Kilometraże Wisły i rodzaje ich przedstawiania na nośnikach

Od dłuższego czasu zastanawiam się nad mappowaniem słupów kilometrażowych Wisły, głównie na wysokości Warszawy, bo do nich mi najbliżej.
Ostatnio sobie uświadomiłem, że mamy od dłuższego czasu fajne nośniki Wiślanego Systemu Informacji: https://zzw.waw.pl/wp-content/uploads/2024/10/system-informacji-dla-dzielnicy-wisla.pdf
Widząc, że ktoś zmappował ostatnio jeden z obiektów typu Brama, któremu akurat zrobiłem zdjęcie, postanowiłem dodać, po poczytaniu Wiki, tag river:waterway_distance z liczbami które zanotowałem. Mowa o tym słupie: Node: 12592740951 | OpenStreetMap
Wiem, w trakcie pisania tego postu doinformowałem się, że powinienem dać jeszcze więcej tagów.
Ale coś nie daje mi spokoju. Czytając dłużej natrafiłem na chyba łącznie 3 rodzaje tagowania kilometraży:

• waterway=milestone - pasuje pod obiekty z liczbami blisko brzegu
  • seamark:distance_mark:distance - totalnie nie wiem czym się różni od milestone. Jego obecność mnie dziwi.
  • river:waterway_distance - wykluczając powyższe, zdaje się pasować jako jedyne do obiektów WSI (ale skrótowiec sobie dobrali xD), czyli obiektu mogącego być opisanym nie tylko jako zwykły kilometraż.

Dokument informacyjny od Zarządu Zieleni opisuje takie obiekty (wyłączyłem te, które nie mają kilometraży):

• Bramy - kierunkowskazy z kilometrażem,głównie w okolicach mostów, z racji skali mogą być widoczne z wody. Według dokumentu mają swoje nazwy własne, więc można im nadać tag name.
  • Słup Kilometrażowy - słup z kilometrażem i funkcją street workout
  • Informacja Dla Wodniaków - niski poziomy nośnik w porcie
  • Stalowy Słup Kilometrażowy - nie kojarzę, ale brzmi jak typowy milestone
  • Informacja Techniczna - zwykle w okolicach wałów. Według pdf mają zarówno hektometraż wału przeciwpowodziowego, jak i kilometraż rzeki. Niezbyt rozumiem to rozróżnienie, ale brzmi jak kilometry przy drogach (nie jestem drogowcem, więc nie orientuję się, czy jakikolwiek podprojekt OSM je mappuje)
  • no i mamy po za tym jeszcze stare metalowe kilometraże rzeki w mniej zmodernizowanych miejscach, czy po za miastem. Czyli faktyczne milestone.

Nie jest to na pewno jedyny przypadek, gdzie są różne tagi od podobnego obiektu, ale są słabo opisane. No ale prędzej czy później ktoś musiał poruszyć ten temat. Jak widzicie, są różne rodzaje takich nośników. Powstały, by służyć nie tylko wodnikom, więc jest dodatkowe uzasadnienie uwidoczniania ich w OSM. Mało tego - są też takie stare nośniki, które były stawiane przy wale w czasach, kiedy nie usypały się jeszcze nabrzeża. Z biegiem lat te się utworzyły i zarosły wręcz lasami. Stąd mocniej po nich widać punkt orientacyjny jako pieszy czy rowerzysta, gdy nie ma się akurat GPS, a jest się otoczony drzewami. Poznałem przy okazji projekt OpenSeaMap - chyba jedyne miejsce gdzie to się jakoś renderuje. I teraz tak:

1. Czy widzicie jakiś dozwolony sposób tagowania, by hektometraże miały powszechniej renderowany na interfejsie numer? W jakich aplikacjach mogę szukać takiej widoczności? Z racji różnorodności nośników trzeba chyba stosować inne tagowania. Natomiast o ile w samym mapniku guidepost renderuje się (dopiero na największym zoomie), tak milestone nie, przez co traci funkcję orientacyjną.
  2. Czy jedyny inny słup tego systemu w Warszawie, jeśli dobrze pamiętam typu Brama, jest dobrym przykładem? Node: ‪Wisła‬ (‪10041581028‬) | OpenStreetMap
  3. Czy znacie w innych miastach podobny system informacji wielofunkcyjnych hektometraży rzek? Jak je mappujecie? A może tym wątkiem zmotywowałem kogoś do dodania takich brakujących obiektów albo zmienienia ich tagowań, by rozszerzyć ich funkcjonalność w OSM? :smiley:

Dla mnie liczy się konsensus (w możliwości rozpoznania nośnika po kilometrażu, bez grzebania po metadanych) między jasnym przedstawieniem informacji on the ground, jak i ich dobrym działaniem technicznie.

1 Like

ktoś se nawyślił zbędnych dubli normalnych tagów w seamark:

1 Like

Nie kojarzę, aby taki był i biorąc pod uwagę jak ciężko jest uzyskać wprowadzenie renderingu czegoś nowego na warstwie głównej raczej nie będzie…
Na pewno tagowanie ich jako guidepost byłoby naginaniem pod render.
Prędzej udałoby się pewnie uzyskanie renderingu np. w OSMAnd.
Póki co pozostają dedykowane mapy jak wyżej wspomniane OpenSeaMap.

Poza błędnym użyciem " ref =Wisła" jest OK, ja taguję obiekty podobnie.

Co masz na myśli pisząc “wielofunkcyjnych” ?
Z tego co się orientuję ten słupek jest zwykłym słupkiem pikietażowym (ma jedynie widoczny dystans)

W tym przypadku masz rację, na dniach sprawdziłem i jest to typowy, stary, metalowy słłup pikietażowy. Przez wielofunkcyjne miałem na myśli wcześniej wymienione warianty, utworzone przez Zarząd Zieleni. Co ciekawe, pobliski numer 514 jest oznakowany zarówno starym, jak i nowym słupem, więc tu też może być niełatwo się zdecydować jak otagować.

Masz częściowo rację. Czytając przyzwoite praktyki kompletnie przegapiłem, że nie powinno się naginać mappowania pod render. Tak więc odpada używanie tagu pod renderowalny kilometraż.
Ale z drugiej strony masz to, co starałem się w poście przekazać - omawiane przeze mnie rodzaje kilometrażowania Wisły służą nie tylko wodniakom, co zostało świadomie (przy nowych nośnikach) lub nie (przy obecnie odgrodzonych od wody roślinnością starszych nośnikach) zaprojektowane.

Popatrzyłem sobie po serwisach i mam takie spostrzeżenia na ten moment:
OpenSeaMap zdaje się nie renderować river:waterway_distance, przez co nie pokazywałby nośników WSI, gdyby tagować je jako guidepost+powyższy tag.
OSMAnd natomiast (do którego spróbowania mnie zachęciłeś) wyświetla z większego dystansu guidepost, z kolei po włączeniu wyświetlania POI typu Distance mark ładnie punktuje węzeł zarówno ten mający waterway=milestone, jak i ten z river:waterway_distance, co jest tym, czego szukałem! Szkoda, że OSMAnd nie jest w pełni darmowy, bo bym się wcześniej zachęcił do jego przetestowania.
OrganicMaps i podstawowe wartwy OSM przemilczę.

Niemniej, podsumowywując co mogę na dzień dzisiejszy ustalić:
Zwykłe pikietaże (słupy nad wodą z wyrytą jedynie liczbą całkowitą) można tagować normalnie jako waterway=milestone, a OSMAnd będzie je prawidłowo wyświetlać wraz z kilometrażem, więc można je spokojnie tagować i będą służyły
Nadal nie wiemy, jak tagować nośniki, które nie zostały utworzone wyłącznie jako słup pikietażowy i znajdują się wgłąb lądu. Nie wiem, czy tag waterway=milestone ma prawo mieć zastosowanie na węźle, który zawierałby informacje niedotyczące wody np. drążek do podciagania, który jest integralną częścią nośnika. Metoda z użyciem dwóch oddzielnych węzłów w tej samej lokalizacji, gdzie jeden przekazywałby informacje o kilometrażu rzeki, a drugi o tym, co jest na samym lądzie, była by dozwolona?

:slightly_smiling_face:

Szczerze powiem, że nigdy nie widziałem takiego urządzenia - masz może jakąś fotkę jak to wygląda w terenie ?