Tagowałem swego czasu tablice VMS. Zastanawiam się czy warto byłoby jakimś dodatkowym tagiem oznaczyć, do jakiego systemu ITS te tablice należą? Wiele miast ma swoje lokalne systemy ITS, a aktualnie realizowany jest projekt KSZR i pomyślałem że w tej sytuacji dobrze byłoby dodać do tychże obiektów dodatkową informację o przynależności znaku zmiennej treści do konkretnego systemu ITS. Myślałem żeby otagować to na przykład jako operator=KSZR, operator=Zarząd Dróg Miejskich w Gliwicach, etc.
Mimo tego co dopisałeś w edycji, wydaje mi się że to droga jednokierunkowa, z wyjątkiem dla mieszkańców. Znalazłem nawet takie miejsce w Krakowie. Czyli tagi:
oneway=yes + oneway:private=no + description=* na przykład takie jak w Krakowie.
Znalazłem jeszcze inny przykład, tu jest dodatkowo: oneway:conditional=no @ residents
Ogólnie to nie trzeba robić takiej gimnastyki, wystarczy samo vehicle=private.
Ja bym síę z tym nie zgodził. Może dojść do sytuacji, w której nie-mieszkaniec będzie jechał od południowego wschodu i zawróci zaraz przed znakiem po północno-zachodniej stronie drogi. Dla niego będzie to droga dwukierunkowa bez jakichkolwiek ograniczeń. oneway byłoby tutaj użyte na zasadzie domysłu, że kierowca będzie się poruszał tranzytem i też nie przyjdzie mu w ogóle do głowy myśl, żeby zawrócić w połowie drogi.
Dziękuję za odpowiedzi. Dodałem tymczasowo relację, wydaje mi się że najlepiej odda stan rzeczywisty, jedynie o routing w zewnętrznych nawigacjach się nieco martwię, na szczęście droga minimalnie użytkowana, jedyny ruch w okolicy to dojazd do ośrodka wypoczynkowego.
Czy ukośnik nie spowoduje że będzie niemożliwe przypisać adres do drogi? Bo w sumie “technicznie” nazwa ulicy na adresie będzie inna niż na wayu a to zwykle jest błąd.