Kako da uzmem granice opština?

Treba mi karta Srbije sa granicama opština. TO su objekti sa tagom boundary=administrative i admin_level=7. Ne znam kako da da ih preuzmem sa OSM. Postoji li neki jednostavan način?

Најлакше ти је да са http://download.geofabrik.de/europe/serbia.html преузмеш најновији pbf фајл и онда командом типа:

osmosis --read-pbf file="serbia.osm.pbf" --node-key-value keyValueList="place.city" --write-xml file="cities.osm"

издвојиш шта ти треба у посебан osm фајл.

Одавде, чини ми се, да ти имаш више искуства него остали :wink:

Hehe, pa nisam bas ja neki poznavalac.

Eto na priemr, ovaj osmosis me bas urnisao, jedva sam ubo kako da ga upotrebim. Dosao sam dovde:


osmosis --read-pbf file="/D:/gps/osmosis/bin/data/serbia-latest.osm.pbf" --tag-filter accept-way boundary=administrative --tag-filter accept-way admin_level=7 --tag-filter reject-relations --tag-filter reject-nodes --write-xml file="/D:/gps/Maperitive/projects/opstine/opstine.osm"

Rezultat koji dobime mi izgleda u redu ali nijedan program koji cita *.osm ne prikazuje sadrzaj, cak stavise, prijavljuju da u datoteci nema nista za prikazivanje.

Evo datoteke koju sam dobio https://dl.dropboxusercontent.com/u/12258621/osm/opstine.osm

Hi, try osmfilter --keep=“admin_level=7” “/D:/gps/osmosis/bin/data/serbia-latest.osm.pbf” -o=“/D:/gps/Maperitive/projects/opstine/opstine.osm”

Or you can try shapefiles from geofabrik + qgis (open shapes in qgis, add styles for them).

Or you can try postgis + qgis. Load full serbia daump into postgis (I use pgsnapshot scheme) build polygons from relations (I can give you sql script for that, if you chose this way) make tables for interesting layerts, add and style them in qgis.

Zato što dobiješ samo definicije puteva i relacija bez njihovih čvorova/članova pa se ništa ne vidi. U JOSM-u odradi jedan ‘Update data’ i svući će ostatak.

Ili si stvarno dobio praznu datoteku, tj. filter/upit ti ne valja - jel .osm (otvori u tekst editoru, to je običan XML) stvarno nema elemenata u njemu?

Može i osmosis da se natera da povuče i čvorove, pokušaću kasnije da ti napravim bolji uput…

Чини ми се да у команди имаш “reject-nodes” а то би баш могло да значи да одбаци и тачке које су потребне за приказивање “путева”.

Evo ga moj pokušaj:

osmosis --rb file=serbia-latest.osm.pbf --tf accept-relations admin_level=7,8 --uw --un --wx file=dump.osm

Nedostaje nekoliko pograničnih linija jer Geofabrik koristi neki njihov približni poligon za državne granice koji ih odseče. Relacije tih pograničnih opština možeš osvežiti ručno (npr. ‘Download incomplete members’ u JOSM-u). Takođe ćeš ručno ukloniti linije i relacije pograničnih opština susednih država.

Update iz JOSM nije izvodljiv jer server javi da je prevelika oblast i da on neće da prihvati takve upite.

Miloše, ovaj tvoj filter je dao rezultat, mada je kao što kažeš krnj jer neki podaci fale u ovom izvoru.

Svaki put kad pokušam nešto da uradim sa OSM naležem na ovakve stvari. Prosto je razočaravajuće kako je OSM ograničen i kako je komplikovano iz njega izvući ono što čoveku treba. Rekao bih da je potpuno neprimereno OSM nazivati bazom, jer ovo sa bazom ima veze samo u najopštijem smislu, čak i an nivou prostuh podataka a kamoli što se pod bazom podrazumeva celo apliaktivno okruženje za unos i ristup podataka što je na OSM sve primitivno i kao da je pravljeno da se što manje koristi. Čista je smejurija da kad god nešto želim da uradim sa podacima iz OSM, moram da ih ručno obrađujem i prepravljam da bi bili upotrebljivi.

A da ne kažem da sam zaprepašćen da je Kosovo i Metohija izbačeno iz mape Srbije tako da je cela moja ideja koju sam hteo da ostvarim sa mapom opština obesmišljena.

Nasao sam Overpass turbo alat kojim može da se uzme bazapodataka po izboru. Evo upita koji vraca sve podatke za mapu SRbije i nesto sire da se ne bi neki podaci izgubili.

http://overpass-turbo.eu/s/Jj

<query type="way">
<has-kv k="admin_level" v="2"/>
<bbox-query {{bbox}}/>
</query>

Nazalsot, filtriranje ce biti komplikovanije jer se ovde ipak nalaze i neki podaci iz okolnih drzava.

To stoji :frowning:

Pošto su podaci uzeti sa Geofabrika koji su privatna firma u Nemačkoj, igra se po njihovim pravilima. Nije naravno obavezno da koristimo Geofabrik podatke (iako su zgodna prečica), i kao što si video možeš izvući sve sam, ili odraditi identičan korak za KiM zasebno i spojiti.

Drugi problem je različita podela opština po RS i UNMIK-u. Dovoljno već imamo buke oko dve relacije za KiM, uvođenje dvostrukih relacija za opštine bi donelo nove glavobolje…

Elem, možemo možda napraviti hijerarhijsku superrelaciju koja će sadržati opštine (ili više hijerarhija) pa će biti lakše preuzeti samo tu jednu i onda njene članove…

Ma ni ovo sa Overpass turbo API nije baš upotrebljivo.

http://overpass-turbo.eu/s/Jk

<query type="node">
 	<has-kv k="admin_level" v="3"/>
 	<bbox-query {{bbox}}/>
</query> 

<query type="node">
 	<has-kv k="admin_level" v="4"/>
 	<bbox-query {{bbox}}/>
</query> 

<query type="node">
 	<has-kv k="admin_level" v="7"/>
	<bbox-query {{bbox}}/>
</query>


<query type="node">
 	<has-kv k="admin_level" v="8"/>
	<bbox-query {{bbox}}/>
</query> 

<query type="way">
 	<has-kv k="admin_level" v="2"/>
 	<bbox-query {{bbox}}/>
</query>

<query type="way">
 	<has-kv k="admin_level" v="3"/>
 	<bbox-query {{bbox}}/>
</query>

<query type="way">
 	<has-kv k="admin_level" v="4"/>
 	<bbox-query {{bbox}}/>
</query>


<query type="way">
 	<has-kv k="admin_level" v="7"/>
 	<bbox-query {{bbox}}/>
</query>

<query type="way">
 	<has-kv k="admin_level" v="8"/>
 	<bbox-query {{bbox}}/>
</query>

Našao sam na mreži PDF sa kartom SRbije i granicama opština. Iskoristiću to.

Toliko o OSM…

ОСМ свакако није база, али база са подацима је свакако део ОСМ. То што сматраш смејуријом јер мораш да “ручно да обрађујеш и преправљаш податке да би били употребљиви” за своје спефифичне потребе, ја видим као највећу предност ОСМ јер таква могућност уоптше и постоји. Ако су подаци унети у базу свако са довољно знања, или истрајности да стекне знања, је завршио посао. Знања потребна за “честе захтеве” се своде на кликтање, док се за “екслузивније захтеве” мора и потрудити.

OpenStreetMap se ubi da objasni da je to baza.

Kako može biti prednost jadan aplikativni interfejs i loši i primitivni alati koji praktično onemogućavaju normalno korišćenje podataka iz baze?

Ne znam kako može biti specifična potreba da se izvade adminsitrativne granice u jednoj državi?!?!?. To je tako banalan primer kako ni tako prosti zahtevi ne mogu da se izvedu bez gomile petljanja i krpljenja.

Šta god pomislim da uradim, sve se svodi na to da moram sam sve da napravim jer je baza ako primitivna da ni najosnovnije stvari ne može da pruži. Pa nisu svi korisnici OSM programeri i umešni u programiranju i krpljenju da bi nešto napravili.

Dva dana pokušavam da napravim tu mapu opština koriseci OSM i ne uspevam, a onda sam se prosto setio da potražim na netu, našao PDF koji je neko napravio ko zna za koje potrebe ali ima u sebi iscrtane granice opština, učitao ga, povadio šta mi treba i završio ilustraciju za deset minuta.

Najviše vremena sam izgubio pokušavajući da nateram bedne alate da uopšte rade ono za šta su napravljeni jer su svi odreda napravljeni sa nelogičnim korisničkim interfejsom, krpljeni i imaju tako bednu dokumentaciju iz koje ni onom ko ju je pisao ništa ne može da bude jasno.

@Pedja
Da, OSM-u nedostaju kvalitetniji alati, ali zaboravljaš da je to još jedan libre projekat - ako te svrbi, ti počeši (razvojem, prijavom grešaka, pisanjem uputstava, konstruktivnim predlozima), ali nemoj da obezvređuješ, ipak je neko dobrovoljno uložio vreme i znoj za takve alate kakvi god da su.

Имењаче, превише тешких речи користиш. Што би у мом селу би рекли: Ако ти се не свиђа а ти пољуби па остави. То што данас ниси имао стрпљења да изнађеш решење не оправдава овакав речник.
Ово што ти радиш је као да блатиш Мерецедес што са његовим шлепером не можеш градским улицама да одеш у продавницу да купиш литру млека - а свако пешака може да оде до продавнице да пазари најосновније намернице ?!?

Докле год се зна шта је проблем може се наћи и решење. Постоји релација http://www.openstreetmap.org/browse/relation/3086184 која се да претворити у polyline, а која се може искористити да се из pbf фајла Европе извуче цела територија Србије. Одалте већ знаш и сам како добити оно што ти треба.

Ček bre, ovo je neka nova relacija koju napraviše neki Rusi 17. jula!? Imamo i prethodnu koja je bolje tagovana: http://www.openstreetmap.org/browse/relation/1741311

O čemu se radi?

Edit: Likovi pobrisaše sve članove prethodne relacije i napraviše novu!!! Elem, poslao poruku, pa ćemo da vidimo u kom su tripu bili…

osmosis for clip and filter
JOSM to delete the KiM border
Maperitive for visualisation
took 2 hours excluding download and processing time

šta je tvoj problem?

Nemam više problem. Kako sam se trsio ideje da upotrebim OSM da ovo napravim, obavio sam to za 10 minuta (including download and processing time).

Сада може да се скине и са овог форума за мање од 1 минут (including download and processing time).