Jak to otagować?

Chciałem zmapować obiekt w stylu walk of fame, który jest alejką parkową o nazwie Aleja Gwiazd Kraśnickiego Sportu. Znajdują się na niej takie płyty:

Do samej alei dodałbym tag tourism=attraction, natomiast poszczególne płyty można opisać w ten sposób:

tourism=artwork
artwork_type=star
artwork_subject=abstract
subject:name=Zuzanna Mazurek
subject:wikidata=Q1971671
subject:sport=competitive swimming
subject:event:wikidata=Q8567
inscription=Uczestniczka Igrzysk Olimpijskich - Pekin 2008
support=ground
location=surface
material=bronze

Czy byłoby w porządku, czy czegoś brak?

Wygląda ok.

Można się wzorować na
* Hollywood Walk of Fame https://www.openstreetmap.org/way/385648322
* star: https://www.openstreetmap.org/node/5106673053

(tam mają nawet mniej tagów)

Ścieżka leśna z warunkowo dopuszczonym ruchem pojazdów uprzywilejowanych, ale raczej tylko w teorii, bo w praktyce to dość wąsko jest:

highway=path czy highway=track?

to zdjęcie, z którego nie można mapować, to na highway=path wygląda

4 Likes

Tagowałem swego czasu tablice VMS. Zastanawiam się czy warto byłoby jakimś dodatkowym tagiem oznaczyć, do jakiego systemu ITS te tablice należą? Wiele miast ma swoje lokalne systemy ITS, a aktualnie realizowany jest projekt KSZR i pomyślałem że w tej sytuacji dobrze byłoby dodać do tychże obiektów dodatkową informację o przynależności znaku zmiennej treści do konkretnego systemu ITS. Myślałem żeby otagować to na przykład jako operator=KSZR, operator=Zarząd Dróg Miejskich w Gliwicach, etc.

1 Like

Nie widzę powodu żeby nie robić tak jak napisałeś - można chyba dodać też coś w rodzaju network=ITS Gliwice

1 Like

Cześć, prośba o podpowiedź do tagowania drogi z zakazem wjazdu tylko od jednej strony:

EDYCJA: Zapomniałem dodać że znak to B-1 - zakaz jazdy w obu kierunkach. Ale jest tylko 1 właśnie przy węźle z opisu

Dla Way: 247808026 | OpenStreetMap od strony północno-zachodniej na skrzyżowaniu (zaraz przy Node: 2381740377 | OpenStreetMap ) jest zakaz wjazdu z dopiskiem “nie dotyczy mieszkańców”. Od strony południowo-wschodniej zakazu za to nie ma.

oneway więc to raczej nie jest, bo zakaz dopuszcza ruch mieszkańców (wtedy chyba jednostronnie vehicle=private
private=residents ?)

Chyba że jednak oneway dopuszczone w tym przypadku? ( wtedy chyba zmiana kierunku i oneway=yes
oneway=-1 oneway=no)

Ja bym to oznaczył relacją type=restriction z dodatkowymi tagami restriction:vehicle=no_entry i except=private oraz z członkami:

• from — dwie drogi od północnego zachodu do zaznaczonego węzła;
  • via — zaznaczony węzeł;
  • to — droga za zaznaczonym węzłem.

Mimo tego co dopisałeś w edycji, wydaje mi się że to droga jednokierunkowa, z wyjątkiem dla mieszkańców. Znalazłem nawet takie miejsce w Krakowie. Czyli tagi:

oneway=yes + oneway:private=no + description=* na przykład takie jak w Krakowie.

Znalazłem jeszcze inny przykład, tu jest dodatkowo:
oneway:conditional=no @ residents

Ogólnie to nie trzeba robić takiej gimnastyki, wystarczy samo vehicle=private.

Ja bym síę z tym nie zgodził. Może dojść do sytuacji, w której nie-mieszkaniec będzie jechał od południowego wschodu i zawróci zaraz przed znakiem po północno-zachodniej stronie drogi. Dla niego będzie to droga dwukierunkowa bez jakichkolwiek ograniczeń. oneway byłoby tutaj użyte na zasadzie domysłu, że kierowca będzie się poruszał tranzytem i też nie przyjdzie mu w ogóle do głowy myśl, żeby zawrócić w połowie drogi.

Ja bym zaznaczył krótki odcinek jednokierunkowej, da ten sam efekt co ta relacja restriction, tak samo poprawna a wsparcie pewnie lepsze.

Lub zgłosił bubel do zarządu dróg by poprawili.

Dziękuję za odpowiedzi. Dodałem tymczasowo relację, wydaje mi się że najlepiej odda stan rzeczywisty, jedynie o routing w zewnętrznych nawigacjach się nieco martwię, na szczęście droga minimalnie użytkowana, jedyny ruch w okolicy to dojazd do ośrodka wypoczynkowego.

Napisałem do urzędu, czekam na ich odpowiedź.

Z tego co rozumiem ulica ma dwie nazwy (jest na granicy dwóch gmin).

Jak najlepiej to oznaczyć?

• name:left=Brzegowa
  • name:right=Felin
    A w miejscu name=* są jakieś dobre zwyczaje jak to zapisywać? Jest coś jeszcze o czym warto pamiętać?

tak (left / right zależą od kierunku linii)

Droga leżąca na granicy polsko-czeskiej ma na przykład nazwy ulic rozdzielone ukośnikiem.

1 Like

W moich okolicach częściej pojawia(ł) się podział myślnikiem, na szybko np. w168246846. Ukośnik też jest OK, a może i lepszy.

Niestety chyba nie ma w tej kwestii ustaleń, ja używam ukośnika: Way: ‪Krzeszowska / Zadąbrowa‬ (‪189777946‬) | OpenStreetMap

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi, dałem ukośnik.

Czy ukośnik nie spowoduje że będzie niemożliwe przypisać adres do drogi? Bo w sumie “technicznie” nazwa ulicy na adresie będzie inna niż na wayu a to zwykle jest błąd.

Programy przypisujące muszą chyba wiedzieć o istnieniu kluczy name:right i name:left