Przychodzę z propozycją podniesienia drogi DP2421W Ciechanów - Gąsocin - Klukowo - Lubomino - Nasielsk do secondary. Obecnie odcinek z Ciechanowa do Klukowa jest tetriary, dalej z Klukowa do Nasielska unclassified. https://www.openstreetmap.org/directions?engine=graphhopper_car&route=52.597261%2C20.796658%3B52.859803%2C20.632794#map=11/52.7342/20.7697
Argumentami za podniesieniem mogą być: duży ruch lokalny, alternatywna trasa z Ciechanowa do Warszawy, dość szeroka jezdnia na całym odcinku. Przeciwko: odcinek Klukowo - Nasielsk ma ograniczenie tonażowe do 10t (chociaż wydaje się, że zakaz jest obecny tylko od strony Nasielska).
Jeżeli okaże się, że jednak droga jest zbyt mało ważna na secondary, to uważam, że odcinek Klukowo - Nasielsk powinien być podniesiony do tetriary z podobnych powodów.
Na pierwszy rzut oka propozycja wydawała się naprawdę sensowna, jednak stwierdziłem że sprawdzę te trase w terenie (google street view). Na odcinku z Gąsocina do Ciechanowa ta trasa ma wysoki standard, zdolny do przenoszenia takiego ruchu.
I mimo iż mamy kryterium ważnościowe, to trzeba spojrzeć na aspekty jakościowe, jeżeli standard trasy się zmienił (przebudowa nie objęta w google street view) wróce do dyskusji, ja jestem na nie
EDIT: StachuMMV. Czy uważasz że stan odcinka przy Gąsocinie nie dyskwalifikuje tej drogi do upgradu do secondary?
Odcinek Gąsocin-granica z WPU faktycznie ma zły stan nawierzchni, jednak na dalszych odcinkach w ostatnich latach dokonano znacznej poprawy na dalszym fragmencie (szczególnie w powiecie nowodworskim, gdzie droga praktycznie zmieniła się nie do poznania). Ostatnio miałem okazję się przejechać całością i muszę przyznać, że ogólnie cała trasa zrobiła dla na wrażenie - stąd ta propozycja.
Dodatkowo pod uwagę warto wziąć fakt, że DW620, przecinająca omawiany odcinek, jest jeszcze węższa na przytłaczającej większości trasy i miejscami o kiepskiej nawierzchni, a mimo to jest secondary.
Moim zdaniem Ciechanów nie jest aż tak dużym i znaczącym miastem żeby potrzebował kilku wjazdów z Warszawy, a mamy już dwie możliwości drogami krajowymi - przez Pułtusk i przez Płońsk.
Tertiary za to wydaje się w porządku. Na tej trasie niegdyś było tertiary i zniknęło bez wytłumaczenia.
Hej! Przychodzę z propozycją obniżenia kategorii drogi DW119 Gorzów Wielkopolski - Renice z drogi drugorzędnej na trzeciorzędną, a także obniżeniem DW878 na odcinku Zdziary - Łążek Garncarski
Droga idzie wzdłuż S3, nie pełni żadnej funkcji tranzytowej. Droga ta pełni jedynie dojazd do miejscowości, a raczej nikt nie porusza się nią na całości odcinka.
Droga idzie wzdłuż S19, nie pełni żadnej funkcji tranzytowej. Droga ta pełni jedynie dojazd do miejscowości. Pełni analogiczną funkcje jak odcinek koło Kraśnika i odcinek przez Las Janowski
Nie została tu wspomniana DW100 w Świnoujściu, ale w odniesieniu do uwagi na mapie, pozwolę sobie odpowiedzieć. Droga wojewódzka nr 100 prowadzi od ronda w Łunowie do skrzyżowania z DK93 w Świnoujściu. Chcę zauważyć, że transport paliw do stacji paliw oraz transport pojazdów wojskowych (oraz amunicji) odbywa się wyłącznie promami Karsibór będącymi w przebiegu drogi. Jest to droga nie tylko bardzo ważna, ale równie istotna dla funkcjonowania Świnoujścia i obronności państwa. ~~~~
Ta droga NIGDY nie powinna być secondary. Ta droga zasługuje na max. teritialy. Droga ta nie łączy niczego oprócz poszczególnych miejscowości przy drodze (do których czasami lepiej i tak jest dojechać DK45), nie prowadzi żadnych relacji wojewódzkich (jak nazwa drogi wskazuje) i dubluje DK45.
chyba podniesiona w Changeset: 162248055 | OpenStreetMap - chyba można od razu obniżyć jako wycofanie nieprzedyskutowanej zmiany kategorii istotnej drogi
Hej, zastanawiałem się, czy dla odcinka drogi z Chęcin do węzła Brzegi (droga wzdłuż S7) ma sens kategoria secondary, jak dla mnie powinna zostać obniżona do tertiary. Ta droga nie obsługuje tranzytu, nie przechodzi przez większe miejscowości, a analogiczny odcinek na południe jest już tertiary. Parametry obu dróg wydają się podobne.
A dlaczego tak ?
To są często zdeklasowane dawne drogi krajowe nie tylko o znacznie lepszych parametrach (nośność, szerokość, itd.) niż większość tertiary ale również mogące przyjąć bezpośrednio tranzyt z ekspresówek, jeśli będzie na nich wypadek i zator.
Klasyfikacja dróg ma odzwierciedlać ich ważność w sieci, a są one ważniejsze niż typowe tertiary, zatem secondary w większości przypadków będzie tam moim zdaniem OK.
Myślę że w przypadku ex-krajówek lepiej przedyskutować jakąś ogólną zasadę co chcemy robić niż obniżać losowe fragmenty które znajdziemy. Bo robi się lekki chaos.
Póki co zostawiłbym je secondary, chyba że na drodze wprowadzono jakieś ograniczenia, zwężono, przebudowano itp.
Dyskusja już była prowadzona tylko została zaniechana, jak najbardziej uważam że dyskusja powinna zostać dokończona i decyzja w sprawie tych dróg powinna zostać podjęta