Co do 1. i 2., z tego co wiem, dane te zostały dodane w wyniku importu. Nie wiem, w jakim celu służył tag ref:metropoliaztm (autor tworzył chyba aplikację dla niewidomych?), ale tagu website= nie uważam za zbędny i myślę, że lepsza byłaby automatyczna podmiana linków (o ile się da), niż automatyczne usunięcie.
Co do 3., wg wiki Transport GZM – Wikipedia, wolna encyklopedia Transport GZM jest marką transportową, a wciąż głównym organizatorem jest Zarząd Transportu Metropolitalnego. Stąd nie wiem, na ile taka zmiana byłaby poprawna, choć nie mam nic przeciwko.
Pod kluczem ref:metropoliaztm były wpisane identyfikatory z bazy przystanków, która nie jest już dostępna publicznie (a przynajmniej nie w tych miejscach, w których uprzednio była, tj. system rozkładowy i zbiory otwartych danych GZM).
Zgadzam się że lepsza byłaby podmiana, ale linków prostym automatem podmienić się nie da, bo w nowym systemie rozkładowym jest zupełnie nowa numeracja.
To równie dobrze można dodawać nowe linki razem z nowymi numerami, albo jakoś hurtem jak już większość będzie przypisana.
Wartość klucza network powinna co do zasady opisywać sieć, a nie organizatora. W przypadku transportu publicznego najczęściej używa się nazwy organizatora, bo sieć najczęściej nie ma swojej odrębnej tożsamości i taka notacja jest wygodna. Ale np. w Krakowie nie używa się network=ZTP Kraków, tylko network=KMK – bo w przestrzeni publicznej istnieje taki abstrakcyjny byt więc intuicyjnie można użyć jego nazwy. A i w innych sferach OSM takie network=Veturilo czy network=e-road nikogo nie dziwi, mimo że nie wskazuje na żaden konkretny podmiot.