Kategorie dróg w woj. pomorskim

Wracam do tej propozycji w związku z otwarciem pierwszego etapu OMT za tydzień (18.06). Na węźle Miszewo oznakowanie prowadzi do Portu Lotniczego Gdańsk. Droga ta staje się więc domyślnym dojazdem do lotniska dla całego zachodniego i środkowego Pomorza. Moim zdaniem to wystarczający argument dla zmiany kategorii na secondary w dniu otwarcia OMT.

3 Likes

Orientujesz się, jak wygląda stan tej drogi na odcinku od węzła w Mieszewie do Rębiechowa? Jak byłem tam w zeszłym roku, to baniński odcinek wyglądał na wysłużony, a na fragmentach były też prace. Z drugiej strony oficjalna populacja ok. 10 000 mieszkańców i okoliczne wsie wyróżniają tę drogę na tle reszty.
Jeżeli chodzi o resztę dróg, to proponuję następujące kategorie:

4 Likes

Zasadniczo to dość normalne że znaki na lotnisko pojawiają się w wielu miejscach dookoła lotniska. (Cały południowo-zachodni Kraków jest zasypany znakami na lotnisko.) Plus od DK20 od zawsze był znak na lotnisko, więc dla samej drogi nic się zmieniło. Plus nawet teraz gdy S7 jeszcze nie jest otwarta, nawigacje i tak nie chcą prowadzić tą drogą, bo ona jest w większości w terenie zabudowanym i jakości średniej, więc nadrobienie drogi na DK7 lub DK6 były zawsze wygodniejszą i podobną czasowo opcją (a nawet to nie do końca “nadrabianie” drogi, bo przecież albo wjedziesz od Chwaszczyna albo Żukowa a w obydwu przypadkach te drogi są po drodze).
Na pewno na zmianę za wcześnie bo drogi jeszcze nie są otwarte. I choć wiem że potęgi mapperów pomorskich nie pokonam, na tę zmianę bym się nie rzucał. Po otwarciu dróg obecne DK20 i DK7 zmienia się w secondary, więc ta droga raczej nie powinna być im równa.
Może kiedy powstanie planowany łącznik pomiędzy lotniskiem a węzłem Miszewo to secondary będzie uzasadnione. Póki co, dla mnie naciągane.

1 Like

Co sądzicie o podniesieniu do secondary drogi Przodkowo - DK20?:

Na znakach na dużym rondzie na węźle Miszewo na zjeździe w stronę południową DK20 jako destynacja widnieje właśnie Przodkowo:

1 Like

A dlaczego do Przodkowa miałoby być poprowadzone secondary? :thinking:

1 Like

Z Kartuz do Gdyni szybciej będzie jechać przez Przodkowo do Miszewa:

niż jechać do Żukowa i potem do Glincza by dostać się do OMT w stronę Gdyni:

1 Like

Zasadniczo droga Kartuzy-Gdynia przez każdy z osmowych routerów wyznaczany jest inną trasą. Co jest dość kłopotliwe. Jednak poczekałbym aż otworzą S7 i zobaczył co wtedy wyjdzie, póki co nie widzę za bardzo wyższości tej trasy.

Z tym że droga Lniska - Żukowo - Glincz powinna pozostać primary do czasu otwarcia całej obwodnicy Żukowa, żeby nie kończyć się w Lniskach.

1 Like

Przywróciłem:

2 Likes

Minął tydzień, wszystkie 3 routery dostosowały się do nowych danych. Trasa Gdynia-Kartuzy i Kartuzy-Gdynia jest teraz prowadzona przez Przodkowo i Miszewo zgodnie z tym co pisałem wcześniej:

Ponownie proponuję podniesienie tej drogi do secondary, z zaznaczeniem że zostanie ponownie przywrócone tertiary po wybudowaniu łącznika z Borowa do Glincza (dokończenie Obwodnicy Żukowa) https://dw211-glincz-stes.pl/

5 Likes

Województwo Pomorskie planuje degradację DW218 na terenie Powiatu Kartuskiego i Miasta Gdańska (od ronda w Chwaszczynie do Oliwy):
https://www.bip.pomorskie.eu/a,73874,w-sprawie-poinformowania-o-zamiarze-podjecia-uchwaly-o-pozbawieniu-kategorii-drogi-wojewodzkiej-odci.html

Zostawiamy tam secondary?

1 Like

Raczej tak. Po oddaniu OMT ruch tam trochę spadł i nie ma już takich korków jak wcześniej, ale droga w sieci drogowej nadal wyróżnia się od pozostałych. Teraz jak patrzę na mniejszy ruch, to wątpię, żeby powstała Nowa Kielnieńska, tym bardziej że i tak lata temu odłożono jej realizację do czasu “zabezpieczenia środków finansowych”.

1 Like

Co myślicie o degradacji DW 501 na wschód od centrum Krynicy Morskiej?

3 Likes

W Piaskach jest miejsce do zawracania — do tego miejsca mogła być podwyższona kat. trasy.
Natężenie ruchu nie jest wyznacznikiem przeznaczenia drogi w sieci drogowej.

Natężenie ruchu na danym odcinku drogi to inny, niestety kulejący projekt, co wskazuje, że jest potrzebny, ale z jakiegoś powodu niewspierany, nierozwijany, a każda sensowna konkurencja ma swój routing jako kluczowy element nowoczesnej, elektronicznej mapy.

Jak cenne są dane z routingu wskazuje choćby fakt, że żadna aplikacja, korzystająca z danych OSM, nie dzieli się w rewanżu tego typu danymi. Ba! Wszelkie nieautoryzowane korzystanie z tego typu danych jest surowo karane, a jednak nie ma alternatywy…

Robienie protezy w postaci zmiany kat. dróg pod domniemany routing jest błędne - to w pewnym sensie psucie danych mapy z powodu chwilowych humorów, czekam kiedy będziemy dodawać tagi opisujące korki (na papierowych mapach pozbawionych routingu wszak informacje o korkach są). Należy znaleźć przyczynę, dlaczego tak ważny element środowiska opensource jak routing nie jest w ogóle rozwijany!

2 Likes

Ale dokąd taka droga prowadzi już tak. Piaski to nawet nie jest osobna miejscowość. Brak tu uzasadnienia dla secondary.

3 Likes

Co sądzicie o podwyższeniu kategorii w tym śladzie na czas tych jednokierunkowych objazdów?
Chociaż tertiary na Obrońców Pokoju?

Nikt tak nie jeździ, bo Cicha i tak stoi od cmentarza na Spokojnej aż do ronda Kaszubskiego podczas szczytów komunikacyjnych. Lokalsi korzystają z tego objazdu, ale to tylko do 3,5 t: OpenStreetMap potem w lewo na Pruszcz i cyk jesteś na Bursztynowym po nowej Strzeleckiego :stuck_out_tongue:

1 Like

Mam pytanko do znawców od tagowania dróg. Na około 95% drogach w Sopocie, występuje kombinacja agricultural=no + maxweightrating:hgv=24 + maxweightrating:hgv:conditional=none @ marked + source:maxweightrating:hgv=PL:sign_B-5-note. Z tego co sprawdziłem w Overpassie, Sopot jest najgęściej pokrytym obszarem na świecie z tymi tagami. Nawet jeśli informacja zawarta w nich jest poprawna, to czy nie wystarczającym byłoby zawrzeć ją na wjazdach, gdzie rzeczywiście odpowiednie znaki stoją lub tylko na głównych drogach (np. takich, którymi można wjechać do Sopotu z Gdańska lub Gdyni)?

Myślę, że uproszczenie tej kwestii poprawiłoby czytelność i spójność danych oraz ułatwiłoby ich edytowanie. Jeżeli jednak koniecznie ta informacja musi być na każdej drodze aż do parking_aisle(albo i nawet tracka), no to zróbmy już tak, żeby było 100%, a nie 95%.

1 Like

Cześć, moim zdaniem również jest tego za dużo. Z tego co się orientuje, to na każdym wjeździe stoi znak B-5 zakazujący wjazdu pojazdów ciężarowych o dopuszczalnej masie całkowitej większej, niż 24 tony, z tabliczką “Nie dotyczy zezwoleń ZDiZ”. Takie znaki obowiązują od miejsca ich ustawienia do najbliższego skrzyżowania, także jestem za zostawieniem ich tylko na wjazdach jak np. na al. Niepodległości od znaku w okolicach granicy z Gdańskiem do skrzyżowania z Kasztanową, przy okazji widzę że można przesunąć linie, bo teraz al. Grunwaldzka jest za granicą z Sopotem a powinna być wcześniej zmiana nazwy na al. Niepodległości;). Myślę że wystarczą tagi zgodne z wiki - Pl:Znaki drogowe w Polsce - OpenStreetMap Wiki . Czylimaxweightrating:hgv=24+source:maxweightrating:hgv=PL:sign_B-5+note:maxweightrating:hgv=Nie dotyczy zezwoleń ZDiZ+maxweightrating:hgv:conditional=none @ marked. Co do agricultural=no wydaje mi się ten tag zbędny ze względu na to iż używamy go w przypadku znaku B-5 bez podanej dokładnej wartości w tonach. (wtedy domyślnie jest 3,5t i stosuje się kombinacje hgv=no+agricultural=no bez maxgvweightrating:hgv=3.5).

Pozdrawiam!

1 Like

Czyli sprawa jest dość jednoznaczna moim zdaniem. Chcesz się tym zająć, czy ja mam zrobić? No i ciekawe, czy stoją też na ul. Reja w lesie. :thinking: