W Kielcach uruchomiony jest System Informacji Pasażerskiej, dzięki czemu można na bieżąco sprawdzać gdzie jest dany autobus i w jakim czasie pojawi się na przystanku. Nie o tym jednak chciałem pisać. Strona SIP korzysta z pliku współrzędnych przystanków. Co prawda nie wszystkie są idealnie umiejscowione tam gdzie stoją wiaty przystankowe, ale da się to poprawić. Plik zawiera nazwy przystanków wraz z ich numerem, współrzędnymi i liniami, które się tam zatrzymują.
Pytanie jednak brzmi czy te przystanki możemy zaimportować do OSM?
Ostatnia strona zawiera najciekawszą pozycję z punktu widzenia mapowicza - “Ewidencja Miejscowości Ulic i Adresów”. Czy Stowarzyszenie mogłoby się zwrócić do miasta o udostępnienie tych danych dla OSM? Jak na ironię strona sama korzysta z OpenStreetMap.
Pewnie, ja nawet nie wiem jak się do tego zabrać. Co prawda mógłbym potraktować ten plik wyrażeniami regularnymi, ale nie za bardzo wiem w jakim formacie ten plik wyjściowy powinien być i jak wyglądać.
Myślę, że warto zastosować nowe tagowanie przystanków (public_transport=platform). Jak już wspomniałem przystanki zawierają swoje numery (w pliku jest to nr=“X” - można to przypisać do ref.
UM Kielce odpisał, wniosek o adresację rozpatrzą po wysłaniu poprawionego wniosku. Obrysów nie dadzą, chyba że zapłacimy 58 tysiaczków.
Na korzystanie z ichniejszego WMSa też nie ma za bardzo co liczyć, bo w odpowiedzi wspominają tylko o użytku niekomercyjnym (jakbyśmy byli firmą :P).
Pismo było skierowane do prezydenta miasta, ale podejrzewam że ten przekazał te wnioski do geodety miejskiego, a ten nam sprzedał tradycyjną odpowiedź o płatności za zasób geodezyjny.
Miło mi poinformować, że staraniem stowarzyszenia pozyskaliśmy od Miasta Kielce zbiór punktów adresowych i zgodę na korzystanie z ichniejszego podkładu ortofoto.
Od czasu importu sporo przystanków zyskało nowe nazwy. Poza tym pojawiło się kilkanaście nowych. W związku z tym mam prośbę do kogoś znającego temat. Czy mógłby ktoś przelecieć wszystkie przystanki zawierające tag “ref:ztm” na terenie Kielc i obrzeży jakimś skryptem, który sprawdziłby czy:
a) nazwa się zmieniła i w razie potrzeby ją zmienił
b) brakuje jakiegoś przystanku i w razie potrzeby go dodał według schematu przyjętego w mieście?