Kunnista tulossa maakuntia.

Yksi OpenStreetMapin päätarkoituksista on luoda kartta jonka avulla löytää perille. Jos kuvitteellinen Matti pyytää luokseen Hanhitielle Piikkiöön sen pitäisi onnistua OSM:n avulla.

Nyt ei Piikkiön kuntaa enää ole vaan se on liitetty Kaarinan kuntaan. Sekin mahdollisesti kohta liitetään vuorostaan Turkuun. Matin mielestä hän kuitenkin edelleen asuu Piikkiössä.

Jos etsii OSM:n hausta Hanhitietä sitä ei löydy Piikkiöstä vaan Kaarinasta. Onko tälle mitään tehtävissä?

Tämä kehitys jossa kunnista on tulossa maakuntia on poikinut päänvaivaa myös kielitieteelle. Kielikellossa on mielienkiintoinen juttu jossa mietitään miksi vanhoja kuntia pitäisi kutsua. http://www.kielikello.fi/index.php?mid=2&pid=11&aid=2031&ref=1975 Itse aion tässä kutsua niitä pitäjiksi.

Voiko pitäjiä mitenkään merkitä OSM:ään? Admin_level nro 8 on kunta ja nro 9 on kylä. Voisiko pitäjän laittaa tasolle 9 ja kylän tasolle 10? Olisiko sillä mitään vaikutusta tähän ongelmaan?

Olisi kiva kuulla vähän muitten mielipiteitä.

Terveisin
rhampf

Sivulla tag:boundary=administrative kylillä ja kaupunkien suuralueilla on tällä hetkellä sama luokitustaso (9). Olen itse vaihtanut kuntaliitoksissa entisiksi kunniksi muuttuneita tasolta 8 tasolle 9. Ainakin Jyväskylän vuoden 2009 kuntaliitoksessa Korpilahdesta tuli Jyväskylän uusi suuralue. Joten tästä näkökulmasta tuon ysin käyttö “pitäjälle”/entiselle kunnalle olisi omiaan. Kylät (villages) ovat mielestäni enempi kaupunginosatasoa kuin suuraluetasoa. Ehkäpä voisimme muokata wikin ohjeistusta Suomen kohdalta?

Kokeilin oman navigaattorin (karttapohja OSM) hakua “Hanhitie”. Yksi ainoa osuma, Kouvolassa. OSMiin on kyllä viety muitakin Hanhiteitä, mm. Oulussa, Vantaalla ja Kaarinassa. (Ah, tuo Kaarinan Hanhitie sijaitsee Piikkiössä - kansalaisen.karttapaikka.fi:kään ei tunnista Piikkiötä). Navigaattori ei löytänyt noita. Piikkiötä ei löytynyt myöskään kaupunkilistauksessa. Löytyi sen sijaan suurkaupungit Aavikko, Akkarvik sekä Arnøyhamn. Kahden jälkimmäisen Tromssan läänin paikan maaksi oli merkitty “Northern Finland”. Näin se Suur-Suomi etenee. :smiley:

En oikein usko, että rajatasoilla “kikkailu” antaisi tuloksen “Hanhitie Piikkiö” (paitsi Itellan tyylisellä haulla: “Hanhitie 21500 PIIKKIÖ Kaarina”). Ehkäpä joskus tulevaisuudessa navigaattoreihin saadaan avointa softaa, jota voisi muokata haluamalla tavalla. Silloin näkyisi itellamainen hakutulos ja Piikkiö palaisi maailmankartalle. :wink:

PS. En nyt tiedä mikä olisi pitäjää parempi nimitys entisille kunnille. Itselleni pitäjästä tulee mieleen 1800-luvun “kunnat” ennen 1860-luvun kunnanhallinnon uudistusta. Vantaa ehti toki olla senkin jälkeen pitkään Helsingin pitäjä ennen nimenmuutosta Helsingin maalaiskunnaksi.

Android-laitteiden Osmand pakottaa osoitteita hakiessa antamaan ensin kaupungin, eli pelkällä kadulla ei onnistu hakemaan. Savonlinnaan viime vuosina liitettyjen kuntien teitä pystyy kuitenkin hakemaan sekä “Savonlinna” kaupungista että esim “Kerimäki” lähiöstä. Kaupunki-kenttään voi kirjoittaa ex-kunnan nimen ja klikata “Etsi pienempiä paikkakuntia”, jolloin ohjelma huomioi ilmeisesti nuo 9-tason rajat sekä suburb- ja village-nodet.
Outona piirteenä ‘Nojanmaanlahti’-lähiölle ohjelma listaa muutaman kadun mutta esim ‘Pulkkisenkatu’ pitää etsiä “Etsi katua lähikaupungeista” napin kautta. Hakutuloksissa katu kuitenkin listataan kuuluvaksi juuri Nojanmaanlahteen… Ehkä tämä 1.6.5 on ihan syystä beta-versio.

Tuo Piikkiön Hanhitie löytyy Osmandista juuri Piikkiöstä. Kaarinasta haettaessa katu listataan “Hanhitie (Piikkiö)”

Manu

PS. Vannoutuneena pilkunviilaajana mieluusti kyseenalaistaisin tuon viestiketjun otsikon oikeellisuuden :sunglasses:

Kiitos vastauksesta. OSM:ssä villagella on alle 10000 asukasta johon useimmat pitäjät mahtuvat eli senkin puolesta ne sopivat tasolle 9.