Kleurverschieten van wegen mapnik

Zie ik nu goed dat de wegkleur aan het verschieten is in de mapnik? … Moet ik me zorgen maken of is er iets anders aan de hand?
Snelwegen worden bv rood… alle classificaties krijgen een ander kleurtje.
https://www.openstreetmap.org/#map=13/51.4822/4.6603

Eggie

En dat werd hier aangekondigd:

https://lists.openstreetmap.org/pipermail/talk/2015-October/074617.html

Er zijn nog meer wijzigingen, vooral zichtbaar bij de poi.
Maar ook het renderen van plaatsnamen gaat nu in ieder geval een stuk beter dan in het verleden, waarbij ik vaak mijn toevlucht moest nemen tot Google om te zien in welke plaats ik was beland omdat OSM zweeg in alle talen…

Gisteren op twitter kwam ik dit berichtje tegen:

https://photos-1.dropbox.com/t/2/AAAvoAlItuc8zG_VkbK45bZcaPbTW3gNn8_XRwGj0hSXsw/12/19273677/png/32x32/1/_/1/2/31-10-2015%2012-07-04.png/EPP1tQ4YgPcMIAEgBygH/Venfzu-nydykvuH2a0YQyWnnlY6Up0W1aX1QKciTZyE?size=1280x960&size_mode=2

https://twitter.com/openstreetmap

Hier staat ook nog verdere uitleg:
https://blog.openstreetmap.org/2015/10/30/openstreetmap-org-map-changing/

En we gaan steeds verder de Google kant op :frowning:
Tertiary wegen zijn nu wit en wat breder weergegeven.
Slecht nummer mijns inziens.
Ik begrijp ook niet wat er mis was met het oude kleurschema van OSM.

Eerder forumdeel: http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=48159

Vergelijk oud en nieuw:
http://bl.ocks.org/tyrasd/raw/67a00dbb869456094373/#13.00/52.1176/5.3298 drag, schuif heen en weer.

Default : Google Map
http://tools.geofabrik.de/mc/#15/52.1402/5.3578&num=2&mt0=mapnik&mt1=google-map

Maar kijk ook eens naar here en bing map.

@dvdhoven: een van de problemen was wegen in bosrijke gebieden, een ander dat door het oude schema veel kleuren vastlagen, zodat er problemen waren om te variëren en te verbeteren qua landuse.

Zie alle diary entries van Matteusz rond dit topic. o.a. https://www.openstreetmap.org/user/Mateusz%20Konieczny/diary/35555, https://www.openstreetmap.org/user/Mateusz%20Konieczny/diary/35437 en
https://www.openstreetmap.org/user/Mateusz%20Konieczny/diary/35351

maar ook op github is er hevig gediscussieerd .(vermoedelijk staan die links wel ergens in de diaries).

De Engelse zijn ook “in paniek”, want “hun” kleuren zijn verdwenen. De oude kleuren correspondeerden met de kleur indicatie op de verkeersborden. Ze gaan daar proberen hun eigen tile server op te zetten.

Over de tertiary roads die nu wit zijn is al veel te doen geweest op de verschillende fora/mailing lists and github. Maar niemand kon met een beter voorstel afkomen.

De verschillende problemen met de oude stijl worden hier https://github.com/gravitystorm/openstreetmap-carto/pull/1736 uitgelegd.

[Edit: toevoegen link naar github]

Escada, bedankt voor de links, er is al veel geschreven sinds deze zomer en ik schat in redelijk afgetimmerd ook binnen de weergave lines.
Ik ben benieuwd wat er voor de pedestrian zones en living Streets over blijft, de vliesogende zones vondt ik irritant alles onder een grijze mist om van de groen witte living maar niet te spreken, n gecamoufleerde straat.
Maar matkoniecz redenatie past nou weer niet op een woonerven wijk, zeker ook Nederlands.

Hendrikklaas, ik volg je niet helemaal. Vind je de pedestrian zones en woonerven slechter in de nieuwe rendering?

@Math1985, De renderstyle op openstreetmap.org is behoorlijk veranderd, dit is volgens mij in fases gebeurd.
Ongetwijfeld zou jij ons bij kunnen praten over de motieven en de verbeterpunten ervan. De onrust is volgens mij niet alleen in Nederland over de gewijzigde renderstyle.

Er is niet veel begrip omdat er (vermoedelijk) niet al te veel over op het Nederlandse forum is beland, maar ook in de engelstalige OSM weekly, of duitstalige Wochennotiz is er niet veel voorbij gekomen.

@Math1985, Kun je ons bijpraten over de positieve gevolgen?
Ik lees alleen negatieve op dit moment.

Er wordt inderdaad continue aan de renderingstyle gewerkt. In het afgelopen jaar zijn er 13 releases uitgebracht.

Sommige wijzigingen zijn natuurlijk meer in het oog springend dan andere. De versie die afgelopen weekend uitgerold is bevat een grote wijzigingen in de kleuren van wegen en trekt daardoor wat meer aandacht dan normaal.

De oude weg-kleuren waren gebaseerd op de Engelse cartografische traditie, met een opeenvolging van blauw-groen-rood-oranje-geel (van belangrijk naar minder belangrijk). Dat is nu aangepast naar een schaal van rood-oranje-geel. Het Engelse systeem heeft een aantal nadelen.

Ten eerste is het voor iemand die niet bekend is met het systeem lastig de hierarchie te begrijpen. Wat is belangrijker, een rode weg of een blauwe? De rood-oranje-geel-classificatie is wat dat betreft een stuk intuitiever.

Ten tweede conflicteren de kleuren van het Engelse schema met andere kleuren die in de map gebruikt worden. Door de kleuren voor wegen te reduceren tot een kleiner spectrum, komt er meer ruimte beschikbaar om andere features tot hun recht te laten komen. Blauwe snelwegen waren bijvoorbeeld erg makkelijk te verwarren met rivieren op lage zoom levels. Verder waren groene wegen erg slecht zichtbaar op groene (bos)achtergronden, en oranje was slecht zichtbaar op landbouwgrond.

Er is meteen gebruik gemaakt van de gelegenheid om een paar andere kleine wijzingen m.b.t. wegen uit te voeren. Zo zijn alle wegbreedtes opnieuw bekeken, zijn de kleuren van de spoorwegen aangepast, en zijn woonerven lichter gemaakt en pedestrian streets juist donkerder.

Hier kun je de nieuwe style vergelijken met de style van ongeveer drie jaar geleden:
http://bl.ocks.org/tyrasd/raw/67a00dbb869456094373/

Ik zou overigens niet zeggen dat deze wijziging uit de lucht is komen vallen. Er wordt in principe altijd een lijstje met wijzigingen gepost naar de talk mailinglijst als er een nieuwe release is. Verder zijn er een aantal blogs op http://blogs.openstreetmap.org/ gepost tijdens het ontwikkelproces, en die blogs zijn ook op de talk mailinglijst aangekondigd. En ook op http://blog.openstreetmap.org/ staat nu een mededeling. Op elk moment hebben we ook opengestaan voor inspraak.

We zouden best nog meer tijd kunnen besteden aan het communiceren van de wijzigingen, maar zoals je zult begrijpen is de tijd die we als vrijwilligers hebben beperkt, en alle tijd die we besteden aan het schrijven van blog/forum posts tijd die we niet aan ontwikkeling kunnen besteden.

Regelmatig lezen de ontwikkelaars van de stylesheet mee op het forum en de mailinglijsten, maar Github is meestal de makkelijkste manier om ons te bereiken: https://github.com/gravitystorm/openstreetmap-carto/issues
Nogmaals, de stylesheet wordt ontwikkeld door vrijwilligers, dus als je wijzigingen wilt zien, is de beste manier meestal om code in te sturen (maken van een PR op Github).

Dat is vreemd, want ik dacht dat elke dagboek entry van Mateusz in the weeklyOSM is verschenen. De release van deze week wordt ook deze week in the wochennotiz vermeld (of zal worden), maar ja dat is wat te laat natuurlijk :slight_smile:

PR= Pull Request, een vraag om jouw wijzigingen op te nemen in de gemeenschappelijke code die op de server geplaatst zal worden

@Math1985 bedankt voor het bijpraten.

Persoonlijk gezien lees ik niet alles wat elders verschijnt.

Begrijpelijk, nadeel is dat je dan soms voor verrassingen komt te staan (zoals nu). Maar je bent zeker niet de enige, ook in Groot-Britannië and Duitsland zie ik zulke verbaasde reacties.

Elke verandering zal met goede bedoelingen worden gedaan.
Zelf vind ik het niet erg storend, maar wilde klein beetje uitleg wat de redenatie erachter was. Inmiddels is dit voor mij voldoende.

Waar zouden jullie een aankondiging het liefst zien?

Dit forum lijkt me een geschikte plek.

bedoel je daarmee dat de carto developers in elke nationale maling list en forum moeten posten ? want in ieder land wil er wel iemand dat weten. En wat als ik op de hoogte wil blijven van nieuwe, aanvaarde tags. Ook maar hier laten posten ? Updates iniD ? enz.

volgens mij moet iedereen wat moeite doen en niet verwachten dat in zijn eigen lokale forum alle nieuws gaat binnenkomen.
De wochennotiz/weeklyOSM het al heel erg gemakkelijk om veel belangrijk nieuws op 1 plek te kunnen raadplegen.

Ik ben het met escada eens. Als je onderstaande 2 links in je bookmarks zet en regelmatig leest, voorkom je verrassingen in de toekomst:

https://lists.openstreetmap.org/pipermail/talk/

https://lists.openstreetmap.org/pipermail/dev/

Je kunt natuurlijk ook gewoon een abo op die mailings nemen, en als je dan een digest-abo neemt krijg je per dag een bundeling van alle mails op die lijst.
Ik vind het zeer handig om op die manier te lezen wat er elders in de OSM wereld gebeurt en hoe men daar reageert op zaken die bij ons weer totaal anders liggen.

Alternatief is dat er een sticky wordt gemaakt in het forum waarin links naar de belangrijkste mailinglists worden gegeven.

ook goed.