Maanmittauslaitoksen paikannimet ja OSM

Tein Maanmittauslaitoksen paikannimiaineistosta http://www.maanmittauslaitos.fi/digituotteet/nimisto tietokannan http://hip.latuviitta.org/tiedostot/MML_paikannimet_2011.zip ja ohjeen http://latuviitta.org/documents/MML_paikannimet_ja_Spatialite.pdf. Koittakaahan nyt miettiä, miten tätä hienoa aineistoa voitaisiin käyttää yhdessä OSM-aineiston kanssa lataamatta sitä OSM:in tietokantaan. Nämäkin reilut 800000 nimipistettä ovat helposti saatavilla ja vapaammalla lisenssillä käytettävissä kuin OSM itse. Myönnetään, että helpoiten nimet toki saisi Mapnik-laatoille ja Garmin-kartoille viemällä koko roskan OSM:iin.

Ilmeisesti nuo paikannimet liittyvät pisteisiin. Niistä voisi tehdä oman karttatasonsa SlippyMapin päälle tai miksei Garmin-kartallekin. Tosin en osaa sanoa, miten Garminin paikannimihaku toimii. Osaisiko se ottaa nuo nimet erilliseltäkin tasolta?

Olisiko MML:tä saatavilla kuntien ja kaupunginosien rajoja (boundary=administrative) nimineen? Niistä olisi nähdäkseni vielä enemmän hyötyä.

Maanmittauslaitoksen ilmaisiin vektoriaineistoihin kuuluu mukaan myös aluerajaukset, tosin ne ovat OSM:ia ajatellen liian epätarkkoja. MML:ltä ne saa shapefile-muodossa ja esimerkiksi Latuviitan WFS-palvelusta suoraan GIS-ohjelmiin. WFS-esimerkit sivulla http://latuviitta.org/Videot.php käyttävät juuri kunnanrajoja esimerkkitasona.