Loobeek (Venray)

Vandaag heb ik het noordelijke deel van de Loobeek bij Venray weer laten meanderen m.b.v. de beelden van superview sept/okt.
Het is lastig om te zien of de landuse (gras, farmland) overal klopt.
De PDOK luchtfoto van 2021 is te oud om het zien.
Misschien is iemand daar bekend en kan evt. correcties uitvoeren.

Voor mijn gevoel ligt er erg veel landbouwgrond langs de beek.
Mogelijk klopt dat omdat er plannen waren voor uitbreiding van het industrieterrein (afgeketst) en toen weer een zonneweide (gaat ook niet door).

Waarom zit het laatste stukje naar het Defensiekanaal niet in de relatie?

Kan iemand mij uitleggen wat het nut is om een stream in een relatie (in dit geval 2 relaties) te zetten? Gaat hier een kanoroute langs?

Edit: typo

Dat is een nette manier om ervoor te zorgen dat we 1 OSM-element hebben voor 1 “feature” ,
hier zie je bijvoorbeeld in 1x de hele Loobeek (die uit 58 losse ways bestaat): https://www.openstreetmap.org/relation/9529390

Dit heeft meerdere voordelen boven alleen zoeken op een gedeelde naam: het geeft de mogelijkheid om intern binnen de relatie de rol van bepaalde delen te definiëren en de beek als geheel kan ook weer een rol toegewezen krijgen ten opzichte van andere wateren, zodat je kan bepalen welke wateren als zijstroom en aftakkingen kan vastleggen. Daarmee kan je weer kaarten maken van stroomgebieden, zie hier een voorbeeld (op een andere manier gemaakt, met relaties is een onderbroken lijn een minder groot probleem): https://www.kompf.de/gps/rivermap.html

Koppelen op alleen de naam is daarnaast voor eindgebruikers minder vriendelijk en ook minder bruikbaar: sommige delen kunnen lokaal een andere naam hebben, en namen in verloop van tijd ook gewijzigd door gebruikers of zelfs helemaal verwijderd omdat sommige gebruikers het niet mooi vinden rendereren, bijvoorbeeld op korte stukjes… :roll_eyes:

Overheen gekekeken omdat ik zelf nooit met dit soort relaties werk.

Molenbeek:
Waarom klopt de wikipedia omschrijving niet met de relatie?
Zo ook wat een Waterschap zelf aan geeft.
https://www.waterschaplimburg.nl/@5804/loobeek-venray-noord/

Na de Provinciegrens heet de beek anders?

Loobeek loopt niet op Noord Brabants gebied?

Volgens wikipedia verandert de beek inderdaad van naam in de buurt van Holthees (Brabant):

https://nl.wikipedia.org/wiki/Loobeek
Uiteindelijk vloeit de Loobeek, tussen Venray en Smakt, samen met het Afleidingskanaal, om door het oorspronkelijke beekdal, maar nu met de naam Afleidingskanaal, de weg naar de Maas te vervolgen.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Molenbeek_(Vierlingsbeek)

De Molenbeek begint bij Ysselsteyn als Loobeek, stroomt langs Merselo en ten noordoosten van Venray. Tussen Venray en Overloon verenigt de Loobeek zich met het Afleidingskanaal en vanaf Holthees heet de beek Molenbeek

https://nl.wikipedia.org/wiki/Afleidingskanaal

Het Afleidingskanaal begint bij de Vredepaal, bij Vredepeel, en volgt aanvankelijk de kaarsrechte provinciegrens tussen Noord-Brabant en Limburg. Na enkele kilometers stroomt de waterloop Limburg in door de Ballonzuilbossen en krijgt een meer bochtige loop. Ten noorden van Venray wordt de Loobeek opgenomen. Dan wordt Smakt bereikt en buigt het Afleidingskanaal in noordelijke richting, Noord-Brabant in, langs Holthees en daarna als Molenbeek ten zuiden van Vierlingsbeek, om daar in de Maas uit te stromen.

Wikipedia zou, enigzins, wel betrouwbaar moeten zijn, daar werken ze wel aan.

Maar source PDOK Waterschap is de bron van deze tagging, staat daar wat anders?

Top, bedankt voor de duidelijke uitleg!

In werkelijkheid is het natuurlijk andersom; de beek ligt daar al sinds mensenheugnis en neemt het gegraven kanaal op.
We worden weer eens voor de gek gehouden.

Waterschap Limburg geeft trouwens overal namen van beken op hun kaart maar Waterschap Aa en Maas doet dat niet.