Zwykle widzę że robi się to tak że link jest dostowany do której drogi “bardziej należy”, czyli np. do której strony jest bezkolizyjny. Ale @szalona_entropia z tego co wiem robi zawsze wyższą kategorią i nie rozstrząsa.
Sama długość linka jest albo do najbliższego skrzyżowania/wjazdu (dla A/S po skrzyżowania po znaku) co w mieście faktycznie daje czasem dziwne efekty, zwłaszcza przy drogach serwisowych.
Ja bym uważał z takimi stwierdzeniami, że zawsze tak było. Bo to nie jest prawda.
Dawniej wg wiki do dróg tworzących główną sieć tranzytową było włączone unclassified, a residential nie.
W kraju, skąd to nazewnictwo pochodzi, te drogi też nie były równe.
Ciekawym skutkiem tego było, w owych już odległych czasach, że taka nawigacja jak Map Factor Navigator nie prowadziła domyślnie po drogach residential o ile nie stanowiły one początkowego/ostatniego etapu podróży.
Co dawało fatalne efekty w Polsce.
Więc owszem, wskutek błędów tagowania warto było zrównać znaczenie residential z unclassified. Co też robił zawsze Osmand. Ale z tego nie wynika, że zawsze tak było.
Edit:
Pomyliłeś też tu przyczynę ze skutkiem. Powodem tłumaczenia unclassified na czwartorzędna było właśnie to, co powyżej napisałem - te drogi nie były równe, bo unclassified było zaraz za tertiary.
Tyle, że to jest nieprawda. W Wielkiej Brytanii drogami unclassified są wszystkie drogi publiczne, które nie należą do sieci autostrad ani nie zaklasyfikowano ich do dróg klas A, B lub tzw. „C”. Są z definicji drogami lokalnymi, przeznaczonymi do obsługi ruchu lokalnego[1]. Drogi tagowane w WB jako highway=residential to również drogi unclassified[2]. Nie są i nigdy nie miały być częścią żadnej „głównej sieci tranzytowej”, jeśli tłumaczenie czwartorzędna tak sugeruje, to tym gorzej dla niego.
Już niebawem będzie miało miejsce otwarcie nowego przebiegu drogi wojewódzkiej 747 z Iłży do Lipska. W ten sposób jakiś czas temu zauważyłem, że domknie się całkiem ciekawy korytarz łączący stolicę województwa lubelskiego z południowymi krańcami województwa mazowieckiego i północnymi świętokrzyskiego.
De facto będzie to najszybsze połączenie między świętokrzyskim trójmiastem (Skarżysko Kamienna/Wąchock/Starachowice) a Lublinem. Połączy także DK9 (obwodnicę Iłży) z S19 (Obwodnica Lublina). Także mamy porządną trasę łączącą dwa regiony, są generatory ruchu i ludności mimo iż wokół Lipska pustki, wydaje mi się, że primary będzie tu sensowne:
Po otwarciu ostatniego fragmentu droga ta w jakichś 80-85% będzie miała przyspieszony i bezkolizyjny charakter. Idzie głównie przez tereny niezabudowane więc jedzie się szybko 90 km.h i nie wyjedzie nam żaden rower czy traktor. Małe ryzyko zatorów, głównie skrzyzowania o ruchu okrężnym
Od Iłży do Opola Lubelskiego (przez ~60km) wręcz w 100% jest to trasa poprowadzona w całkowicie nowym śladzie w terenie niezabudowanym, ruch lokalny, agro i rowerzyści jest poprowadzony poprzez drogi serwisowe.
Z kolei między Opolem a Lublinem z kolei mamy obwodnice wielu wsi jak Komaszyce, Chodel, Bełzyce a tam gdzie trasa idzie starym śladem przez wsie - czyli od Bełżyc do samego węzła z S19 w Węglinie mamy ścieżki rowerowe po obu stronach. To niezły standard, którego nie ma wiele krajówek
Sprawdziłem trasę i dosłownie jedna czy dwie wsie przez te 100 km nie ma chodników i idzie po staremu. (krótkie fragmenty przez Emilcin, Malinowszczyzne) Także mamy mocny argument jakościowy za tą trasą.
Trasa ta wypełnia równoleżnikowo pustkę między DK12 z Radomia do Puław a DK74 z Opatowa do Kraśnika. Pomiędzy nimi to właśnie na 747 mamy jedyny most na Wiśle pomiędzy Puławami a Annopolem.
Ostatnio również Skarżysko zyskało ułatwione połączenie z Iłżą, jako iż wybudowano drogę Trębowiec-Seredzice i przebudowano drogę przez Seredzice
Oczywiście jeśli ta propozycja zyska poparcie zmiany zastosowałbym dopiero po otwarciu nowego odcinka z Iłży do Lipska, które zapewne lada moment, bo trasa jest już w 100% gotowa, teraz były jakieś ćwiczenia służb itp. Stąd wolę zawczasu poznać opinię
Zastanawiam się nad obniżeniem ul. Architektów w Gliwcach do residential. Wydaje mi się, że obecna klasyfikacja jest pokłosiem podejścia DP == tertiary (do 2017 ulica ta była powiatówką). Droga nie pełni żadnej funkcji tranzytowej - cały ruch z/do centrum biegnie po ul. Daszyńskiego. Co sądzicie?
Nie, klasyfikacji urzędowej nie kopiowałem ani nie badałem, chodziło mi o wyróżnienie tej drogi w hierarchii pomiędzy Daszyńskiego będącą secondary a różnymi rozciągniętymi pomiędzy nimi residential. Te ostatnie akurat przetagowałem wtedy z service, które było dla nich nieodpowiednie, stąd czułem potrzebę wyróżnienia Architektów.
tertiary wybrałem jako kolejny stopień po wskazanej secondary. Pozwoliło to też na podniesienie niektórych okolicznych residential do unclassified[1], np. Ciesielskiej, choć o tym ostatecznie najwyraźniej zapomniałem. Niedawno Drogowiec123podniósł Ciesielską do unclassified, może kierował się podobnym podejściem.
Na Architektów rzadko trafiam, więc moje modyfikacje nie wynikały do końca z obserwacji ruchu, tylko też z przyjęcia potencjalnej użyteczności tych dróg dla ruchu powyżej residential. Lokals może to ustawić lepiej.
To jest przy nie tylko moim założeniu, że tertiary > unclassified > residential↩︎
Propozycja obniżenia Drogi Dk65 i Dw669 na odcinku od okolic Krynic do Skrzyżowania z Aleją Jana Pawła II w Białystoku OpenStreetMap Z Highway = Primary na Highway Secondary. Powód. Za niedługo zostanie otwarta Odcinek drogi S19 od okolic Krynic do Węzła Białystok Południe ( Prywatnie uważam że tu powiniem być wspólny przebieg S19 i Dk65 ) a ruch z Dk65 od strony Ełku i odwrotnie wybierze S19 która ma prekrój 2x2 i większość dozwoloną prętkość. I nie widzę sensu trzymać po otwarciu tak wysokiej kategorii.A co do odcinka Dw 669 od wezła z Dk8 do skrzyżowania z Aleją Jana Pawła II. Tu większość ruchu generuje ruch z Dk65 który i tak spadnie.
Te zmiany jeżeli wprowadzić po otwarciu tego odcinka S19. Poza tymi zmianami nie widzę sensu wprowadzać innych zmian