Klasifikacija zaštićenih prirodnih dobara

Koristim priliku da se zahvalim @Јован Петровић i @sivanovic na skorašnjem radu na definisanju granica zaštićenih područja. Vidim kroz Fixme tagove i komentare da nemamo dobro definisano mapiranje nacionalne klasifikacije područja na key:protect_class, pa bismo mogli da napravimo neki dogovor kroz ovu temu i posle ga dokumentujemo na Wiki.

Dakle, imamo Spisak zaštićenih prirodnih dobara u Srbiji na Vikipediji s jedne strane, a s druge strane, Tag:boundary=protected_area daje podržane vrednosti. Pa da probam:

  • nacionalni park - ovo je 2) National Park
  • predeo izuzetnih odlika - bio bi 5) Protected Landscape/ Seascape
  • park prirode - možda 7) nature-feature area
  • rezervat prirode - bilo bi 1a) Strict Nature Reserve ili 1b) Wilderness Area
  • spomenik prirode - 3) Natural Monument or Feature
  • zaštićeno stanište - verovatno 4) Habitat/Species Management Area: … aim to protect particular species or habitats
  • memorijalni prirodni spomenik - opet 3) Natural Monument or Feature

Možete pogledati List of protected natural resources in Serbia na en.wiki, lakša je za praćenje od sr.wiki.

I da primetim, opet smo crne ovce:[1]

Ovde imate zvanicne podatke o zasticenim podrucjima kao i granice podrucja.
https://www.protectedplanet.net/country/RS

Na http://www.zzps.rs/novo/kontent/stranicy/propisi_zakoni/z%20o%20zastiti%20prirode%2010.pdf od clana 27 imate pobrojanu zvanicnu podelu zasticenih dobara.

Хвала на теми и одговорима, изгледа да protectedplanet.net решава проблем. За свако заштићено подручје постоје границе, а за свако подручје под Attributes>>English Designation категорија заштићеног подручја на енглеском који се поклапа са табелом класа на ОСМ викију.

Ima jedna kvaka, izgleda da njihova licenca ne dozvoljava da se podaci direktno koriste za OSM :frowning:

Да ли је око овога нешто урађено?

Било би добро имати препоруку како да се означавају заштићена подручја на територији Србије усклађену са нашом националном категоризацијом.

Napravio sam pregled mairanih zaštićenih područja na http://editor.osmsrbija.iz.rs/?dataset=srbija%2Fzasticena-podrucja&view=LoadTable&shownamesr=on

Iz tabele se vidi da su podaci priliko šarenoliki.

Da li je neko razradio sistem označavanja na ovu temu? Trebalo bi napraviti neko pregledno uputstvo šta se kako označava.

Na https://www.zzps.rs/wp/centralni-registar/ je data tabela sa kasifikacijom zaštićenih prirodnih dobala. Treba početi od nje i za svaku vrstu pripremiti kako se označava.

Treba odrediti kako se upisuju nazivi. Trenutno je to prilično raznoliko, od toga da se upisuje samo osnovni naziv, pa da se stavlja prefiks vrste dobra kao skraćenica do toga da se stavlja prefiks vrste dobra kao pun tekst.

Na https://www.zzps.rs/wp/pdf/centralniregistar/2020%203%20Pregled%20zasticenih%20podrucja%20Srbije.pdf je dat sisak svih kulturnih dobara sa klasifikacijama. Vrlo je pregledno, i jedini probem je što je u PDF foramtu pa ne može lako da se prebaci u neki mašinski čitljiv oblik.

Iz ove tabele mogu da se izvuku i ID za svako prirodno dobro.

Ovde se nalazi zvanična mapa prirodnih dobara: https://cloud.gdi.net/visios/zzps

Na https://www.protectedplanet.net/en/thematic-areas/wdpa?tab=WDPA se nalaze neki podaci u mašinski čitljiovmobliku koji mogu da posluže. Dugme Download u gornjem desnom delu strane.

Hvala Peđa.
Uglavnom sam ja radio na ovome pa bih se mogao poduhvatiti i dokumentovanja.

Odlično. To će biti od velike pomoći, jer je označavanje relativno zamršeno, pogotovo ako se uzme u obzir namera da se izbace brojčani identifikatori u tagu protect_class (ne znam da li je to zaživelo).

U tabeli na http://editor.osmsrbija.iz.rs/?dataset=srbija%2Fzasticena-podrucja&view=LoadTable&shownamesr=on se vide svi tagovi koji su relevantni za označavane prirodnih dobara (bar koliko sam uspeo da ih počupam iz više izvora).