Kartor med illustrator.

Hur gör du kartor med illustrator Axel? Det skulle vara mycket intressant att tala om det i detalj, e.g. vilka verktyg och vad är det som är problemen.

Det är som du skrev någonstans på forumet en massa manuellt arbete. Men det börjar med att jag måste ha filer i ett format som min plug in kan förstå. Den heter Mapublisher och kommer från Avenza. Datafilerna som jag använder är shapefiler och KML-filer (GPX-filer konverterade till KML).

Det jag inte kan hitta i shape-format får jag exportera ut från OSM i PDF-format och måtta in manuellt över den geotaggade datan. Det blir ofta mycket bra.

Hur man får ut shape-filer har jag inte listat ut än. Om någon kan lära mig hur man gör det (på OSX) så vore jag kalasglad!

Håller på en del med GIS och ibland Illustrator för att göra snygga figurer. Då exporterar jag gärna GIS-filer till .ai-filer från ArcGIS eller till svg från QGIS/GRASS och in till Illustrator/Inkscape. Använder inte Mac dock men GRASS och QGIS finns ju för mac.

http://forum.qgis.org/viewtopic.php?f=2&t=4243&p=6480&hilit=svg#p6480

Man kan även exportera shape till CAD med hjälp av MapWindow, eller SAGA GIS tror jag… dessa är dock inte lika kraftfulla som QGIS/GRASS.

Cloudmade exporterar osm-filer till shape om man vill ladda ned. http://downloads.cloudmade.com/europe/sweden

Annars finns ju http://osmlib.rubyforge.org/ för att konvertera OSM-format till lite olika.

Denna var ju inte så dum… har inte testat det själv… men då slipper man shapes och GIS-program
http://wiki.openstreetmap.org/index.php/Exporting_to_Adobe_Illustrator

Se upp den stödjer bara mercator och OSGB, och att du måste fippla lite för att få RT90 eller nått annat. Och kom i håg med alla dessa import skript så är det ciktigt att välja det man vill ha in så kolla in filter funktionen.