Kategorie dróg

Nie ma co się specjalnie przejmować kategoriami dróg jeśli droga jeszcze nie jest otwarta do ruchu. Się droga otworzy to będzie wiadomo co czym jest.
(Tak po prawdzie to takie nieotwarte odcinki powinny być service, ale rozumiem że nikomu się nie chce bawić w zmienianie kategorii w te i we wte)

3 Likes

Cześć, przywrócę temat z discorda nowo otwartego odcinka autostrady A2 Łukowisko-Biała Podlaska. Łącznik DK19-A2 przy węźle Łukowisko otrzymał trunk który dubluje się z trunkiem na “starej” DK2 oraz nie ma kontynuacji ponieważ na drugim końcu nowego odcinka przy węźle Biała Podlaska łącznik A2-DK2 w ciągu DW811 posiada secondary. Moja propozycja polega na pozostawieniu trunka na “'starej“ DK2 ze względu iż aktualnie główny ciąg Warszawa-Terespol nie korzysta z nowej A2 ze względu na ilość nadrabianych kilometrów (otwarty odcinek A2 nie łączy się z żadnej strony bezpośrednio z DK2). Następnie proponuję primary po obu stronach czyli łącznik DK19-A2 (Łukowisko) oraz łącznik A2-DK2 (Biała Podlaska) ze względu na to iż jadąc DK19 z północy na wschód w stronę Terespola korzystniej wypada nowa A2.

3 Likes

Wydaje mi się że ten łącznik to tak właściwie powinien być motorway_link.
Chociaż słyszałem że oznakowania autostrady nie ma wcale.

Czy jeśli wprowadzimy ograniczenie prędkości do 80 które podobno tam jest na jakimś odcinku to ciągle będzie preferowany ciąg?

Wysoce prawdopodobne, że będzie. Trasa przez Międzyrzec jest wręcz o 2 km dłuższa, a przechodzi przez obszary zabudowane.

1 Like

Zastanawia mnie kwestia dojazdu do tego gospodarstwa, moim zdaniem ten odcinek powinien być service, jeśli faktycznie tam jest zjazd z łącznika i wtedy _link do tego zjazdu?

Z tego co wiem, to znaki są tylko na odcinku który był wcześniej gotowy i czekał na otwarcie drugiego odcinka. Na węźle Biała Podlaska mamy dwa znaki przy rondzie, pierwszy rozpoczynający autostradę (D-9) dla zjeżdżających z ronda na A2 w stronę węzła Łukowisko i drugi znak kończący autostradę (D-10) dla tych co dojeżdżają do wspomnianego ronda, opuszczających A2 od strony węzła Łukowisko. Czyli brakuje dwóch znaków na węźle Łukowisko - dla wjeżdżających i zjeżdżających z A2. Teoretycznie motorway powinien być tylko w jedną stronę, ale też trzeba mieć na uwadze iż w Polsce autostrada oznacza drogę dwujezdniową, oznaczoną odpowiednimi znakami drogowymi czyli wyżej przeze mnie podanymi D-9 i D-10 więc oznaczenie tylko jednej jezdni jako motorway jest problematyczne tym bardziej iż nie ma znaku kończącego. W terenie znajdują się też tabliczki E-15c informujące o numerze autostrady.

Moim zdaniem nie, ze względu na zabudowania, kilometraż i budowę S19, jednak te maxspeed by należało uzupełnić też w okolicach węzła DK19 z DK2, nie ma szans iż tutaj jest ograniczenie do 120 km/h.

2 Likes

Dodałem ograniczenie do 80 na autostradzie. Na szczęście granicą kontraktów była zaznaczona więc ją wykorzystałem.
Jeśli chodzi o to 120 w innym miejscu to właśnie dlatego jestem przeciwnikiem dodawania maxspeed do budowanych dróg. Potem po otwarciu wychodzą takie smaczki. Zdecydowanie lepiej nie mieć żadnego maxspeed niż błędne. Może da się jakoś półautomatycznie przerzucić to maxspeed w np. proposed:maxspeed?

3 Likes

Propozycja podwyższenia trasy między węzłem Przemyśl na A4 przez Przemyśl do przejścia w Medyce do highway=trunk. Argumenty za:

• według Generalnego Pomiaru Ruchu z 2025, średni dobowy ruch roczny na odcinku Przemyśl–Medyka (DK28) wyniósł ok. 7 tysięcy pojazdów, w porównaniu do ok. 4 tysięcy między Radymnem a przejściem w Korczowej (nie licząc ruchu do Duńkowic), co jest, po odliczeniu ruchu na DK28 od Sanoka, który jest potencjalnym źródłem ruchu do Medyki, wynikiem porównywalnym;
  • zgodnie ze statystykami Bieszczadzkiego Oddziału Straży Granicznej z 2025 roku, na przejściu w Medyce odprawiono ok. 4,2 miliona osób w ramach ruchu paszportowego, a na przejściu w Korczowej — ok. 3 miliony; statystyki te są porównywalne względem roku 2024;
  • po stronie ukraińskiej do przejścia w Medyce jest doprowadzona magistrala М-11; takiej samej klasy droga (dokładniej М-10) jest doprowadzona do przejścia w Korczowej.
5 Likes