego by dane byly wpisane dla wszystkich typów pojazdow. I robisz to w sumie jednym kliknieciem. Tworzysz dokładną baze dsnych i jak napisał wczesniej @Yunkers edycje po zmianach przepisow bedzie mozna zrobic automatycznie tak jak to robiono ze zmianą przpisow usuwajacych nocne ograniczenie predkości w terenie zabudowanym.

To Twoje stwierdzenie ze wystarcze maxspeed=PL_rural to tak samo jakby wystarczylo higway= speedcamera i nawi ma sobie sama szukac danych o prędkości. Sa fotoradary które sa opisane z maxspeed=70 ale w takim miejscu masz tez ograniczenie dla ciężarówek do 50 i kierowcy z właczona opcja nawigowania dla ciężarówki wtedy maja informacje ze musza jechać wolniej niz osobowka przy takim fotoradarze.
I chyba żadna nawi nie korzysta z opci =XX_rural i inne.

Im wiecej pełnych danych tym lepiej dla Ciebie i mnie.

2 Likes

Czyli jest jakieś rozwiązanie które pozwala zmienić w całej Polsce “standardowe” ograniczenia prędkości?

Tego nie wiedziałem.

Tylko że to nie zostało dodane w SC co trochę zwiększa nakład pracy :frowning:

d3mol3k
Próbowałem szablonu z ograniczeniami ale nie wiem co robię źle.

W JOSM wywala jakiś błąd. Zapewne coś źle wybieram…

Wcale się nie dziwię że początkujący rezygnują z edycji skoro na każdym kroku wszystko jest “tak właśnie zrobione”.

Czasami też mi wywala błąd przy/po otworzeniu/pobraniu podkładu do edycji ale z reguły pomogła reinstalacja josm lub poczekanie na nową wersję - czasami któryś z szablonow nie wspólpracuje lub inne rzeczy. Ale ignorowałem ten bład i pracowałem dalej w tym programie.
Szablon działa dobrze ale któryś z innych komponentów wywala zapewne błąd.
U mnie na ostatniej wersji nie mam błędów tak pod windowsem jak i pod linuksem a nie jestem jakims znawca obu systemów.
Co do edycji drog szablon jest superklikasz teren zabudowany oba kierunki i dane dodane do bazy. Ale oprócz tego jeszcze warto uzupelnic nawierzchnię czy liczbę pasów i inne takie tam. To jest też wazne a nie potem mam otagowaną autostrade czy ekspresówkę ale maxspeed tylko 120/140, lanes 2 i asphalt jako nawierzchnia ale przy wezłach brak dodania pasow zjazdów/wjazdów ich kierunkowosci, destination i inne takie. Oprócz tego mozna poprawic/dodać zabudowania, drogi dojazdowe do posesji z nawierzchnią gruntowa ale nie jako track.

Ja sobie ten szablon trochę podrasowałem i z radością wykorzystuję. Ma wprawdzie kilka braków (np brak szablonów na ograniczenie prędkości na drogach szybkiego ruchu, czy w strefach uspokojonego), ale ujawniają się one sporadycznie. Tak przy okazji - masz może jakiś styl wyświetlania mapy, żeby pokazywał jednocześnie prędkość jaki i kierunek linii drogi?

O coś takiego ci chodzi?
https://www.openstreetbrowser.org/#map=15/50.0745/19.8945&basemap=osm-mapnik&categories=car_maxspeed
Jak są różne ograniczenia w rózne strony to też pokazuje.

1 Like

W JOSM jest to o co pytasz.

Tak sądzę że jest, ale pytanie jak się ten styl nazywa? “Maxspeed” zasłania strzałki i w przypadku różnych prędkości w obu kierunkach, jeśli jakiś maxspeed jest już nałożony, trzeba go na moment wyłączyć, żeby wiedzieć gdzie jest forward, a gdzie backward. Niby detal, a denerwuje.
I tym sposobem z ME płynnie przechodzimy do JOSM :wink:

Chyba wszystko jasne :slight_smile:

Fajny babol jest w wyznaczaniu trasy.
Tak to jest z OSM i ME.

Nie wiem skąd ten “zawijas”. Tam przed wysepką da się bez problemu skręcić i umożliwia to organizacja ruchu.

Namysłów 1 maja 19

Pierwsze primo:
Zapewne z racji że przed edycja miała wartośc nawierzchni gruntowa mogło poprowadzić ciebie na około by ten fragment “gruntówki” łączącej dwa pasy ominać. Zmieniłes atrybuty drogi na highway=residential i teraz bedzie zapewne prowadziło ciebie poprawnie.
Po drugie primo:
Powinienem ciebie opierdzielić za to że skoro edytujesz ten fragment ulicy i piszesz ze jest asfaltówką to czemu nie dodajesz wiecej informacji o tej drodze.
Po trzecie primo: prosba do Ciebie bo wielokrotnie narzekasz :crazy_face: na błedy w mapie i zlej nawigacji pod adres - czy mógłbyś zerknąć troszkę dookoła miejsca edytowanego i uzupełnienie braków lub błedów?
Na lewo od Twojej edycji dochodzila od spodu uliczka osiedlowa 1 Maja (highway=living_street) niestety dochodziła tylko do nitki południowej ulicy i nie miała połączenia z nitką północną po stronie Sali Krolestwa … to chyba moja wina w dawnej edycji tej ulicy.

Przejechałes kawał drogi z Brzegu a w Namysłowie na swojej trasie nie dodałeś maxspeed :crazy_face:. Famel ma też ogrodzenie i dwie drogi wewnętrzne z bramami wjazdowymi.

I nie żebym był złośliwy w powyższym. Ale warto spojrzeć szerzej i pouzupełniać braki w drogach i infrastrukturze dla siebie i innych na przyszłość. Wiem to zajmuje trochę czasu ale po to to robimy.

Fragment rozdzielony kiedyś przeze mnie przywróciłem do pierwotnej formy - jednej linii dodajac wysepki w miejscu ich wystepowania w linii drogi jako nody.

Tak ten styl koloruje drogi w josm pod wzgledem prędkości

@Marek_P nie znalazłem tego widoku ktory pokazywalby kierunek forward drogi nad widokiem makspeed :flushed:

No trudno, trzeba się nadal będzie przełączać między widokami. Dzięki :slight_smile:

1 Like

To nie tak. Usunąłem czy raczej podzieliłem drogę i usunąłem jej nawierzchnię. RESIDENTAL było wcześniej.

I słusznie. Tylko nie wiesz gdzie jeżdżę i jak często. Do Namysłowa mam z 60km i jestem tam jak mam robotę, tak samo jak i drobne zmiany które naniosę w Ziębicach - tak też tam wczoraj byłem.
Nie mam na tyle czasu aby wszystkie możliwe zmiany i błędy od razu poprawić. To wymaga ogromnej ilości czasu, a nie chcę “na pałę” czegoś uzupełniać.
Muszę popatrzeć na rejestrator z auta i się upewnić że to co zmieniam jest zgodne z prawdą.

Akurat nie tam jechałem tylko obok ale dodałem to do przykładu aby było widać co i jak. Nie zmienia to faktu że ktoś wcześniej źle oznaczył nawierzchnię drogi.