Kerken met building=yes

Beste mede-cartografen,

In Nederland hebben we nogal wat uit de BAG geïmporteerde kerken die nog de tag building=yes dragen in plaats van building=church. Op https://overpass-turbo.eu/ vond ik er 1973 met de volgende zoekopdracht/query:

[out:xml][timeout:300];
{{geocodeArea:The Netherlands}}->.searchArea;
(
  way["building"="yes"]["amenity"="place_of_worship"]["religion"="christian"](area.searchArea);
);
(._;>;);
out meta;

Met deze query denk ik dat ik specifiek de kerken heb gevonden zonder foutpositieven. Het lijkt me daarom haalbaar om al deze kerken in één keer om te taggen naar building=church in JOSM. Dit zou een automatische edit zijn, en daarom vraag ik hier om jullie meningen en toestemming om deze wijziging uit te voeren.

Mocht deze zoekopdracht niet specifiek genoeg zijn, dan kan ik er voor de zekerheid nog [“name”~“kerk”] aan toevoegen en alleen die resultaten gebruiken voor een wijziging, maar naar mijn mening is het resultaat beter/completer zonder die zoekterm.

Met vriendelijke groet,

Casper

De resultaten gecheckt bij een paar steden/dorpen in Twente, en daar lijkt het te kloppen. Dus ziet er wat mij betreft goed uit (maar ik ben nog relatief nieuw hier).

Een kerk die deze query mist is de volgende: https://www.openstreetmap.org/node/2831508271, dit komt omdat de info op het adrespunt staat ipv het gebouw. Wellicht kun je daar nog iets mee (of misschien is het een goeie volgende stap om naar te kijken na bovenstaande).

Dat heb je goed opgemerkt, maar dan moeten we het gaan hebben over het mappen van amenity=place_of_worship op adresnodes of op gebouwen en dat is een veel complexere kwestie dan wat ik nu voorstel.

Hoi Casper,

Lijkt me mooi initiatief om deze kerken om te taggen. Wat ik me nog even afvraag bij jouw query: een building=church is bestemd voor gebouwen die gebouwd zijn als kerk. Ik zou me kunnen voorstellen dat je met je huidige zoekopdracht ook gebouwen meeneemt die in gebruik zijn als kerk, maar niet als zodanig gebouwd zijn. Bijvoorbeeld oud buurtcentrum oid. Ik ken hier geen concrete voorbeelden van, maar misschien andere mappers wel?

Zeker. Let dus op dat een kerk niet per se in een building=church zit. De building-key omschrijft wat voor soort gebouw het is, maar niet de (huidige) functie. Vaak komt dat wel overeen, maar een kerk die in een oud schoolgebouw zit, heeft nog steeds building=school. Andersom, een theater in een voormalige kerk zit in een building=church.

Moderne evangelische kerken zitten net zo vaak in een oud bedrijvenpand als in de klassieke ‘ding met toren met kruis erop ernaast’.

Pas bij de building-tag toe wat je van buitenaf qua gebouw ziet; vaak is dat de oorspronkelijke functie die de vorm dicteert. De amenity-tags zijn er voor de functie.

Je query vraagt trouwens nog niet de kerken op waarbij de place_of_worship op de adresnode erin zit. Dat is ook mogelijk, maar iets complexer.

Maar geautomatiseerd kan dit niet, omdat building=church dus niet per se correct is. Wel kun je ze zo opsporen en met de obliekfoto’s kijken of het wel een building=church zou moeten zijn.

hoi,

het zijn denk ik niet alleen kerken die je zo vindt, ik tel al een paar keer een kapel die aan je query voldoet

bv
https://www.openstreetmap.org/way/267672071
https://www.openstreetmap.org/way/269730155

Oke, dankjulliewel voor de feedback. Mijn plan is nu om deze query te gebruiken om handmatig de gebouwen af te gaan. Kerken zijn vaak makkelijk te herkennen omdat ze in veel gevallen in dorpscentra staan en ze vaak een duidelijk onderscheidbaar silhouet hebben, dus dat kan best vlot gaan. Als ik er gebouwen vind waarvan ik onzeker ben, zal ik ze opzoeken met de obliquebeelden of andere bronnen, en als ik dan nog steeds onzeker ben zal ik ze op building=yes laten staan.

Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen mapping projecten, maar hulp is altijd welkom.

Nu we het toch over kerken hebben: is er ooit een consensus gevormd over het mappen van deze op nodes dan wel gebouwen?

Vaak wordt een adresnode gepakt voor de amenity, maar het gebouw zelf als amenity kan ook; dat is een persoonlijk voorkeur bij dit soort objecten. (Bij een kathedraal zou het wat raar zijn om niet de omvang van het ding mee te nemen in de amenity.)

Je kan het hele terrein daarnaast mappen met landuse=religious.

Een klassieke kerk met de omliggende begraafplaats valt vaak uiteen in twee amenities: de begraafplaats (amenity=grave_yard) en het gebedshuis. Je kan dat bijvoorbeeld zo mappen:

https://www.openstreetmap.org/way/291956836

(Ik heb daar net het kerkhof de juiste tag gegeven; zie hieronder:)

Interessant om ook op te letten: de 3DShapes-import maakte geen onderscheid tussen een begraafplaats en een kerkhof. OSM wel: dus gebruik respectievelijk landuse=cemetery en amenity=grave_yard. Die laatste ligt dus om of naast een kerk.

Altijd goed om een kerk een building=church te geven. Ik doe het ook soms, als ik er een langs zie komen tijdens BAG-onderhoud. Maar automatisch kan dat écht niet, dit zou een false positive zijn:

https://www.openstreetmap.org/node/2027978233#map=19/53.23132/6.53191
https://goo.gl/maps/1jo9fVnc7pM8SC6P6

(ook al zit hier de place_of_worship op de adresnode)

ofwel: deze moeten building=chapel krijgen ipv building=yes

gisteren voor deze en nog een paar anderen in de buurt alvast maar gedaan…

Ik heb wel eens automatische edits zonder discussie uitgevoerd, bijvoorbeeld om type=broad_leaved op alle bomen om te zetten naar leaf_type=broadleaved, maar ik ben blij dat ik deze keer netjes gevraagd heb naar de opties. Bedankt voor jullie input.

Ondertussen heb ik ontdekt dat het op basis van de luchtfoto toch best lastig is om building=church en building:use=church van elkaar te onderscheiden. Misschien is het te doen met behulp van de obliquefoto’s of een index van kerken als die bestaat, maar ik denk dat we dit toch maar beter op de ouderwetse manier kunnen blijven doen, met lokale kennis.

Nogmaals bedankt en “happy mapping” :slight_smile: