Wracam do tej propozycji w związku z otwarciem pierwszego etapu OMT za tydzień (18.06). Na węźle Miszewo oznakowanie prowadzi do Portu Lotniczego Gdańsk. Droga ta staje się więc domyślnym dojazdem do lotniska dla całego zachodniego i środkowego Pomorza. Moim zdaniem to wystarczający argument dla zmiany kategorii na secondary
w dniu otwarcia OMT.
Orientujesz się, jak wygląda stan tej drogi na odcinku od węzła w Mieszewie do Rębiechowa? Jak byłem tam w zeszłym roku, to baniński odcinek wyglądał na wysłużony, a na fragmentach były też prace. Z drugiej strony oficjalna populacja ok. 10 000 mieszkańców i okoliczne wsie wyróżniają tę drogę na tle reszty.
Jeżeli chodzi o resztę dróg, to proponuję następujące kategorie:
Zasadniczo to dość normalne że znaki na lotnisko pojawiają się w wielu miejscach dookoła lotniska. (Cały południowo-zachodni Kraków jest zasypany znakami na lotnisko.) Plus od DK20 od zawsze był znak na lotnisko, więc dla samej drogi nic się zmieniło. Plus nawet teraz gdy S7 jeszcze nie jest otwarta, nawigacje i tak nie chcą prowadzić tą drogą, bo ona jest w większości w terenie zabudowanym i jakości średniej, więc nadrobienie drogi na DK7 lub DK6 były zawsze wygodniejszą i podobną czasowo opcją (a nawet to nie do końca “nadrabianie” drogi, bo przecież albo wjedziesz od Chwaszczyna albo Żukowa a w obydwu przypadkach te drogi są po drodze).
Na pewno na zmianę za wcześnie bo drogi jeszcze nie są otwarte. I choć wiem że potęgi mapperów pomorskich nie pokonam, na tę zmianę bym się nie rzucał. Po otwarciu dróg obecne DK20 i DK7 zmienia się w secondary, więc ta droga raczej nie powinna być im równa.
Może kiedy powstanie planowany łącznik pomiędzy lotniskiem a węzłem Miszewo to secondary będzie uzasadnione. Póki co, dla mnie naciągane.
Co sądzicie o podniesieniu do secondary drogi Przodkowo - DK20?:
Na znakach na dużym rondzie na węźle Miszewo na zjeździe w stronę południową DK20 jako destynacja widnieje właśnie Przodkowo:
A dlaczego do Przodkowa miałoby być poprowadzone secondary?
Z Kartuz do Gdyni szybciej będzie jechać przez Przodkowo do Miszewa:
niż jechać do Żukowa i potem do Glincza by dostać się do OMT w stronę Gdyni: