Kataster stavb

Pozdravljeni,

na IPoP - Inštitutu za politike prostora za mapiranje uporabljamo https://canvis.app/, ki za podlogo uporablja karto Mapbox Streets (OSM). Opaziti je, da je kataster stavb pomanjkljiv - to smo opazili v več mestih (Velenje, Zreče). Problem je, ker se zaradi pomanjkanja podatkov ljudje, ki rešujejo anketo težko znajdejo v prostoru.
Kako bi se lahko kataster stavb posodobil v OSM? Podatki so dosegljivi, vendar nimam možnosti (znanja/dostopa?) vnašanja mase podatkov v OSM.

Kot drugo - pri projektih parkirne politike terensko popišemo lokacije in lastnosti parkirišč v mestih. V Qgisu pripravimo .shp teh parkirišč. Podatke bi lahko dodali tudi na OSM - poligoni parkirišč ter parkirni režim bi verjetno koristili tudi širši javnosti, ne le nam. Poizkušala sem dodati .geojson datoteko na OSM, pa dlje od osebne karte nisem prišla. Torej, nisem znala dodati podatkov v OSM. Zopet - najbrž ker nimam znanja/dostopa za masoven uvoz podatkov.

Mi zna kdo pomagati?

Torej

  • osvežiti kataster stavb
  • uvažati shape in podatke o parkiriščih

Hvala in lep pozdrav.
Anja

Zdravo, Anja.

O prevzemu podatkov katastra stavb od GURS smo se že pogovarjali, pa (še) nismo prišli do soglasja glede načina uvoza podatkov v OSM.
Uvoz praviloma ni enostavna “operacija”, obstaja cel protokol, ki ga je treba preiti v OSM skupnosti, da se to lahko izvede. Primer je uvoz kmetijske rabe, ki je dokumentiran tule (https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Slovenia_Landcover_Import_-_RABA-KGZ), debata je tekla tudi na tem forumu. Na forumu ravno teče tudi debata o uvozu hišnih številk.

Zaenkrat se pri stavbah zanašamo na to, da imamo dano podlogo (sliko stavb od GURS), ki jo lahko uporabimo npr. v JOSM. Poznani so primeri, ko posamezni uporabniki delajo neverificirane uvoze, kar ni priporočljivo.


Pri uporabi podatkov o parkiriščih, ki jih imate na voljo, verjetno ne bi govorili o “uvozu”, saj gre najbrž bolj za posamične primere. Vsekakor je te podatke tehnično mogoče uporabiti, najlažje v JOSM.
Morda pošlješ kak primer shp/geojson parkirišč (kar na mail, ki je dostopen preko foruma), pa se lahko pogleda, kako jih uporabiti.

Lp

coloredstone

V sosednji temi, kjer je govora o uvozu hišnih številk se je debata razširila tudi na kataster stavb in DavidKarlas je pripravil orodje za uvoz stavb skupaj s hišnimi številkami:
https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?pid=852388#p852388

Verjetno bi bilo smiselno debato o potencialnem uvozu GURSovega katastra stavbah nadaljevati tam.

Najlepša hvala za odgovor. Smo v vmesnem času našli video navodila za uvoz iz GURSa, bomo to poizkusili.

Zdravo,

uvoz stavb z GURSa bomo poizkušali narediti po navodilih v zgornjem komentarju.

Parkirišč je slabih 100. Z veseljem pošljem shp datoteko parkirišč, vendar na tem forumu ne najdem e-maila.

Hvala za odgovor in lep pozdrav

Z veseljem pošljem shp datoteko parkirišč, vendar na tem forumu ne najdem e-maila.

https://www.openstreetmap.org/user/coloredstone

Hvala. Tisti dan, ko sem komentirala, naša uporabniška imena niso bila “clickable” in nisem našla poti do osebnih profilov. Zdaj vse deluje. Hvala.

Na osnovi podatkov, ki jih je poslala Anja, sem pripravil nov geojson, kjer so posamezni atributi transformiran v OSM tage.
Geometrije parkririšč so malce prilagojene predsvem na DOF podlago, ki je na voljo v JOSM.

Model transformacije je sledeč:

amenity=parking
_IME_PARK … name
_Tlak … surface
asphalt … asphalt
mešano asf + mak … mix asphalt + compacted
makadamsko … compacted
_TIP … parking
surface … surface
street_side … street_side
_DOSTOP … no tag
zapornica … no tag
stebrički za posamezna PM … no tag
parking:condition:both … parking:condition:both
samo za zaposlene … employee (ni standardno)
brezplačno … free
časovno omejeno … no tag
samo za stanovalce … residents
brez režima … no tag
samo za avtobuse … bus
customers … customers
_BELI … no tag
_MODRI … no tag
_REZERVIRANI … no tag
_ELEKTRICNI … capacity:charging
_INVALIDI … capacity:disabled
_NEOZNACENI … no tag
_SKUPAJ … capacity
_NELEG … no tag
_PARKIRANI … no tag
_KOMENTAR … no tag

Novi geojson in transformacijski model je dostopen tule: https://drive.google.com/file/d/1NI_6Q1-QvRMuiTMT8eqn1D5QADGjxOjH/view?usp=sharing

Podatki niso vključeni v OSM. Če so atributi in transformacija v redu (glede na izvorne podatke in tudi glede na pravila OSM), potem je to mogoče narediti. Ob tem bi bilo smiselno dodati stavbe, prilagoditi oz. urediti položaj prometnic in še kaj.