От известно време наблюдавам особен начин на мапване и мислех, че ще мога да го оправя сам, но обемът се оказа доста по-голям от първоначалните очаквания. Става въпрос за редакции, правени преди 7-8 години от един и същ потребител, всички в района на Централна България, основно Казанлък. При създаване на външната граница потребителят правилно е създал multipolygon, но всички inner елементи са направени по странен начин. Разчертани са границите на самия елемент и линията е добавена като inner без никакви тагове:
Положението е още по-зле ако вътрешната зона също е multipolygon, защото релациите вече стават две и определянето на правилната за inner елементите на inner релацията става тегаво.
Не смятам, че този начин на мапване е правилен, затова където ми се е занимавало съм махал дублиращите очертания, добавяйки таговете на inner елемента, но все още остават около 1600 ways.
Също така голяма част от площи, създадени от този потребител и съседни една на друга, не се допират изобщо, което отново не ми се струва правилно.
Прощавай, @foreigner037 , че не е съвсем по темата, но бих искал да използвам случая да помоля колегите, които се занимават със земеползване когато може, да не свързват площите към пътищата. Аргументи:
Няма проблем, абсолютно съм съгласен с това. Площите и пътищата според мен са съвсем различни слоеве и не трябва да се комбинират изобщо. Единствените изключения са man_made = bridge, площите за пътища, и когато пътища влизат в сгради или са covered=yes.
Мисля че за да се адресират всички тези елементи е хубаво да се сложат като Challenge в Maproulette, за да може да има проследимост кое е проверено и кое трябва да се погледне:
Ако не друго, поне потребителят е използвал консистентен модел на тагване и обектите са лесни за намиране. По-интересно е как бихме намерили подобни ситуации с други или никакви тагове. Евентуално ways с роля inner, които нямат никакви тагове? А обекти, които трябва да са inner, но не са?
Тук искам да обърна внимание и на един друг похват, който за мен също е грешен а наблюдавам все по-често - тагване на цели административни райони с landuse или natural. Пресни примери са границите на община Тетевен, както и повечето от Смолянска област. Знам, че това е най-лесният начин да се маркират големи територии, но това значи релация със стотици вътрешни елементи и ситуации, където на картата има гори в язовири и населени места. Най-правилен според мен е подхода на колегата @ikonact , но той отнема страшно много време и усилие, евентуално пак Maproulette?