Kategorie dróg

Często jadę z np. północy Wrocławia w okolice stadionu i wtedy zawsze autostradą, mimo że tylko do następnego węzła. No sory, ale 40 km to nie jest krótki fragment.

Zastanowiłem się i uznałem, że to adekwatny ruch na secondary.

Bazowałem tylko na ŚDR, ale dokładnych danych nie znam.

Napisałem “łączenie ważnych miast i wystarczające parametry w porówaniu do dróg wokół”
jakość drogi – parametry, tranzycie i roli w sieci – łączenie ważnych miast
Liczby mieszkańców są nowym pomysłem, więc oczywiście nie było ich w poprzednich propozycjach, ale zobacz, że to nie ma nic do rzeczy do obecnej propozycji. Sam uważasz, że 30 tys. to i tak zbyt mały próg, a jednak wciąż usiłujesz pozostawić primary zmiast go obniżyć.
Tak więc akapit nie na temat.

Nie, nie znam. Widzę, że chcesz stosować klasyfikację urzędową, ograniczać się do 4 dróg secondary na wieś, stosować równoległe drogi primary do dróg primary oraz każdej alternatywnej drodze dać kategorię o 1 w dół. Widzę tu częściowo sprzeczne dane, ale ogółem bardzo mało konkretne.

Znam (a przynajmniej tak mi się wydaje) Twoje zdanie w kwestii tej propozycji, ale nie wiem czym wg Ciebe jest droga primary lub secondary.

Pytałem się jaki tranzyt porusza się na danym odcinku drogi krajowej. To tak jakbym zapytał kto jeździ A2 pomiędzy Wrześnią a Koninem. Prawidłową odpowiedzią jest ruch DE - Warszawa - UA albo Poznań - Warszawa, Poznań - Łódź, itd. A nie sam ruch Września - Konin.

No tak, to jedyna taka rzecz, choć też można to podporządkować pod transport pomiędzy miejscowościami, bo do tego służą promy i samoloty, nie licząc ruchu cargo.

Samo istnienie przejścia granicznego nie jest ważne. Ważne jest połączenie ze Lwowem, z Berlinem, Wilnem, Libercem.

No na pewno nie na podstawie samej informacji o włączeniu się do innej drogi krajowej, tylko o połączeniu między miastami, co prowadzi przez dwie drogi krajowe.

No przecież ich nie ignoruję. Przeciwnie. Uważam, że kategoria w tamtym miejscu jest jak najbardziej prawidłowa. Natomiast wskazuję, że według Twojej logiki ta droga też powinna być primary, wracając do rozumienia Twoich kryteriów kategorii.

Bo kawałek o miejskich arteriach jest tu nieważny :wink:.

Ponieważ polska wiki nie może być sprzeczna z angielską wiki. Ten tekst znajdujący się w nagłówku nie może być zaprzeczony w dalszej części artykułu lub na innym tłumaczeniu. Ale nie mówię, że to pełny opis.

No właśnie, dajmy primary na każdej drodze. W końcu wszystkie drogi prowadzą do Rzeszowa :stuck_out_tongue:.

No okej, powiedzmy, że droga Wielicza-Bochnia dostaje primary z funkcji turystycznej. Czy reszta propozycji jest w porządku?

Nie wkładaj słów w moje usta. Przede wszystkim zawsze podkreślałem że nie należy stosować żadnego arbitralnego kryterium liczby mieszkańców. Nigdy go nie stosowaliśmy i nie było nigdy zgody żeby go używać.

Może. Jeżeli są regionalne różnice.

Ale przecież to Ty chcesz używać tej definicji jako głównej. A ta wcale nie wyklucza DK94 jako primary. Nie rozumiem.

I tu skończyłem czytać ten akapit, bo widzę że Ty mnie dokładnie nie czytasz

1 Like

Tak zinterpretowałem Kategorie dróg - #264 by Yunkers

A więc co należy stosować? Co czyni drogę drogą primary?

Nie może. W przypadku regionalnych róznic należy zrobić rubrykę w stylu “Zastosowanie w Polsce”.

Głównej nie znaczy jedynej. Na podstawie tej definicji doprowadzam primary do Krosna, a na podstawie innej obniżam dublującą drogę.

Bo ten akapit jest pisany półżartem. Wciąż oczekuję dnia, kiedy poznam Twoją definicję drogi primary i secondary.

Ale tam nie napisałem że chce stosować taki limit. Napisałem że inni użytkownicy proponują 50tys, a 30tys wzięło się znikąd.

To co jest :slight_smile:

Która to rubryka tam jest.

Są zbieżne z opisami na Wiki. Zresztą, ja nie proponuję żadnych zmian w tych kategoriach. Mało tego, nie uważam żeby one były potrzebne. Sieć drogowa w Polsce jest ok.

Gdzie napisano, że często jest to kopiowanie klasyfikacji urzędowej. No to ja nie wiem o co się uraziłeś w poprzednim poście. Ciekawe, czy dowiem się co to też jest poza owym “często”.
Właściwie to rzeczywiście jest to sprzeczne z inną stroną wiki Droga główna łącząca większe miasta oraz z W Polsce są to najczęściej drogi krajowe, przebiegające przez kilka województw i wykorzystywane do przemieszczania się na długie dystanse. Dlatego się w ogóle nie opieram na tych stronach i nie miałem ochoty ich edytować po zmianie definicji motorway. Może po ugruntowaniu trunków coś zrobię.

To nie jest sprzeczne. Pierwsza część jest tłumaczeniem Wiki, druga opisuje szczegółowe zastosowanie w Polsce. Angielska Wiki też podkreśla żeby odnosić się to tabelki z odpowiednikami w poszczególnych krajach. Wszystko jest jak być powinno.
Jeśli wybierasz sobie na których stronach się opierasz, a na których nie, to mamy odpowiedź dlaczego nie mamy porozumienia.
Ja rozumiem że te strony nie są czytelne i wymagają czyszczenia, ale kurka, jesteś doświadczonym mapowiczem, wiesz jak się poruszać po Wiki. Nie możemy sobie nagle uznawać że żadnych polskich zasad nie ma.

Mam na myśli, że jest sprzeczne z tym, co napisałem w pierwszej części posta, czyli Najczęściej drogi krajowe lub drogi o klasie GP (szybkiego ruchu) lub G (główne). ze strony o znakowaniu dróg w Polsce.

Ale jak to jest sprzeczne. Daje różne informacje, ale nie są one sprzeczne.

• najczęściej drogi krajowe
  • najczęściej GP lub G (czyli inaczej dość dobrej jakości)
  • służące do przejazdu na długie dystanse (chyba wszyscy się zgodzimy, że nie ma drogi primary która zaczyna się i kończy w tym samym województwie i nie łączy się z inną drogą primary+)
1 Like

Niby nie, ale jedna implikuje, że jest kryterium jakościowe, a druga że jest ważnościowe. Co to w ogóle jest za profesjonalizm że trzeba latać po całej wiki szukając kawałków puzzli, żeby posklejać jakąś definicję.

1 Like

@szalona_entropia to najlepiej wcześniej wytłumaczył. Jakość i ważność chodzą ze sobą w parze. Aż mnie naszło żeby kiedyś sprawdzić czy w ogóle mamy drogi klasy Z zaznaczone jako primary (chyba wszystkie krajowki już są G i GP?).

No spoko, ale nie lepiej to umieścić w jednej linijce?

Na pewno jakieś arterie miejskie mają tę klasę.

DK16 w okolicy Mikołajek klasę GP ma tylko na papierze, w rzeczywistości niżej niż G.
Ale i tak primary jest tam uzasadnione, bo niespecjalnie są w tej okolicy lepsze drogi w relacji wschód-zachód.

Więc czy nie jest uzasadnione secondary na DK94 od granicy z Niemcami do Krzyżowej? Istnieje w okolicy (a nawet równolegle) lepsza droga primary o o wiele lepszych parametrach.
Może nawet zostać primary na dalszym odcinku do Wrocławia, bo parametry tego odcinka A4 są fatalne.

Nie. Ponieważ istnieją tam już drogi secondary o wyraźnie gorszych parametrach.
357, 382, 350.

Propozycja:
DW985 Mielec - Dębica jako primary

Mielec jest miastem 57-tysięcznym.
DW985 jest najkrótszym połączeniem Mielca z autostradą A4.
Wprawdzie w kierunku zachodnim do Tarnowa krócej jest pojechać DW984, ale wyniki GPR wskazują na większe znaczenie DW985:
DW984 - SDR 5,6 tysięcy w najluźniejszym miejscu
DW985 - SDR 10,6 tysięcy w najluźniejszym miejscu

DW985 mimo, że w dużej części przechodzi przez obszary zabudowane, to ma wyższy standard niż przeciętna droga wojewódzka.

3 Likes

Popieram zmianę jako połączenie Mielca i Tarnobrzega z Dębicą i Jasłem, ale uważam, że DW984 ma większy powód do wyższej kategorii.

Proponuję podwyższyć do primary drogę Tarnów – Mielec – Tarnobrzeg – Sandomierz (DW984+DW985+DW871+DW723)

To główny dojazd do Mielca i Tarnobrzega z Krakowa, Tarnowa, a także z Tarnobrzega do Sandomierza.

Dobre parametry na całej długości. Niedawno otwarto też obwodnicę Tarnobrzega.

Z tej propozycji popieram jedynie podniesienie drogi Tarnobrzeg (Nagnajów) - Sandomierz.

Skąd taka nagła miłość do Mielca? Jeszcze kilka miesięcy temu nie miał żadnej primary, teraz miałby mieć trzy.

965 do podniesienia jest ok, jaki dojazd do autostrady. 964 nie wyróżnia się jakościowo ani pod względem tranzytowym od reszty dróg, plus po jej podniesieniu mielibyśmy zdecydowany przesyt primary w Mielcu.

Wisłostrada do podniesienia się nadaje, choc moim zdaniem kosztem DK79 na analogicznym odcinku. Ta droga i tak nie służy realnie jako droga Kraków-Sandomierz, Wartostrada ma też większy ŚDRR i lepszą jakość.

Powiedzmy, że to odszkodowanie za te wszystkie lata. Tak na serio to Mielec jako miasto o populacji 57 tys. jak najbardziej zasługuje na połączenie z każdym innym miastem o podobnej wielkości po drogach primary. Myślę, że to jest łatwiejszy próg do zaakceptowania. Jeżeli wciąż nie, to popatrz, że DW984 prowadzi ruch z Krakowa, Wrocławia, więc z największych miejsc, a DW985 z Dębicy, Pilzna, Jasła i wszystkich miejscowości wokół.

DW985 nie służy do dojazdu do autostrady. Nigdzie nie dojedziesz po DW985 i A4, gdzie szybsza droga nie prowadzi po innych drogach. Do Tarnowa i Krakowa jest DW984, a do Rzeszowa jest DW875.

Przesyt primary to jest w Szczytnie, albo nawet w Sandomierzu. Nie wiem co jest z tą obsesją limitowania primary w jednym obszarze ignorując miejsca, gdzie takie przesycenia istnieją oraz ignorując rzeczywistą ważność tych dróg.

Może nawet powinno się obniżyć DK79 na dłuższym odcinku? Brouter prowadzi z Krakowa do (północnego) Sandomierza przez Tarnów i DK73 przed wjazdem na DK79 po przeciwnej stronie Wisłostrady, a tutaj planujemy jeszcze podwyższyć nowo otwartą obwodnicę Tarnobrzega, czyli rola DK79 na całej tej długości traci na znaczeniu.

Zakładam, że najwięcej jest tu tranzytu Mielec - Dębica z powodu bliskości, ale nie do tego służą kategorie, żeby podwyższać wszystkie drogi o dużym ŚDR. Nie dyskredytuję DW985, ale mimo, że większość ruchu na DW984 to Radomyśl Wielki - Mielec, to funkcja i ważność tej drogi w większej skali to najlepsze połączenie Mielca z Krakowem, co jak najbardziej zasługuje na primary. Uważam DW984 za ważniejszą drogę niż DW985 w skali kraju (bo to tego służy kategoria primary).
Do tego dochodzi tranzyt Kraków - Tarnobrzeg, który NIE odbywa się przez DW985, tylko właśnie DW984.

Żadne, ale to żadne miasto nie zasługuje na drogę primary z każdym innym miastem. Bo nie do tego kategorie służą żeby łączyć miasta najkrótszą/najszybszą trasą tylko po to żeby tworzyć spójną sieć najważniejszych dróg. Tak, to normalne że większe lub mniejsze fragmenty będzie się przejeżdżało drogami niższej kategorii. Zwłaszcza na obszarze jednego województwa.

3 Likes