Witam. Obecnie można zauważyć brak konsekwencji co do kategorii dróg do portów lotniczych w Polsce, gdzie do jednego prowadzi droga tertiary, a do innego secondary bez żadnej reguły.
Obecnie nie ma konceusu co do kategorii dróg do tych obiektów i często ktokolwiek sobie zmienia kategorie bez dyskusji.
Tak więc mam zamiar ustalić solidne wytyczne.
Nie jestem pewien, czy to dobry pomysł, bo to jednak sytuacja jest dynamiczna i lotniska stale się rozwijają, więc zdecydowałem się klasyfikację urzędową, ale może lepiej będzie jak na razie postawić kreskę między Modlinem/Poznaniem a Rzeszowem, jak wskazuje większa różnica na https://www.ulc.gov.pl/pl/aktualnosci/6618-rynek-lotniczy-w-pierwszych-trzech-kwartalach-2024-roku , ale potrzeba konkretnej wartości, żeby w przyszłości móc stosować zasadę bez wątpliwości.
Jeśli by nie trzymać się bardzo sztywno tej zasady:
To jedyne co trzeba by było zmienić to nadać secondary drodze do lotniska Modlin i tertiary do lotniska Lublin. Choć Modlin jest tak blisko węzła S/DK że nie wiem czy tertiary by nie wystarczyło.
Edit:
No właśnie. Próbujesz zdefiniować całkowicie obiektywne kryteria dla stosowania klasyfikacji highway, jednak ta klasyfikacja musi pozostać w pewnym stopniu subiektywna, żeby była użyteczna do budowania hierarchicznej sieci w skali kraju.
Lotniska w Polsce, transport cargo Stan na rok 2023
Okęcie (Warszawa) 103600 t
Jasionka (Rezszów) 53104 t
Pyrzowice (Katowice) 29127 t
Gdańsk 9600 t
Strachowice (Wrocław) 2091 t
Ławica (Poznań) 44 t
Łódź 22 t
Lublin 9 t
Goleniów (Szczecin) 0 t
Bydgoszcz 0 t
Olsztyn 0 t
Balice (Kraków) 0 t
Radom (Warszawa) 0 t
Modlin (Warszawa) 0 t
Babimost (zielona Góra) 0 t
Tu już trzymamy się zasad stosowania highway=service. Nie powiedziałbym, że to któryś parking jest “najgłówniejszy” (uważam, że każdy parking przeznaczony pod lotnisko powinien być równie traktowany), tylko przerywnikiem jest moment, kiedy droga nie przypomina już drogi głównej, tylko serwisową. To oczywiście jest trudniejsze do określenia, więc nad tą kwestią trzeba się zastanowić. Pisząc ten kawałek miałem na myśli to, że nie zmienia się jeszcze kategorii np. na tertiary albo unclassified tylko trzyma się to secondary czy inną kategorię aż do highway=service. Tak własnie się robi to obecnie przy lotniskach oraz portach, więc tu raczej powołuję się tu na stan obecny. Ale być może niektóre przykłady są błędnie zmapowane, więc warto przeprowadzić nad nimi dyskusję. Akurat mam duży problem z określeniem, które drogi powinny być serwisówkami na Okęciu, dlatego jestem otwarty na propozycje dot. tego miejsca.
Chociaż nie wiem jak do końca to opisać to podoba mi się to jak to jest zrobione w Gdańsku gdzie kategoria kończy się na rondzie, a przy lotnisku, a nie przy konkretnym parkingu.
Choć to nieco różni się od twojej propozycji, bo wtedy kategoria nie zmieniłaby się od razu w service, tylko musiałaby przejść w czwartorzędną, a potem w service.
Choć być może to jest szczegół o którym za wcześnie pisze. Wszak nie ustaliliśmy jeszcze jakie kategorie chcemy dawać
Mnie się natomiast nie podoba, że droga dalej, którą jeździ większość ludzi na lotnisko jest residential.
Ale widzę, że nieco upada pomysł doprowadzenia secondary do każdego parkingu (raczej nie przejdzie dawanie secondary na północ, do ostatniego parkingu).
Może lepszym pomysłem będzie dawanie secondary do końca drogi równoległej do lotniska? W sumie to też główny wjazd na lotnisko, więc uważam, że powinno tu być secondary.
Coś nie chce mi się wierzyć, że nie dociągnął byś secondary do głównego wjazdu.
Nigdy nie mów na osm że nie możesz w coś uwierzyć. Nie takie cuda widziałem
Ale myślę że rzeczywiście puszczenie wyższych kategorii do wejścia (dokładnie najbliższego ogólnodostępnego punktu drogi) będzie najłatwiejsze. To nie powinno budzić niejasności ALE jesteśmy na osm, więc lepiej sprawdzić te porty lotnicze czy da się pokombinować.
Moim zdaniem drogi do obiektów przemysłowych też powinny być residential. Unclassified to drogi czwartorzędne tranzytowe, a tutaj mamy tylko tranzyt lokalny.
Ogólnie ja bym dawał kategorię do wszystkich parkingów/terminali wzdłuż lotniska, ale bez cofania się jak w Gdańsku Way: 640933484 | OpenStreetMap
Nie da się ukryć, że obsługują prawie dwa razy więcej niż lotnisko z drugiego miejsca. To przez nich m.in. lotnisko w Łodzi nie cieszy się zbyt dużą popularnością. Zobaczymy jak będzie po (miejmy nadzieję rzeczywistym) otwarciu CPK.
Oczywiście. Chodzi o to, żeby nie zaniżać nagle do residential czy unclassified, kiedy droga wciąż prowadzi do dużych parkingów czy terminali.
A jak zdefiniujesz rozbudowany układ dróg? Droga wokół centralnej wyspy z parkingami i budową hotela przy wrocławskim lotnisku powynna być secondary czy service?
Jeśli chodzi o to, jakie lotniska powinny zyskać kategorię secondary, dałbym od Rzeszowa w górę. Lotnisko w Rzeszowie obsłużyło już ponad 1 mln i pasażerów i to zdaje się być najbardziej pasującym progiem. Bliskość do granicy z Ukrainą też ma wpływ na ważność portu, więc obecnie jak najbardziej jest to istotna funkcja.
Słucham Waszych opinii i jeśli preferowane będzie dodawanie secondary powyżej Rzeszowa, to takie oznaczenie przyjmiemy.
Odnoszę wrażenie, że uczestnicy tego wątku naprawdę nie chcą prowadzić tematu do przodu, tylko wolą czepiać się szczegółów i rzeczy niezwiązanych z wątkiem.
Mapujcie sobie drogi do terenów przemysłowych jak chcecie, ale możecie wypowiedzieć się odnośnie któregoś innego z punktów mojego posta? Przyjmujemy Rzeszów jako próg z jego włączeniem czy wyłączeniem? Do jakiego miejsca trzymamy wyższą kategorię przed jej obniżeniem do service? Niedużo zostało jeszcze do ustalenia.