Kuplahallien tagaaminen

Hei kaikki!

houtarin kuntoportaiden tagaamiskysymyksestä tuli mieleen, miteköhän kuplahallit pitäisi tagata?

Jätkäsaaren liikuntapuiston uudisosaan valmistui loppukesästä tai alkusyksystä jalkapallokenttä, joka katettiin heti kuplahalliksi. Helsingissä on myös esimerkiksi Käpylän jalkapallohalli (ja varmasti monta muutakin kenttää), jossa on sama kuplaratkaisu, mutta tageissa tämä tulee Käpylän hallin tapauksessa esiin vain alt_name -tagissa, joka on “Käpylän kuplahalli”.

Käpylän tapauksessa ainakin hallin sivuilla mainitaan, että kenttä on vain osan vuodesta katettu ja lämmitetty. Jätkäsaaren kentän “kupla” näyttää aika pysyvän näköiseltä ratkaisuta. Tietääkö joku Jätkäsaaren ratkaisusta enemmän? En itse heti löytänyt kaupungin pöytäkirjoista tarkempaa tietoa kuplan pysyvyysasteesta.

[EDIT:] Höh, no nyt tietysti heti löysin arkkitehtitoimiston alustavasta luonnoksesta vuodelta 2019 maininnan: “Merkinnällä uph varustetulle ohjeelliselle pallokentän alueelle saa kaavan mukaan pystyttää osavuotisen ylipaineisen palloiluhallin 15.9.-15.5. väliseksi ajaksi. Niin pysyvälle palloiluhallille kuin kerhotalollekaan ei ole osoitettu rakennusoikeutta.” Eli Jätkäsaaren kentänkin katos on vain osan vuodesta paikallaan.

En myöskään heti löytänyt OSM Wikistä mitään erityistä tagia kuplahalleille, mutta ehkä tämä on perusteltuakin, varsinkin jos ne ovat katettuja pääosin vain osan vuodesta.

Mitenköhän pitäisi merkata? Riittäisikö “covered=yes”-tagi pitch-polygonille?

Yst. Tolstoi21

Terve! Proposed feature / air_supported_structure ja sille kaveriksi seasonal=* ? Saisiko noista jotain aikaiseksi?

Hei,

Suurkiitokset jälleen kerran houtarille! Nämä tagit olivat jostain syystä menneet minulta ihan ohi.

Pitää vielä tarkistaa, päteekö tuo asemakaavaan merkitty tarkka ajanjakso myös muille ylipainehalleille Helsingissä, vai onko ne merkitty kaavaan jollain muulla koodilla. Silloinhan halleille saisi vielä seasonal-tagia tarkemmankin määreen (en tosin heti tiedä, mikä olisi tälle hyvä tagi, ehkä menee liian pedantiksi). Tietysti asemakaavaan vahvistetut tarkat ajat eivät itsessään takaa, että halli puhalletaan pystyyn ja tyhjennetään juuri noina päivinä. Toisaalta voisi olettaa, että seurat ottavat kuplahallioikeudestaan kaiken irti, jos ovat sellaisen saaneet.

Hauska, että kuplahalleille lötytyi oma tagi. Pystyssä puhallettuina ne kuitenkin dominoivat maisemaa huomattavasti enemmän kuin pelkkä pallokenttä.

Yst. Tolstoi21

Terve! Huomasithan että tuo kuplahalli-tagi oli ainoastaan ns. proposed feature, eli ei vielä mikään “oikea tagi”. Siihenkään en tainnut tarjota vastausta miten tagi toimii esim. yhdessä juuri jalkapallokentän tms. kanssa. Näitä asioita pitäisi ehkä nostaa esiin jos tuo kuplahalli-tagin valmistelu jotenkin etenee. Näiden avulla siis ratkaisu ongelmaan voisi löytyä, mutta aivan vielä en ainakaan itse sitä näe.

Hei vielä!

Hyvä huomio, tämän toki huomasin. Toisaalta huomasin myös, että Töölön pallokentän tekonurmi 7 on tagattu jo tällä tagilla (eikä ole omia tekosiani, vaan vähintään kaksi vuotta vanha tagi :)). Overpass Turbo löytää vieläpä jostain Pietarin läheltä toisen kuplahallin. Eli ehkäpä tuon tagisivun tiedot ovat vanhentuneet, ja tagin status pitäisi olla “In use”. Nämä kaksi hallia ovatkin maailmassa OSM:n mukaan tosin ainoat lajiaan.

Ja mistään “hyväksytyistä” tageista en löytänyt mitään kuplahalliin ilmiselvästi sopivaa tagia, kohtalaisesta kahlaamisesta huolimatta. Näköjään kyseessä on vieläpä hyvin vanha ehdotus, jossa ei ole lainkaan kommentteja, joten joku tuossa prosessissa on mennyt pieleen, mutten heti tajua mikä, kun kommenttejakaan ei ole.

Toki tuollaisia “ei oikeita tageja” löytyy muualtakin. Vai missäs vaiheessa HSL aikoo järjestää maailmanlaajuisen äänestyksen “public_transport” -tagin “pay_scale_area” -arvosta, joka tostanoinvain “tuli käyttöön” NaPTAN importin mukana Suomeen ja Englantiin ;).

Niin, asiat “etenevät” jos “joku” ottaa niitä edistääkseen. Tag-proposal prosessi on muuten varsin mielenkiintoinen ja hyvä, mutta se edellyttää, että OSM:n tagisähköpostilistaa pitää seurata muistaakseni vähintään kaksi viikkoa. Muuten tämä ei ole ongelma, mutta tuolle listalle tuli ainakin pari vuotta sitten keskimäärin kaksi postausta tunnissa ja inbox täyttyy nopeasti omalta kannalta epärelevanteista viesteistä. Otanpa vaikkapa seuraavan kerran vapaata aikaa siunaantuessa ensin yhteyttä tuohon alkuperäiseen tagin ehdottajaan ja yritän saada tagin jotenkin äänestykseen!

Yst. Tolstoi21