Kombordengerommel buiten de RVV

Leuk artikel voor liefhebbers van juridische fijnslijperij:

Over nut en noodzaak van het nieuwe bord is geen discussie mogelijk, stellen de fabrikanten van verkeersborden. „Ze zijn wenselijk en noodzakelijk”, aldus voorzitter Eg van de fabrikantenvereniging. „Wij willen in Europa voorop lopen bij de digitalisering van verkeersborden. Dit is daar een voorbeeld van.” Nieuwe auto’s moeten volgens een Europese richtlijn sinds vorig jaar uitgerust zijn met een systeem dat de snelheid automatisch regelt, het zogenoemde Intelligent Speed Assistance (ISA). De kaarten in de software van de auto’s bevatten informatie over waar je hoe hard mag rijden. Maar die informatie is niet altijd actueel en dus moeten auto’s ook worden uitgerust met camera’s die borden scannen. „En die camera’s zien de oude borden met alleen de naam van de kom als een straatnaam. Ze herkennen de bebouwde kom alleen door een symbool”, legt Gertjan Eg uit. En dus maakten de fabrikanten, in samenwerking met de auto-industrie én een werkgroep van het kenniscentrum CROW, een voorstel om het bestaande kombord aan te vullen met een skyline. „Daar hebben we het bestaande bord voor gebruikt dat aan de grenzen van Nederland staat ter aanduiding van een bebouwde kom.”

Alleen staat het bord nog in het RVV, terwijl het wel ingevoerd is door een paar gemeentes en verkeersbordenmakers.

De gemeente Amersfoort „ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet”. Dat je ongestraft harder dan vijftig kilometer per uur in de bebouwde kom zou mogen rijden, klopt volgens een woordvoerder niet. „Het 50-kilometerbord plaatsen wij er altijd bij en dat heeft juridische status en dient gevolgd te worden”, aldus een woordvoerder. Parttime buschauffeur Sven Engelen ziet het anders. „Het bord staat niet in de wet, dat blijft een feit. Bovendien vervalt zo’n 50-kilometerbord bij een volgende kruising.”

Leuk detail:

En nog iets: wie de bebouwde kom verlaat, ziet op het nieuwe bord een streep staan door de afbeelding van de skyline, maar niet door de naam van de bebouwde kom. „Dat is onduidelijk voor de weggebruiker.”

Denk zo maar dat bebouwde kom en gemeente grens twee aparte dingen zijn dus als er een streep door de skyline staat en niet door de naam dan kan ik daarin meegaan.

Met het bord met de streep erdoor wordt ‘einde bebouwde kom’ bedoeld. Een bastaardvariant van H2 dus. Gemeentegrenzen spelen hier geen rol.

Niet wat ik zei, niet wat ik bedoelde… het bord geeft aan dat de bebouwde kom daar ten einde is maar niet de gemeente, zo is mijn interpretatie… juridische funslijperij.

Ik snap niet wat je bedoelt. Het kombord zegt überhaupt niets over gemeentegrenzen, ook de wettelijk vastgelegde niet.

Het is OK, weet niet hoe ik het verder kan translitereren anders dan toe te voegen dat als je van de andere kant komt er eerst aan de gem.grens een blauw naambord staat en dan bij de BB grens nog eens dat naambord met met die skyline. Zo denk ik althans hoe het bij Apeldoorn zal staan, zeker zijn alleen na fysieke survey…

Ik mag toch hopen van niet. Kan het me niet voorstellen.

Voor de liefhebber die zich wil verdiepen in deze soap: 15 pagina’s op Wegenforum