Cześć!
Zgodnie z tekstem: wiki/Trams w przypadku torów pomiędzy pasami jeśli torowisko jest w jezdni mapujemy każdą “ścieżkę” torów, a ulicę jej środkiem jako jedną ścieżkę. W Częstochowie, ul Orkana, mam przypadek wybetonowanego torowiska pomiędzy jezdniami, ale zastanawiam się czy jezdnie powinny być rozdzielone. Torowisko jest wybetonowane i jest pomiędzy pasami ruchu dla samochodów. Dodatkowo jest nieco wyżej niż asfalt, ale torowisko umożliwia przejazd przez nie przy lewoskręcie (krawężnik oddzielający ma na całej długości stałą wysokość i nie jest specjalnie obniżony na skrzyżowaniach). Można również wyprzedzić przez torowisko. Dlatego wydaje mi się, że ścieżki torów powinny zostać, a ścieżki jezdni powinny zostać “zmergeowane” w jedną “kreskę” pomiędzy ścieżkami torów. Oczywiście zostawiając rozdział pasów na wysepki przystankowe i inne trudne do przejechania rozdzielacze jezdni zgodnie z wiki/Dual carriageway.
// Dzięki kubahahaha za link do dual carriageway.
Czy dobrze kombinuję? Powinienem to poprawić czy zostawić jak jest?
Reguła jest taka, że w przypadku braku fizycznego rozdzielenia, mapujemy jedną kreską. Czy w tym miejscu jest fizyczne rozdzielenie, zależy od interpretacji.
Według mnie nie ma tu fizycznego rozdzielenia, tym bardziej że wysokość krawężnika niewiele się zmienia na skrzyżowaniach.
Podobną zmianę z dwóch linii na jedną zrobiłem niedawno na ul. Małachowskiego we Wrocławiu i na niej możesz się wzorować z tagami access:lanes:*, jeżeli po torowisku nie mogą się poruszać samochody, a jeżeli tylko autobusy, to dodaj jeszcze bus:lanes:forward i :backward=designated|yes.
Wybaczcie dłuższą przerwę. Z racji krawężnika samochody trzymają się asfaltu, ale nie ma zakazu jazdy po torowisku. Choć w Częstochowie to chyba jedyna droga gdzie można wjechać na tory inaczej niż przecinając je na skrzyżowaniu i kierowcy unikają jazdy torowiskiem. Niemniej z rzadka zdarza się odważny, który wyprzedzi kogoś, bo betonowe torowisko jest równie płaskie i równe jak asfalt. Dziękuję za pomoc. W takim układzie będę sobie to powoli poprawiać. Jak narysować powierzchnię pasów i torowiska będę się martwił kiedy indziej. Dzięki.