Linki do Wikimedia Commons

Mamy całą kupę (ponad 7000) obiektów w Polsce, w których image=* linkuje do Wikimedia Commons. Jestem w stanie to hurtowo zamienić na zalecane w tej sytuacji wikimedia_commons=*.

Pytanie, czy to robić?

1 Like

ja osobiście byłbym za

image są mocno problematyczne

będzie sprawdzanie czy te pliki istnieją przed zmianami?

będzie pomijanie kategorii?

1 Like

Nie, to są niezależne rzeczy, a nie bardzo wiem, jak takie sprawdzanie ogarnąć.

Chyba że ktoś ma to obcykane i łatwiej to ogarnąć mając w garści linki, a nie tytuły stron, wtedy podejmuję się zrobienia listy samych linków i ogarniajmy.

EDIT: W sumie pewnie dałoby się jakimś skryptem z wget i wtedy zaiste lepiej to zrobić najpierw. Ale jak ogarnąć kategorie - pojęcia nie mam. SparQL?

Chodzi o wyeliminowanie linków do stron kategorii? To jak wyżej.

Jak macie jeszcze jakieś wątpliwości, to zgłaszajcie, zgłaszajcie :slight_smile:

EDIT2: Co na pewno będzie:

1. Sprawdzanie, czy obiekt aby już nie ma również wikimedia_commons=*
  2. Jeśli obiekt ma również image_1=*, to zamiana tego na image=*
  3. \W tytułach pozostaną podkreślniki zamiast spacji - według mojej wiedzy w niczym to nie przeszkadza.
  4. Wszystko zakodowane w linkach do %UTF-8 zostanie odkodowane.

tak, a przynajmniej pominięcie nich

a jak ma i jest różne niż nowe by było: pominąć

Potrzebuje pomysłu jak to wyłapać…

Dokładnie to chciałem wtedy robić :slight_smile: A jakby było takie samo, to wywalić image=*

Podzruciłem sugestię, żeby iD takie rzeczy załatwiał automagicznie.

1 Like

sprawdzić czy w linku jest file: czy category: (lub jeszcze gorzej: ani jedno ani drugie a galeria, jeszcze gorsza zaraza)

Genialne w swej prostocie i jak najbardziej wykonalne. Obiektów z image=* linkujących do Commons, ale nie będących plikami jest 606. W tym co najmniej jedno spartolone przeze mnie osobiście, już poprawiam ;)

1 Like

Będziesz pisał jakiś automat do tego? Bo mogę i ja to zrobić

Jeśli jesteś w stanie przy okazji wykryć (i chyba zlikwidować) linki do nieistniejących w Commons zdjęć to bardzo chętnie Ci to sceduję - ja to zamierzałem robić regexami i makrami w notepad++ :slight_smile: , czyli nie do końca automatycznie. Oraz automat byłby ogólnie lepszy, bo później można go po prostu puszczać co jakiś czas.

1 Like