Kategorie dróg

Najwyraźniej niewystarczająco, skoro tematy typu “dlaczego X jest secondary”/“zmieńmy Y na trunk” pojawiają się regularnie.
Tag ten nie odzwierciedla ani klasyfikacji urzędowej, ani przepustowości drogi, ani jej jakości. To jest sztuka dla sztuki. Zmiany z =primary na =secondary itp. nie mają kompletnie żadnego znaczenia.

Do tego dochodzi wymieszanie kryteriów, bo primary/secondary/tertiary/unclassified obowiązuje kryterium ważności, motorway/living_street już jest kryterium prawne, residential/track ma kryterium funkcjonalności.

Schematy powstają m.in po to, żeby można było tworzyć w miarę usystematyzowane szablony/modele przetwarzania danych. Jeśli jest inaczej no to słabo.

bo odzwierciedla ważność, a nie te rzeczy (poza highway=motorway i nieszczęsnym living_street)

patrz post wyżej: przydaje się przy robieniu map na skalę miasta i większej

Definiując tagi nie da się narzucić sposobu ich przetwarzania. Jak by to nawet miało działać?

Ale przecież ważność jest sumą ww. parametrów. Drogi nie są ważne dlatego, że ktoś tak powiedział, tylko dlatego, że są najszybsze/ najszersze/ najwygodniejsze.

I o taki “przydaś” jest ciągle tyle halasu? :slight_smile:

W pewnym sensie się da. Wystarczy, żeby np. klucz highway odnosił się wyłącznie do ciągów komunikacyjnych a nie też np. do =bus_stop. Albo, żeby zagospodarowanie terenu znajdowało się pod jednym kluczem a nie było rozbite na landcover,landuse i natural.
To jak najbardziej wpływa na sposób przetwarzania, bo zamiast prostej iteracji po kluczach trzeba parsować całe tagi i tworzyć predefiniowne white/blacklisty.

no, właśnie nie

możesz mieć drogę wysokiej przepustowości, klasy i jakości prowadzącą do zamkniętego przejścia granicznego

lub mostu który jeszcze/już nie istnieje

lub zamkniętej z powodu wojny/katastrofy/budowy

na mało istotny techniczny detal przetwarzania i nie ma najmniejszego wpływu na ich znaczenie

No i co zmieni fakt, że z =primary zmieni się to na =tertiary? Skoro przejście jest zamknięte to i tak żadna nawigacja tamtędy nikogo nie poprowadzi, nikt tamtędy nie przejedzie, więc who cares. To samo tyczy się mostu.
Zamknięta droga to kwestia dodania access=no + jakieś tam może meta-tagi od kiedy, dlaczego itd.

Acha. :expressionless_face:

Oj, zdecydowanie nie, jak obniżyliśmy tam kategorie to wielokrotnie były agresywne uwagi albo podnoszenie bez dyskusji.

To nie jest podstawowe zastosowanie map OSM?

1 Like

z primary na service się zmienić może

plus, dalej oznacza to że

nie działa

ogólnie, jak chcesz to z innych tagów wyliczać lub ignorować, to jak najbardziej możesz robić to i teraz

A to były uwagi od użytkowników(konsumentów) danych, czy po prostu dwie grupy maperów uważały, że ich ważność jest prawdziwsza niż tych drugich? :slight_smile:

Być może. Pytanie brzmi czy obecny system highway bardziej pomaga czy jednak przeszkadza.

Skrajny przykład, ale ok. Inna sprawa, że highway=service niezbyt łapie się pod kryterium ważności.

Było sporo uwag dodanych do mapy przez anonimów, a większość podnoszenia też nie wykonywali najbardziej aktywni użytkownicy (np. Changeset: 161657006 | OpenStreetMap, Changeset: 141942557 | OpenStreetMap, Changeset: 141078732 | OpenStreetMap)

bardziej pomaga: gdyby bardziej przeszkadzał to mapy do pokazywania dróg by mogły go całkowicie ignorować

A czemu nie? pokazuje że ważność w ogólnym systemie dróg jest niska

1 Like

jeszcze kilka lat temu takich wątków nie było niemal wcale

no niestety z jakiegoś powodu wiele osób woli w koło macieju zmieniać lub dyskutować nad kategoriami dróg, zamiast poświęcić ten czas np. na to żeby dodać jakieś informacje o tym czy mają chodnik pobocze czy coś

możliwe że niektórych do działania pociąga jak widzą swoje zmiany na mapie, a większość tego co łatwe do naniesienia zostało już dawno wyrysowane

1 Like

Nie wydaje mi się żeby ktoś w ogóle próbował trochę zdeprecjonować te tagi, więc ja tak łatwo nie ferowałbym wyroków w tym temacie.

Na wiki jest wypisany w grupie “special road types”, poza tym w przeciwieństwie do primary/secondary/tertiary/etc można go doprecyzować kluczem service, co daje pewien pogląd na to jak i kiedy z tego highway=service korzystać. Nie jest to tag kompletnie uznaniowy.

Nowe forum ruszyło chyba trzy lata temu. Pamiętam jeszcze grube tematy o kategoriach dróg na starym forum, więc polemizowałbym, że “kiedyś tego nie było” :slight_smile:

o co chodzi w tym komentarzu?

Kategorie dróg istnieją, bo na liniach dróg nie ma wystarczającej liczby informacji żeby nawigacje wiedziały które drogi są ważne bez nich.

Serio, mamy mnóstwo miejsc gdzie na drogach jest tylko kategoria i nazwa - co nawigacje mają użyć?

Więc jeżeli komuś przeszkadzają kategorie to powinien najpierw zadziałać żeby dodatkowe informacje dodawać - czy robić to samemu czy edukować innych co powinni dodawać.

Oczywiście można się zastanawiać ile informacji byłoby potrzebne żeby kategorii się pozbyć - ale póki co nie jesteśmy nawet blisko.

2 Likes

Wracając bardziej do szczegółu, czyli zdegradowanych odcinków wzdłuż S5 Stęszew-Kościan i Śmigiel-Leszno. Pod moim pierwszym postem z zastrzeżeniem do tych zmian zebrałem 3 lajki, które interpretuję jako poparcie mojej uwagi.
Czy mogę zatem przywrócić tam wcześniejsze secondary (jeśli nie chcecie tego widzieć li tylko jako potencjalnych objazdów S-ki, to spójrzcie na to po prostu jako drugorzędne połączenie mniejszych miast między sobą lub mniejszych z większym, tj. Leszno) czy będzie z tego awantura ?

@Dawid2849 miał 2 łapki w górę, ty masz trzy. Jak dla mnie można cofnąć zmianę ale nie mogę obiecać że nie będzie awantury.

Dla mnie sytuacja wcale nie jest taka roztrzygnięta, pod tym postem są teraz 4 łapki.
Nie mam zamiaru się jakoś szczególnie upierać co do tych dróg, bo to nie mój region Polski. Po prostu chciałbym skończyć z automatycznym dawaniem secondary na dawnych przebiegach dróg krajowych.

Fakt, te drogi często po prostu zasługują na tę kategorię, bo stara dalej stanowi ważny element sieci komunikacyjnej regionu, tak jak jest ze “starą 19stką” Rzeszów - Lublin na WIĘKSZOŚCI jej przebiegu. Celowo użyłem słowa “większości”, gdyż ostatnio w końcu zdegradowałem fragment między Łążkiem a Janowem Lubelskim, na którym ktoś dał secondary wyłącznie w imię tej niepisanej zasady, o której pisałem wyżej, a droga po drodze zwyczajnie nikt nie jeździ, bo nie ma przy niej żadnych miejscowości. Jest tam tylko jeden przysiółek i jedna karczma w lesie. Co do tego, że po takich drogach czasem są poprowadzone objazdy, gdy zamknięta jest główna droga - dla mnie to jest niemapowalne, ze względu na zasadę Nie mapuj tymczasowych wydarzeń i tymczasowych obiektów. W miejscach, gdzie objazd jest oznakowany (bo na wcześniej wspomnianej 19stce nawet nie są oznakowane te objazdy), można zastosować relację z odpowiednim ref (jak na znaku).

Czy trasa dokładnie wzdłuż S-ki powinna być secondary? Czy jest ważniejsza od innych tertiary, które się od niej czasem rozchodzą?
Czy jak zamkną S-kę to w tym przebiegu będzie pełnić drugorzędną funkcję? Może.

Generalnie niezależnie od argumentu zawsze można coś pewno udowodnić.

Ja jestem z okolicy, popaczyłem na to, można uznać, że kolorki teraz są lepsze.
Może bardziej chcę powiedzieć, że nie ma się o co tutaj zamartwiać chyba, że teraz jest tak a było inaczej.

Ja również jako lokals regularnie mam okazję jeździć trasę Poznań – Leszno, i to nie zawsze jadąc S-ką, a właśnie na równoległych, bo załatwiając sprawy w okolicy nie zawsze opłaca mi się wjeżdżać na S5, i tam secondary na równoległych jest OK.
I nie jest to tylko moje wrażenie, bo ostatni GPR dla odcinka DW 309 granica m. Leszno – węzeł Śmigiel Południe miał SDRR na poziomie ponad 7 tyś. poj./dobę, a to nie jest tak że cały czas są wypadki na S5 i ludzie objeżdżają tamtędy zatory. W ubiegłym roku powinien odbyć się ponowny GPR w cyklu 5-cio letnim, wiec zobaczymy jakie będą wyniki, ale myślę, że ten obraz nie będzie jakoś radykalnie odmienny. Po prostu część ludzi nadal korzysta z tych dróg do lokalnego przemieszczania się między miastami.