kan ik een garmin nuvi 200 ook gebruiken om wandelroutes in te zetten?

kan ik een garmin nuvi 200 ook gebruiken om wandelroutes in te zetten?
zo ja is dat dan een gpx file?
nu vind ik in de verkenner wel dit F:\Garmin\gpx"\current.gpx"
en in de map “F:\Garmin\POI” enkele gpi bestanden.

Hoe nu verder te gaan. Graag wil ik zelf routes maken.
hoe nu verder te gaan. Of moet ik eerst een andere gps hebben?
groet frits uit baarn

Je kunt met de software van Garmin op je PC (bijv. MapSource) routes en tracks uploaden naar je GPS om ze daaran te trackback-en (gps taal voor het volgen van een voorgedefineerde route).

Met een Garmin nüvi 3xx serie kan dat niet…
Nuvi 2 serie denk ik ook niet, zie http://www.garmin.nl/product/?pid=010-00717-44#fragment-3

Wat? Belachelijk! :expressionless:

Het is nog erger, de nuvi 200 serie HAD ooit de mogelijkheid om een gereden traject op te slaan als track. Dit was een door Garmin verborgen feature, die je mbv een hack in de software tevoorschijn kon halen. In latere firmwares hebben ze die functie er helemaal uitgegooid. De gpx file die je ziet bevat alleen waypoints.

Zo is goedkoop wederom …

Maar worden die Nüvi’s ook niet gepromoot als outdoor capable? Dan heb je dat soort functionaliteit toch nodig? Garmin toch :frowning:

Dat zijn de duurdere toestellen (5xx), een commerciële truc van garmin: voor hetzelfde geld een iets ander (waterdicht) kastje eromheen, de firmware wat aangepast en voila, meteen 100 euro duurder.
Om de 2xx serie voor tracks geschikt te kunnen maken, kan je wat googlen naar “hidden tracklog nuvi”, misschien lukt het dan om tracks te uploaden.

PS zie ook http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Garmin/N%C3%BCvi_series

Je kunt er géén wandelroutes in zetten (maar dat meldden de vorige reacties je al), wel kun je er deze http://garmin.na1400.info/routable.php kaarten op zetten: daarmee heb je vaak veel meer wandelpaden dan op de “gewone” Garmin-kaart, die immers specifiek voor auto’s is gemaakt.

Theoretisch zou je overigens je wandelroute wel op de eenvoudiger Nüvi’s kunnen zetten met behulp van het programma mkgmap, maar dat is wel extreem omslachtig: OSM-kaart downloaden en “splitten”; daarna je GPS-track omzetten in een OSM-track; de beide kaarten samenvoegen; een TYP-file maken met een afzonderlijke codering voor je wandelroute en tenslotte mkgmap erop loslaten. Dat duurt waarschijnlijk langer dan het wandelen zelf.

Overigens zou dat natuurlijk wèl een aardig web-tool zijn: GPX-track uploaden, Garmin-kaart met wandelroute downloaden. (Ik zal er eens over nadenken).

Lijkt me een mooie toepassing, denk aan al die oudere GPS-en die max maar 20 tracks (tot een bepaalde lengte van max 10000 punten) kunnen bevatten, laat staan de nuvi’s waar (zonder het ding te hacken) geen enkele track op gezet kan worden.

Een andere -bewerkelijke- manier om al die gps tracks in je gps te zetten staat hier beschreven:
http://www.wereldfietser.nl/phpbb/viewtopic.php?f=3&t=10126

Met gpsbabel kan je *.gpx files omzetten naar *.osm. Kan je daarvan dan niet met mkgmap en een speciaal TYP file een transparante kaart van maken met alleen die tracks erop?

Op de nieuwere modellen (Oregon enzo) kan je die img file dan gewoon naast de andere kaarten zetten.

-peter

ps: dit heb ik ook wel eens gebruikt: http://jhau.maliwi.de/linux/dnload/gpx2ovl

Ik heb eens gekeken naar gpsbabel en een track gecoverteerd naar osm formaat. Je ziet dan een lijntje op de kaart zonder tags, dus je zou die eerst een tag moeten geven, want ik denk dat mkgmap niets met tagloze lijnelementen doet (worden niet gerenderd). Die tag kan je bijv gpstrack=yes geven, maar dan moet je de osm file dus eerst bewerken (of gpsbabel in batch mode zo’n tag laten genereren, weet niet of en zo ja hoe dat kan), en dan in de mkgmap styles de definities aanpassen om gpstrack=yes te laten renderen. Vervolgens in een TYP file de rendering vormgeven van die tracks. Daarna kan je er mbv mkgmap een transparante kaart van maken en in je GPS laden. Zoiets zou denk ik wel geautomatiseerd kunnen worden. Voor nieuwere types gps zoals de Oregon, Dakota e.d. is dat helemaal niet meer nodig (daar kan je direct een onbeperkte (?) hoeveelheid tracks opslaan), maar voor oudere modellen kan dat wel handig zijn.

Zou dus zó moeten met gpsbabel:

gpsbabel -i gdb -f ways.gdb -o osm,tag=“gpstrack:yes” -F ways.osm

http://www.gpsbabel.org/htmldoc-development/fmt_osm.html

Je zou ze dus ook highway:footway (of path) kunnen maken, en dan de standaard opties van mkgmap op ways.osm loslaten, dan zou je een garmin kaart krijgen waarop ze gerenderd worden als voetpaden.

Ik heb ook net ontdekt dat je geen gpx tracks kan plaatsen op een garmin nuvi 1390. Ik ontdekte het maar naar lang zoeken want het is de eerste echte gps die ik in mijn handen heb. Tot nu toe mapte ik met een android telefoon (geen gedoe met extra betalen voor betere OS’s). Maar nu een vriend een garmin gekocht had wilde ik één en ander uit proberen. Ik heb er openfietskaart op gezet (dank daarvoor aan ligfietser) en ik wilde ook uitzoeken hoe ik er tracks kon op plaatsen. Helaas heb ik nog niet genoeg kennis om de beschrijving van hierboven te begrijpen. Als linuxer ben ik niet bang van de CLI maar ik heb gewoon niet genoeg ervaring in geo-programma’s om te weten welk programma wat doet.

Zal die methode GPX track → kaart → GPS in een script kunnen gegoten worden? En moet ik mijn vriend nog het hoopvolle bericht laten dat het wrs straks wel mogelijk is?

Groeten,
Sander

Ik weet niet of dit werkt in Linux, maar wat je nodig hebt is gpsbabel (van gpsbabel.org) om de tracks om te zetten naar osm formaat, en mkgmap, zie http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Mkgmap

Stel dat je de tracks als primary highways wilt weergeven (dat geeft een dikke oranje lijn bovenop mijn fietsmap) dan converteer je die mbv gpbabel als volgt:

gpsbabel -i gdb -f ways.gdb -o osm,tag=“highway:primary” -F ways.osm

Vervolgens maak je van die ways.osm een transparante kaart mbv het volgende mkgmap commando:
java -ea -jar mkgmap.jar --tdbfile --transparent ways.osm

Dit levert dan een transparante kaartsetje op met 63240001.img, osmmap.img en osmmap.tdb

Die kaartenset moet je vervolgens in Mapsource installeren, dat doe je het makkelijkst met het programma mapset toolkit, zie http://sites.google.com/site/cypherman1/

Wil je andere kleurtjes/lijntjes dan kan je andere types proberen (highway:motorway ofzo) of je maakt een aparte typ file met style file, maar dat wordt weer wat ingewikkelder. Zie verder http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Mkgmap/help/usage