Korkeudella on väliä - MML:n korkeusmallien hyötykäyttäminen?

Maanmittauslaitos vapautti paljon kiinnostavaa dataa OSMilaisten käytettäväksi. Osaa datasta (kuten teitä) löytyy OSMista jo parempi laatuisena, mutta joukossa vaikeammin muuten kerättävää dataa eli korkeustiedot. Esimerkiksi: http://www.maanmittauslaitos.fi/digituotteet/korkeusmalli-2-m . Korkeusmalleja voisi hyötykäyttää jos osaisi monessa paikassa:

  • Kunnollisen 3D kartan luomiseen. 3D kartta ottaisi etumatkan moneen kilpailevaan karttaan nähden
  • Latukartalla reittien korkeusprofiilien piirtämiseen (tai jopa 3D latukartan luomiseen)
  • Ja minulle kiinnostavana - metsätilan ojien suunnitteluun. Minulla on metsätila mihin pitäisi kaivaa ojia. Tarkan korkeusmallin avulla ojat tulisivat fiksuun paikkaan.

Tarkin ja samalla kiinnostavin 2m x 2 m korkeusmalli ei kata vielä koko suomea. Harmillisesti ovat jättäneet oman metsätilani sijainnin vielä pois laserkeilauksesta ( http://www.maanmittauslaitos.fi/laserkeilausindeksit ), mutta muualla Suomessa on runsaasti hyvää dataa.

Onko kukaan OSMilainen onnistunut hyötykäyttämään näitä korkeusmalleja? Löytyykö netin syövereistä MMLn korkeusmalleista harrastelijavoimin tehtyjä esimerkkejä?

P.S. Toivottavasti kukaan ei innostu lataamaan korkeusmalleja OSMin tietokantaan. Lataus kaataisi koko tietokannan, meidän pitää oppia käyttämään useampaa lähdettä kerralla.
P.P.S. Avasin tahallani uuden ketjun koskemaan vain korkeusmalleja. Yleinen vänkääminen tekijän oikeuksista siihen toiseen ketjuun.

GDAL:ssa on työkaluja myös korkeusmalleja varten ja GDAL näyttää ymmärtävän 10 metrin mallin XYZ-hilatiedostoja, joten ei muuta kuin kokeilemaan. http://www.gdal.org/gdaldem.html
Ojasuunnitteluun tarvitaan varmaan jotain järeämpää ohjelmaa. GRASS voisi olla sellainen.

No kelpaako tämä:
http://www.cs.helsinki.fi/u/ijjarvin/osm/mustavuori.png (cc-by-sa osm ja copyright mml tavaraa siinä sitten ettei jää jollekin epäselväksi).

Tuo on itseasissa LAZ raakadatasta eikä tuosta korkeusmallista, sitä kun ollut edes laitettu tarjolle sillon ku leikin jo noilla iirc. :smiley: Toteutus oli aika harmittavan hidas, käytännössä laslib:llä tms. querytin niin lähimpiä keilaustuloksia aina n:n metrin välein ja laskin niistä jonkun keskiluvun. Oli sen verran hidas että nukkumaanmeno siirtyi sen takia :-). Oikea toteutus tunkisi tavaraa toki kantaan, nuo korkeusmalli gridit menisivät varmaan kivasti rasterina sisään, Sitä dataa koko suomesta tosin on sen verran ettei ihan pieniksi kanta muodostu, mutta ei sitä välttämättä olisi esim. latukartan tapauksessa ehkä ihan kaikkialta edes ajaa kantaan.

Huomaat muuten ehkä että kun alat noitakin yhdistelyjä julkaisemaan enemmän vakavissaan törmäät taas kerran niihin tekijänoikeusjuttuihin ;-).


i.

ps. Voisithan toki alkaa kerätä laserkeilausdataa itsekin… esim. tuolla pääsisit jo hyvin alkuun: http://www.gatewing.com/X100 ;-D

Kuinkahan mahtavat toimia ne reitityspalvelut, jotka näyttävät reitin korkeuskäyrää? Onkohan korkeudet viety suoraan tiepisteiden attribuuteiksi?

Ottaakohan mikään reititysalgoritmi korkeuksia huomioon? http://pk.hsl.fi harhautti minut ajamaan Paloheinän mäen päältä, vaikka kiertäen olisi päässyt helpommalla ja nopeammin.

GDAL 2.0 voi muuten lukea tietoja myös suoraan tuosta reitityspalvelusta.

ogrinfo -ro -al /vsicurl_streaming/"http://pk.hsl.fi/getroute/?format=gpx&profile=kleroweighted&from=location*Koordinaatti [2551015, 6675796]*2551015*6675796&to=location*Koordinaatti [2554415, 6683795]*2554415*6683795"

Koordinaatit täytyy näköjään antaa KKJ 2 -kaistan mukaan. Jos sattuu joskus tulemaan tarve saada reitti johonkin muuhun muotoon kuin palvelun tarjoamaan GPX:ään tai KML:ään, tai johonkin muuhun projektioon kuin WGS84, niin tuo voi olla hyvä tietää. Muita reitityspalveluita voi käyttää vastaavasti syöttämällä niille sopivan URL:n.

Omasta lompakosta loppuu vetokyky kesken, vaikka hinta sinänsä olikin yritysmaailmanhintoihin tottuneelle kohtuullinen. Kysyin Belgiasta Gatewingiltä koneesta ja he ohjasivat minut paikallisen maahantuojan http://www.geotrim.fi/ pakeille. Kysyin Geotrimmiltä hintaa ja hinta paketille:

Pitää varmaan odotella valtion laserkeilauksen etenemistä. Laserkeilausaineisto ei tullut latauspalveluun, mutta irroituskustannukset maksamallakin tulee vielä edukkaammaksi kuin oma lennokki. Tuollaisen lennokin rakentaminen harrastelijavoimin menee ainakin oman taitotason yli reippaan oloisesti. :slight_smile:

Molemmat firmat vastasivat nopeasti hintatiedusteluun. Pisteet siitä.

Lol, kysyit ihan hintaakin… :slight_smile:

Kyllä keilausdatat ovat saatavilla MML:n latauspalvelusta!?! Ne eivät vaan ole koko suomea vielä ehtineet keilata.


i.

Edit: lisätään selvennyt miksi osa puuttuu

Tottakait. Kylläkin noin 100% puhtaasta akateemisestä mielenkiinnosta. Jaoin hintatiedon tänne, että muiden ei tarvitse kuormittaa jälleenmyyjää hintatiedustelulla. (Voivat tilata suoraan.)

“Laserkeilausaineisto ei ole saatavissa palvelurajapinnalta.”. Sen saa maksamalla rahaa 98.40€ ensimmäisestä 3mkx3km ruudusta ja 6.15€ seuraavista. 10m korkeusmallin sai ladattua sillein mukavasti suoraan palvelusta (kehuja palvelun toteuttajalle, järjestelmä toimi hyvin). Yksi minua kiinnostava alue on kokonaan keilattu, mutta ei vielä hyväksytty. Odottelen tarkastusta ja varmaan ostan karttaruudut.

Terve.

Voit myös vilkaista laserkeilausaineistoa täältä http://kartat.kapsi.fi/
tai täältä http://laillisettorrentit.net/index.php?page=torrents&active=0&tracker=0&options=0&order=3&by=2&pages=1
Jälkimmäisen laserkeilaustorrentit näyttävät tosin kuolleilta.

Kävitkös koskaan siellä latauspalvelussa asti? :smiley: …Kyllä niitä siellä ainakin minulle näkyy ja olisin tässä kokeeksi onnistunut yhden .LAZ:n tallentaa levylle asti mutta cancelloin downloadin. Toki niiden sivuilla on siellä täällä ristiriitaista tietoa, tiestö nimineenkin mukamas sivujen mukaan löytyy mtk:n osana latauspalvelusta, kattia kanssa.


i.

Kävin - kävin katsomassa dataa alueelta mistä sitä olisi pitänyt löytyä mieletästäni, mutta ei ollut => päättelin, että dataa ei ole. Kokeilin uudestaan ja löysin dataa: http://www.latukartta.fi/sekalaista/maantuotojaLaserKeilauksesta.jpg

Koska minulla on tavoitteena datan hyötykäyttö metsähommissa niin aloin leikkimään Fusionilla. Naputtelen aiheesta varmaan nettiin lisää juttua. Harmittaa vietävästi, että omasta / tuttujen tilasta ei ole vielä materiaalia. Olisi helpompi opetella käyttämään dataa kun tunnistaisi maaston / puun muodot suoraan muistista.

Kiitoksia avusta ja innostuksesta. :slight_smile:

Jos jotakuta kiinnostaa laserkeilausaineistoon tutustuminen kotikäytössä, tuolta löytyy ohjeet laserkeilausdatan kanssa puuhaamiseen Fusionilla: http://www.puuntuottaja.com/laserkeilausaineiston-kotikaytto-metsasuunnittelussa/ .

Laserkeilausdata ja Fusion oli minulle positiivinen yllätys. Laserkeilausdatasta näkee helposti metsätilan pinnanmuodot sekä puuston pituuuden. Molempien arvioiminen peitteisessä maastossa on hankalaa joten laserkeilausdatasta saa myös todellista hyötyä.