Pytanie może banalne, ale kombinowałem długo i nic nie znalazłem :). Chodzi mi o to, że jak rysuję dużo dróg jednego typu (np. tracki w lesie) to zazwyczaj mają one 2 tagi - highway=track i source=bing. Wciskając bodajże alt+a dodaje się pojedynczy tag (JOSM pamięta ostatnio wpisany). Czy jest jakiś sposób aby skrótem klawiszowym dodać naraz kilka tagów? W JOSM są szablony, ale one są dystrybuowane w paczkach przez developerów (dodanie własnego jest upierdliwe), zresztą i tak chyba nie da się do nich przypisać skrótu.
Jest taki plug uzytkownika Rafala Jachowicza - Name Manager. Rafal robil to u mnie jako prace dyplomowa.
Idea byla taka ze zaznaczasz w JOSM caly obszar i wszystkie elementy na tym obszarze moga miec globalnie dodany tag lub tagi jakie sie chce.
Pomyslane to bylo generalnie jako plug in pod dodawanie adresów.
Mailnij do Rafala, powinien byl wrócic juz z wakacji - ja po prostu nie wiem czy ostatni stan jaki on posiada chodzi z obecna wersja JOSM.
Myślę, że dobrym rozwiązaniem jest również zaznaczenie wszystkich dróg w wersji 0 (czyli dodanych) i dodanie im odpowiedniego tagu. Ja tak robię z tagiem bing, ponieważ gdy binguję to robię to na maksa.
można użyć pluginu FastDraw (tam skonfiruować sobie tagi jakich chce się używać)
Plusem jest to, że można tagować “i szybko” i wolno (tradycyjnie rysując krechy).