Luchtfoto's Beeldmateriaal Nederland

Of “gewoon” een directe feed vanuit de sateliet, net zoals je in films ziet. Inzoomen op elke gewenste plaats :sunglasses:

Zijn we verwend? Hebben amper recente luchtfoto’s tot onze beschikking of het is alweer niet genoeg! :roll_eyes:

Dit is top. Het was ook meteen duidelijk dat wat wegen hier niet goed waren uitgelijnd.

Mooi! Zeker die hoge resolutie is erg handig. Je kan de brievenbussen bijna zien ;).

Zou in de ID editor Bing voor Nederland nu verboden kunnen worden?

Durf het bijna niet te vragen…
Weet iemand voor ‘primitievelingen’ zoals ik of en hoe je er in Potlatch 2 voor kunt zorgen dat dit beeldmateriaal van het Nationaal Georegister als onderligger kan worden gebruikt in plaats van Bing?
Ik heb bij Background / Edit een regel toegevoegd met de hierboven opgegeven url. Dat werkt natuurlijk (?) niet omdat deze een wms bestand opvraagt. Hoe wel, of kan het helemaal niet?
Ik kan ook een vectorfile toevoegen in het formaat GPX, KML, OSM of Shapefile, maar ik denk dat dat niet van toepassing is voor onderliggend beeldmateriaal.

Goeie vraag. Probeer eens dit, bij mij werkt het. Potlatch slaat dit echter niet op dus je moet dit telkens opnieuw invoeren. Zou het ook moeten doen in de ID editor (getest, het werkt en deze onthoudt de laag wel).

http://whoots.mapwarper.net/tms/{zoom}/{x}/{y}/Actueel_ortho25/http://geodata.nationaalgeoregister.nl/luchtfoto/wms?FORMAT=image/jpeg&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=Actueel_ortho25&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}

Bedankt! Werkt inderdaad.
Wat ik me afvraag is waar de andere verwijzingen naar de diverse mogelijke achtergronden worden opgeslagen. Op een server van de maker(s) van Potlatch? En zou te vragen zijn of ze de Nationaal Georegister url willen opnemen?
Edit: typo

Geen idee, wordt vast ergens op een server opgeslagen, maar door wie of waar?
Mocht niemand het hier weten, vraag het even hier: https://forum.openstreetmap.org/viewforum.php?id=54

Ik ben er inmiddels achter dat er een central “editor imagery index” wordt bijgehouden en dat deze ergens buiten Potlatch wordt beheerd en opgeslagen. Andere editors kunnen er ook gebruik van maken.

http://tyrasd.github.io/editor-imagery-index/
http://osmlab.github.io/editor-layer-index/

Ok, dat zal dan dezelfde zijn als die van JOSM, dus als het daar wordt toegevoegd zullen iD en Potlatch wel volgen:
https://github.com/osmlab/editor-layer-index (Allroads was net even sneller :sunglasses:)

Ik heb inmiddels ook aan Richard Fairhurst ‘Potlatch-Dev’ gevraagd hoe Potlatch 2 nieuwe links kan ‘onthouden’, hetzij in Potlatch zelf, hetzij in de centrale index.
Ben benieuwd of hij reageert - ik vond een bericht van 2014 van hem…

In de credits die ik gisteren bij mijn post had gemaakt, had ik Rijkswaterstaat nog niet specifiek genoemd. De werksessie die we in september 2015 hebben gehad met RWS heeft een impuls gegeven aan deze vrijgave, dus dit is een concreet resultaat geworden van de werksessie. Jullie ook dank RWS!

Staat inmiddels in de Imagery lijst van JOSM bij landcode NL als “PDOK Luchtfoto Beeldmateriaal 25cm”:
https://josm.openstreetmap.de/wiki/Maps/Netherlands

Heb voor de actueel ortho gekozen ipv de 2016 ortho. Hopelijk voorkomt dit dat als 2017 wordt toegevoegd dat eea weer omgezet moet worden.

Had gedacht dit icoon te zien in JOSM menu, maar dat wilde nog niet erg lukken. Weet overigens ook niet of dat wel mag… enig idee Johan?


Ik ben geen jurist, maar ga er maar van uit dat je zo’n plaatje nooit zomaar mag gebruiken, tenzij de betreffende site dat expliciet toestaat.

Zou het jou lukken om ook de WMTS op te nemen in de JOSM lijst?

Goed punt, plaatje aangepast naar een OSM NL logo dat ik laatst gemaakt heb op basis van de andere voorbeelden die er stonden.

Zal morgen nog even kijken naar de WMTS (krijg deze zelf vooralsnog niet werkend in JOSM, dus als iemand suggesties heeft…) en wat extra info over boundaries proberen toe te voegen.

Wat zijn de voor- en nadelen van de WMS t.o.v. WMTS?

Een uitleg vindt je hier: https://www.pdok.nl/nl/producten/pdok-services/uitleg-over-services

Daarom map ik alléén als ik de situatie in het echt ten minste vluchtig gezien heb, of als ik een redelijk vermoeden heb dat de situatie niet gewijzigd zal zijn (zoals bij de lanes van snelwegen oid)

De WMTS staat er nu ook bij in de lijst.
Het vergde wat meer moeite dan gedacht en je zult moeten wachten op een nieuwe versie van JOSM (11559 of hoger) omdat Java het WebP formaat niet ondersteund dat standaard gekozen wordt, zie ook: https://josm.openstreetmap.de/ticket/14361