Koko maan offline-maastokartat ja GPS-tuki tietokoneelle

Ohje, jolla saa helposti Windows-tietokoneelle koko maan maastokartat JPEG2000-muodossa, GPS-sijainnin kartalle sekä mahdollisuuden tallentaa GPS:n avulla kerättyjä kohteita
http://latuviitta.org/documents/Maastokartat_ja_GPS-tuki_Windows-tietokoneelle_helposti.pdf

Liittymät OSM:iin ovat vielä melko ohuet, mutta luultavasti joskus GDAL 1.10 version julkaisemisen jälkeen MapWindow-ohjelma pystyy lukemaan OSM-vektoreita karttaprojektiin suoraan .osm ja .pdf-tiedostoista.

Koska helppous on saanut suurimman painoarvon, niin ratkaisu toimii tällä kertaa pelkästään Windowsilla, asenteluista tykkäävä saa luultavasti samantapaisen lopputuloksen aikaan myös Linuxilla käyttämällä Quantum GIS:iä tai OpenJUMP:ia.

Ja todennäköisesti myös 32-bit uDig:lla tai BeeGIS:lla, myös Windows:ssa. 64-bit versiolla ei onnistune.

Piti paikkansa. UDig:in asennus asennus pohjalle onnistuu helposti, sen kuin vain lataa 170 Mt tavaraa ja asentaa. BeeGIS:in asennuszipin purkaminen uDig:in plugin-hakemistoon on sekin suoraviivaista. Asennuksen jälkeen JPEG2000-tuki on olemassa, näköjään GDAL:in ECWJP2 ajurin ja ECWJEG2000 SDK version 3.x kautta. Jostain syystä uDig on JP2-tiedostojen kanssa hitaampi kuin jotkin muut ohjelmat, jotka käyttävät täsmälleen samoja komponentteja.

BeeGIS:n kanssa vierähti muutama tunti, koska alkuun koko uDig kaatui välittömästi joka kerta kun yritin yhdistää GPS-vastaanottimeen. Lopulta yhteys alkoi toimia, kun olin ensin kokeillut käyttää vastaanottimena Garmin eTrexiä GPS gate -ohjelman kautta. Tämä ei toiminut, koska BeeGIS ei mielestään löytänyt kelvollisia viestejä, mutta kun tämän jälkeen palasin takaisin tavallisen USB-vastaanottimen käyttöön, niin kaatuilu olikin loppunut ja signaali löytyi.

BeeGIS:ssä on mielenkiintoisia ominaisuuksia maastotyön tekemiseksi, joten kiitos vihjeestä. Tässä linkit vuoden 2010 Foss4G-kokouksen posteriin http://wiki.beegis.googlecode.com/hg/images/BeeGIS_FOSS4G_2010.pdf ja uusimpaan 109-sivuiseen käyttöohjeeseen http://www.risknat-alcotra.org/rna/allegati/risknat-b2-c2-manuale-beegis-eng_881.pdf.