Kan iemand deze changeset corrigeren

Ik zag vandaag deze changeset. Een eerste edit van een gebruiker zonder commentaar. Dat moet een foutje zijn.

Ik zal de mapper een mailtje sturen maar kan iemand die handig is met reverten deze terugdraaien?

Done, was vrij simpel, je had het zelf ook kunnen doen met de changesset reverter plugin.

  • Draai wijzigingsset terug
  • Uploaden, klaar

OK bedankt. Ik heb net de plugin geïnstalleerd. Ziet er inderdaad vrij simpel uit. Ik zal het volgende keer zelf proberen.

Als het gaat om een recente, gehele changesset is het vrij simpel.
Lastiger wordt het als het maar een deel is dat terug gedraaid moet worden, of er anderen later aan hebben gewerkt.

Edit: de mapper heeft een eigen website/bedrijf in Driebergen, misschien wilde hij wat uitproberen.

Het is toch wel een merkwaardig zwak punt van OSM. Iemand meldt zich aan als nieuwe mapper en kan gewoon in zijn eerste changeset een straat verwijderen. Het gevalletje Andorra was exact ditzelfde probleem.

Misschien iets meer waarschuwingen in de editor dat iemand als nieuwe mapper nu “echt” een nieuwe edit plaatst.
Net weer midden in het Brabantse landschap een niet bestaan fietspad verwijderd. Gewoon over de 3dshapes. landuse=grass Je ziet het niet eens in de mapnik, maar helaas wel in de OFM.
https://www.openstreetmap.org/#map=18/51.58217/4.59756
1ste edit en de 2de edit werd een highway een hek.
http://www.openstreetmap.org/#map=18/51.57911/4.62822
Allemaal goed bedoeld of onbedoeld, maar toch…

Wat er een beetje ingeslepen moet worden dat ieder z’n edits controleert na verloop van tijd.
Op mijn vriendelijk gestelde berichtjes wordt bijna nooit gereageerd… :frowning:

Ik vroeg me het volgende af;
Is er ook duidelijk met welke tool / editor dat soort fouten gemaakt wordt ?
Zou die combinatie van invloed kunnen zijn of is het van alle tijden ?
Kan de editor bij newbies (1e edits) een waarschuwing in het bestand zetten als een soort melding, dan hoef je niet te zoeken, of een moderator over nieuwe edits ?
Vrijwilliger gezocht ?

Het zou een goed ding voor OMS zijn om stapsgewijs zaken rechten toe te wijzen aan gebruikers. Laat men beginnen met POI’s, als men die een x-aantal heeft toegevoegd of bewerkt mag men gebouwen toe gaan voegen. Als dat goed gaat wegen, en daarna bijvoorbeeld snelwegen.

Ik heb nu ook de mogelijkheid om met snelwegen aan de slag te gaan en denken dat ik dat goed doe, maar heb er nog geen kaas van gegeten ivm alle relaties die er aan hangen. Dus ik blijf daar liever vanaf. Maar cowboys blijven er altijd, dus waarom het risico niet een beetje inperken?

We zouden steeksproefsgewijs ook af en toe kunnen checken hoe de nieuwe gebruikers het doen:

Landelijk: http://resultmaps.neis-one.org/newestosmcountry.php?c=Netherlands
Of in de buurt: http://resultmaps.neis-one.org/oooc (alleen < 10 changessets aanvinken)
http://resultmaps.neis-one.org/newestosm

Inmiddels via bovenstaande links weer een test editor op het spoor gekomen en verwijderd: http://www.openstreetmap.org/user/eamjw999/history

Je kan ook een gebiedje aanmaken om je territorium te bewaken, zo kan je in de gaten houden welke nieuwe mappers er zijn bijgekomen in de laatste 7 dagen
http://resultmaps.neis-one.org/newestosmcreatefeed

Normaal gezien is een van de changeset commentaren de gebruikte tool. In geval dat hier in aangehaald is het Potlatch 2, volg de link van de originele vraag maar.
De tool speelt een rol, de validatie is niet dezelfde voor iD, JOSM of Potlatch.

@ligfietser leuke links om te zien welke mappers er zijn en ook de eigen statistieken te bekijken.

Pascal Neis maakt idd leuke en nuttige tools. Als iedereen zijn/haar buurt een beetje in de gaten houdt en beginnende mappers op weg helpt kunnen we heel wat schade voorkomen.

Voorkomen moet worden dat nieuwe mappers de schrik van hun leven krijgen. Zo anoniem ben je dus niet op osm. Het bovenstaande voorbeeld van een niet bestaand fietspad tussen Hoeven en Zevenbergen is bij de twee foute edits gebleven.
Ik geef altijd een paar suggesties. Nodig aspirant mappers uit op het forum en verwijs naar keepright en osmose om foutjes uit eigen werk op te sporen. Ook de wiki verwijs ik naar.

Soms gaan foute edits gewoon eindeloos door ondanks aanwijzingen en krijg ik geen reactie. Dan wordt het soms tenenkrommend weer verbeteren. Het eigen relativeringsvermogen moet je dan ook niet vergeten. :smiley:
Het is maar een kaart… ho, wat zeg ik nu? :slight_smile:

Toen ik begon met mapper vond ik het in het begin ook wel spannend. Deed ik het wel goed, zag het er goed op op de kaart, routeert de OFM wel goed over mijn toegevoegde fietspaden etc. Dat is best een drempel waar we de beginnende mapper overheen kunnen helpen.

Ik heb het idee dat er hier voldoende formumleden zijn die niet te beroerd zijn om een beginner op weg te helpen. Of laat ik het bij mezelf houden… als een beginnende mapper de moeite wil nemen om bij mij thuis te komen zodat ik e.e.a. kan uitleggen over hoe ik met JOSM map dan is er al veel gewonnen. Misschien moeten we een nieuw topic openen (of een sticky) over dit onderwerp. Daar zou dan een beginnende mapper aan kunnen geven dat ie op weg geholpen wil worden en waar hij in de buurt woont. Een ervaren mapper kan dan contact met em opnemen. Een afspraak is dan vast snel gemaakt.

Of… een sticky met daarin de mappers die beginners willen helpen. Voorbeeld:
Mapper: PeeWee32
Regio: Midden NL
Editor: JOSM:
Interessegebied: Fiets-tags, maximum snelheden, verkeersborden

Zoiets?

Ik ben dan niet echt een beginnende mapper, en de BAG import kreeg ik ook wel voor elkaar met JOSM (maar dat kwam door de duidelijke instructies) maar om te zeggen dat ik al echt alles van OSM snap nou dat niet. Ik kom niet echt veel verder dan wat wegen intekenen, POI’s of knooppunten toevoegen. Hoewel ik geen onbestaande wegen ga intekenen.
Polygoons, multipolygoons , relaties en wat nog meer. Ik weet het allemaal nog niet. Dan moet ik wel zeggen dat ik toen de eerste schreden zette op OSM ik wel hulp aangeboden kreeg van een andere mapper (ZMwandelaar) zie topic http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=10179 maar ik kon er toen niet op in gaan omdat ik toen heel veel last had met een uitvallend ADSL-modem. Ik heb het gelukkig nu veel minder, maar toevallig een uur geleden dus weer wel.
Daarbij staat Gouda en omgeving al redelijk compleet op de kaart.

Maar om nou naar Midden-Nederland te komen gaat me ietsje te ver, hoewel ik daar toch ook weer regelmatig kom (Wijk bij Duurstede).

Ps. je zou als die mappers willen en reageren het ook nog met Teamviewer kunnnen proberen.

Ik heb indertijd als beginner de onderstaande oproep geplaats.

janremiSenior MemberFrom: GoesRegistered: 2012-08-08Posts: 142Email
Regionale Fietrouteknooppunten in Goes
De Knooppunt routes in Goes staan op de OFM niet overeenkomstig de bordjes (route aanwijzingen).
Is er iemand die dat kan verzorgen?
Als beginner kom ik daar niet uit.
Hoe en waar kan ik de juiste route aan geven voor een Mapper.
Mvrgr. Jan

Waar de nodige hulp op is gekomen.
Nu werk ik hoofdzakelijk met Josm wat heel gemakkelijk is voor relaties.
Mvrgr Jan

Ik heb diverse beginners die in de fout gingen een algemene welkomst-mail geschreven, samen met een aantal aanwijzingen, aansporingen, en een lijst van veelgemaakte fouten.

Omdat dit soort mails zo vaak voorkomen, heb ik een tekst in een Word-document gezet, dat ik in zo’n mail kan kopiëren. Ik pas de tekst aan de persoon in kwestie aan.
Ik heb me ingespannen om de tekst niet groter dan een A4 te maken, want anders ben ik bang dat ze meteen afhaken. Sommigen hebben dat ook meteen gedaan, anderen vonden het wel nuttig.

Ik gebruik het als hulpmiddel om beginners zowel af te remmen als te op weg te helpen en te stimuleren. Dat is tenminste de bedoeling.

Wil iemand anders de tekst ook? Ik kan het hier posten.

Graag. … Wellicht kan van de tekst ook een sticky worden gemaakt.

Hi Jan,

Lijkt mij een goed plan, heb vanmiddag na die link ook een aantal mappers benaderd, een reactie tot nu toe met een juiste verwijdering, maar dus een andere inbreng die incorrect was. Van anderen nog niets gehoord.
Maar een centraal geredigeerd document lijkt mij uitstekend.