W ostatnim tygodniu, geoportal miał ze sobą jakieś problemy, na głównym serwisie nie wyświetlały się poszczególne zbiory danych. Po tym jak na nim ustały, JOSM przestał wyświetlać najpierw w lepszej jakości ortofotomapę (była widoczna, lecz rozpikselowana), a obecnie nie wczytuje warstw ustawionych automatycznie przez program, tj. ortofotomapa, punkty adresowe, ortofotomapa wysokiej rozdzielczości (wyjątek stanowi ewidencja gruntów i budynków, która bez problemu się wczytuje w dobrej jakości). Pojawia się przy tym błąd na środku kafelka
Przy próbie ręcznego dodania, pojawił się również takowy błąd
W czym leży problem? Czy komuś się takie coś przytrafiło?
W wyszukiwaniu znalazłem, że być może chodzi o aktualność jakiś certyfikatów i możliwe rozwiązanie tego, ale w najnowszej wersji JOSM zmieniły nazwy, bądź nie ma już opcji i zakładek, które zostały tam wskazane. Próbowałem również już zaktualizować Javę (obecna zainstalowana wersja 1.8.0_411 build b-09), ale ona ze sobą też ma jakiś problem przy próbie instalacji
Należy dodać że podkłady dodane przeze mnie ręczne z serwera WMS geoportalu, jak i te wspomniane wyżej z ewidencji gruntów i budynków, działają bez problemu
Ta Java to trochę muzeum. Może nie mieć domyślnie jakiegoś certyfikatu CA. Nie wiem, czy to na pewno rozwiąże problem, ale zainstaluj nową Javę w wersji 21 albo wręcz 25. I choć jest to może niezrozumiałe dla tych, którzy w tym nie siedzą, pobieranie Javy ze stron Oracle’a obecnie nie jest najlepszym rozwiązaniem. Polecam ściągnąć Javę ze strony projektu Adoptium (wystarczy mniejsza instalacja JRE zamiast JDK).
Wykonywałeś czystą instalację czy jako aktualizację na poprzednią wersję i czy użyłeś wersję z javą 25 czy inną.
U siebie zrobiłem na szybko jako aktualizację na starą wersję bo trochę różnych dodatków, ustawień w Josm mam i podkłady nadal nie działają więc niestety w tygodniu lub później skończy się pewnie na czystej instalacji i konfiguracją wszystkiego od zera.
Odinstalowałem Josm (Windows 10) zostawiając tylko wtyczki i plik konfiguracji w
C:\Users\nazwa użytkownika\AppData\Roaming\JOSM
i zainstalowałem wersję rozwojową z javą 25 i nadal problem.
Historycznie to w josm lubią być problemy z orto czy innymi podkładami geoportalu tak losowo, wyrywkowo na kogo i na jaką wersję programową np. systemu się trafi. U jednych działa u innych nie i często podobnie z próbami naprawy.
@grzegorz75jan zainstalowałem od nowa javę, dokładnie Temurin 25.0.2+10-LTS - 01/30/2026 z Adoptium, jak wyżej @Rogoyski polecał oraz instalację (o ile tak to można nazwać, pobranie pliku .jar ze strony JOSM) wersji rozwojowej bez usuwania poprzedniej wersji. Obecnie na komputerze mam obie, stabilną 19841 i rozwojową 19542, do edycji korzystam z tej drugiej.
To ja też z problemem - może ktoś pomoże. Miałem identyczny problem z Javą 21, zainstalowałem tą Temurin 25 (bez zdejmowania poprzedniej) i podkłady już są OK. Pojawił się jednak niespodziewany problem - używam głównie notatek głosowych .3gp które mam ustawione w systemie do VLC i zawsze po kliknięciu odpalały się w VLC w tle zupełnie niezauważalnie. Teraz po zmianie javy jak klikam notatkę to odpala się ona w mozilli jako dodatkowe okno, nie dość że jest to powolne to zmienia program widoczny na Mozillę i muszę potem przełączać program spowrotem na JOSM. Czy to się gdzieś konfiguruje w Javie albo w JOSM jak ma odpalać takie notatki? Bo to jest tak upierdliwe, że już chyba wolę bez tego geoportalu pracować niż z mułowatymi notatkami.
Nie piszesz jakiego systemu używasz.
Otwórz właściwości pliku lub pogrzeb w systemie za czymkolwiek co jest powiązane z powiązaniem plików (otwierany za pomocą, otwieraj przy użyciu itp.) i przypisz np. te *.3gp do VLC.
System to Windows 7, ale w systemie wszystko jest OK, pliki 3gp są przypisane do VLC, sprawdzałem wszystkie możliwości łącznie z wpisami w rejestrze. Jak kliknę na plik 3gp w eksploratorze czy w TC to odpala się przez VLC. Więcej, jak uruchomię JOSM przez Javę 21 (na szczęście ją też zostawiłem) to też notatki odpalają się przez VLC. Ten sam plik JOSM uruchomiony przez Javę 25 już zupełnie inaczej działa. Chat GPT twierdzi, że “JOSM wcześniej (Java 21) używał mechanizmu Desktop.getDesktop().open(file), który otwierał plik w domyślnym programie systemowym, w Twoim wypadku VLC. W Java 25 (Temurin) zmienił się sposób integracji z Windows: czasami nie korzysta z domyślnych skojarzeń Windows, albo zwraca się do powiązań MIME, które w systemie traktują 3gp jako „internetowy” typ pliku → dlatego otwiera w przeglądarce.” Ja się na Javie nie znam ale widać ewidentnie że problem pochodzi od niej. Tylko nie wiem czy da się to gdzieś ustawić w Javie albo w JOSM na siłę. Chat podał mi kilka rozwiązań ale na razie żadne nie zadziałało. Owszem, mogę odpalać JOSM w dwóch wersjach i w jednej korzystać z geoportalu a w drugiej z ISOK i notatek, ale to jest trochę naciągane rozwiązanie.
26 lutego 2026 Geoportal zaczął używać nowego certyfikatu SSL. Z jakiegoś powodu któryś z certyfikatów nadrzędnych jest nieznany dla twojej Javy.
Możesz obejść to zmieniając Javę (teraz masz jakąś Azul(?) Java version: 25.0.2+10-LTS, Azul Systems, Inc., OpenJDK 64-Bit Server VM )
albo ręcznie instalując certyfikat SSL serwera https://mapy.geoportal.gov.pl w keystore javy - tutaj najłatwiej pogadać z chatemGPT jak to zrobić.
To się robi dość skomplikowane. Być może ręcznie podmieniałem też jakieś pliki. W każdym razie nawet na czystej instalce Josm-a to samo.
Najciekawsze jest to że paru osobom pomogła nowsza wersja Josm.
Nie znam się zupełnie na Windowsie, dlatego odpowiadam tak zdawkowo.
Może odinstaluj wszystkie wersje Javy jakie masz i zainstaluj jedną - najlepiej jakaś popularną
Na początku nie miałem sam z siebie zainstalowanej żadnej javy oprócz tej wszytej w Josm-a. Później przy problemach zainstalowałem Adoptium wskazaną przez Rogoyskiego. Przy dalszych niepowodzeniach została usunięta. Finał. Jest jak jest.
U niektórych działa nawet na starszych wersjach Josma.
Miałem postawić Linuxa jako drugi system ale nie mam czasu ani weny do tego. Pocierpię jeszcze trochę i pewnie postawię.