Tylko że niedziel handlowych jest 8, więc jak jakiś tool nie ogarnia to wyświetli 44 błędnie i 8 poprawnie. To już lepiej dopisać PH off, zobaczyć skąd klienci biorą definicję public holiday w Polsce i upierać się że niedziela niehandlowa to public holiday
.
Przedwcześnie dodano przystanki do testowej trasy autobusowej. Ze dwa i tak brakuje
Następny łatał to poprzez proposed=yes .Chwilę temu w terenie pojawiła się część przystanków ale linia nie funkcjonuje i będzie miała opóźnienie
Aktualnie jest tak
bus=yes
highway=bus_stop
name=Wałowa 03 - Pomnik Generała Bema
network=Komunikacja Miejska w Tarnowie
operator=Zarząd Dróg i Komunikacji w Tarnowie
proposed=yes
public_transport=platform
Zamierzam ukryć te przystanki poprzez użycie proposed. Może być tak czy jakoś inaczej ?
bus=yes
name=Wałowa 03 - Pomnik Generała Bema
network=Komunikacja Miejska w Tarnowie
operator=Zarząd Dróg i Komunikacji w Tarnowie
proposed:highway=bus_stop
proposed:public_transport=platform
Rozumiem że w terenie przystanków nie ma?
To od biedy można tak zrobić, choć skasować lepiej
Nie wszystkie były. Jak jest teraz to nie wiem ale zgodnie z doniesieniami prasowymi i tak start linii zostaje opóźniony ze względu na awarię busa.
Są jakieś dobre praktyki mapowania lotnisk modelarskich? Wydaje się, że aeroway=airstrip może być trochę na wyrost, ale nic lepszego nie widzę.
Macie jakiś pomysł na te urządzenia: Kurtyny wodne - czy dziś działają i gdzie? ?
Chodzi oczywiście o struktury ustawione permanentnie; takich jak na tej ilustracji pewnie bym nie mapował:
na początek - to pewnie fontanna
Nie jestem przekonany, czy można to w jakikolwiek stopniu nazwać fontanną.
Chodzi dokładnie o takie urządzenia: Gdańska Infrastruktura Wodociągowo-Kanalizacyjna Sp. z o.o.: Mgiełki wodne
Prędzej jakiś zraszacz. Jeśli jest tag na tego typu urządzenia jak zraszacze to chyba takiego bym użył.
W tym miejscu na DK88 w Gliwicach występuje fizyczne oddzielenie pasów ruchu za pomocą takich separatorów. Czy to wystarczający powód, aby rozdzielić ten odcinek na dwa osobne waye i dać dual_carriageway=yes?
gdyby to było pomiędzy pełnym podziałem i ktoś by już zrobił dwie linie to bym to zostawił tak
ale bym nie traktował jako powodu do dzielenia jak jeszcze nie jest podzielone
Przez bardzo długi czas było wyrysowane jako osobne linie, od jakiegoś czasu zostało scalone do jednej — ale z jakiegoś powodu tylko w Gliwicach, a w Zabrzu nie.
Jak jest lepiej sam nie wiem, ale jednak jednojezdniowe S też są mapowane jedną linią.
Z punktu widzenia prawa separator na linii środkowej nie tworzy dwóch jezdni, przed każdym węzłem musi stać i stoi zakaz skrętu w lewo
Co innego bariera betonowa, ale tam gdzie taka stoi to jest w OSM nadal rozdzielone
W Zabrzu są też rozdzielone miejsca w których nie ma żadnego separatora. Zakładam że jest to pokłosie podejścia że każda droga 2×2 z automatu ma być rozrysowana dwoma liniami. A że dużo łatwiej linie dróg się rozdziela niż łączy, mało ludzi to poprawia.
Na szczęście w tym wypadku nie ma to większego znaczenia bo nie ma tam żadnego miejsca w którym da się skręcić w lewo. Ale poprawiałem takie miejsca gdzie skręcić w lewo się dało i rozdzielenie powodowało realne błędy w nawigacji.
W parkach w Krakowie ustawiono ostatnio takie skrzynki z pieczątkami do zbierania w specjalnej książeczce. Jest ich 78:
Macie pomysł jak to oznaczyć?
To podobne pieczątki jak Korona Gór Polski
Może coś takiego?
tourism=checkpoint
checkpoint:type=stamp
Dzisiejszy post sponsoruje literka M :)
Podaję konkretny przykład, ale problem jest dość abstrakcyjny:
Zajezdnia (tj. jej obszar): Way: Tramwaje Śląskie S.A., Rejon nr 4 w Gliwicach (335231259) | OpenStreetMap
POI biura na zajezdni: Node: Tramwaje Śląskie S.A., Rejon nr 4 w Gliwicach (3858712858) | OpenStreetMap
Na którym z tych powinny być dane kontaktowe? Czy może jak są na obu to jest OK?
jakie tagi przez to rozumiesz? website phone itd?
bym powiedział że jest OK