Przy czym wtedy official_ref powinno mieć oba numery
Czy korzystaliście z tej opcji ref:colour=*
Generalnie droga ma swój nr ref=74, potem dochodzi relacja i też jest ref=74 plus relacja z ref=DW484
https://www.openstreetmap.org/#map=18/50.278257/18.365192
Chciałbym dodać tagi destination do skrzyżowania DW408 i ul. Sławięcickiej w Kotlarni. O ile tagowanie w oparciu o znaki w ciągu 408 jest oczywiste, bo mamy tu dwie miejscowości (Kędzierzyn Koźle, Gliwice), to na znaku od strony ul. Sławięcickiej mamy kierunki Kłodzko, Gliwice.
https://maps.app.goo.gl/jCSjLyJiHV4KEger8
Czy da się jakoś to poprawnie zrobić, żeby zbliżając się do skrzyżowania od strony Ujazdu, nawigacja powiedziała “Skręć w 408 Kłodzko” zamiast “Skręć w 408 Kędzierzyn Koźle”?
Pytanie drugie: kiedy przed rondem znajduje się tablica, na której wskazane są miejscowości kierunkowe dla każdego wylotu ronda, a takowych tablic brak na samym rondzie, to warto wówczas dodawać destination dla dróg wylotowych z ronda?
Jeśli znaki są różne to wtedy trzeba użyć relacji zamiast tagu. Jeszcze tego nie robiłem ale info jest tutaj.
Jeśli chodzi o drugie pytanie to jeśli jest znak kierunków na rondzie i jest on na wszystkich wjazdach to możesz użyć destination. Nie musi być strzałek na samym rondzie
ja zawsze robię tak jak mówią znaki kierunku na zjazdach z ronda; jeśli chodzi o skrzyżowania dróg to wtedy dodaje destination:forward/backward=miejscowości na znaku czyli m.A;m.B;… destination:ref=… zgodnie ze znakami kierunku przed lub na skrzyżowaniu - tylko tk jak jest w terenie na znakach bez dodawania własnych nieistniejących danych - jaka nawigacja?
tak korzystałem z tego tagowania przy destination i destination:lanes - mozna zobaczyć wizualizację tego tagu na stronie OSM Destination Signs - wizualizacja tsagowania kolorów dla destination i destination:lanes
Mam do zmapowania w pewnym miejscu biura dwóch przedsiębiorstw i zastanawiam się jakie oznaczenia będą sensowne do użycia oprócz (lub zamiast) office=company:
- Drawex - ten zakres usług sugeruje
craft=hvac,craft=plumber,office=engineer(?) - Cemar -
industrial=distributor(?)
mam pytanie - jak otagować tę fotokontrolę na A2 Węzęł Sługocin - kierunek Warszawa - obecnie jest otagowana jako fotoradar na 140 km/h co jest niestety nieprawdą
: Relation: 18957838 | OpenStreetMap
do linii highway dodałem znaleziony na wiki tag overtaking:hgv=no na odcinku pomiędzy zakazem wyprzedzania i jego odwołaniem.
jak opisać kamery (są dwie na tym słupie) i jak opisać relację by nie wprowadzała w błąd? Tu wykorzystałem szablon dla josm: surveillance
camera:direction=297
camera:mount=pole
camera:type=fixed
man_made=surveillance
operator=Autostrada Wielkooplska
surveillance:type=camera
surveillance:zone=traffic
surveillance=overtaking:hgv
i jak opisać relację w takim przypadku?
Na logikę wychodziłoby mi właśnie coś takiego + ew. dodatkowo jeszcze ten overtaking:hgv=no
dodałem, w obu liniach highway na obowiązujących odcinkach ten tag overtaking:hgv=no i stworzyłem relacje jak i kamery (jak wyżej) - operatorem jest Autostrada Wielkopolska jak znalazłem info w necie. Zostawiłem na razie relację @RitterR ‘a ale napisałem komentarz do jego edycji z tym fotoradarem - zobacze co odpisze
W tej okolicy jest sporo interesujących POI. Zakład ortopedyczny wytwarzający na indywidualne zamówienie protezy, ortezy i obuwie ortopedyczne to będzie klucz craft z jakim tagiem?
craft=medical_supply bym wymyślił jak nic nie istnieje co by pasowało
shop=medical_supply jak gotowce też sprzedaje?
No właśnie ta spółka ma w tej lokalizacji zarówno ten zakład jak i sklep medyczny, przy czym oba są wymienione tam na tabliczce oddzielnie, więc uznałem że lepiej je tak przedstawić na mapie.
Ok. A jakie masz propozycje co do tych?
Cemar?
shop=trade jak jest sklep, office=company jak jest tylko biuro, oba jak są oba (może na osobnych punktach)
Drawex to nie wiem
Cemar dostał tylko office=company, bo właściwy magazyn z częściami muszą mieć w zupełnie innym miejscu. Drawexowi dałem tagi, jakie wymyśliłem wyżej.
Teraz inna beczka, choć podobna: przedsiębiorstwa sprzedające i serwisujące traktory oraz inne maszyny rolnicze, to tylko shop=tractoropisany tutaj?
Zakładając że uwaga mówi prawdę, wyobrażam sobie to jako bramę z domofonem, którą od strony ulicy otwiera się przyciskiem:
Na zakończeniu ul. Jamki jest płot i brama z domofonem w celu ochrony przed dzikami. Od strony lasu nie da się wejść.
note/5186957
Jak najlepiej to oznaczyć?
- ścieżka
highway=path - płot
barrier=fence - punkt przecięcia
barrier=gate
ale jakie tagi dostępu?
I korzystając z okazji - używa ktoś barrier=wicket_gate na takie miejsca?
Tak, jeśli wyraźnie wygląda na to, że przejście służy tylko dla pieszych (bo jest za wąskie na cokolwiek innego). Jeśli większe to barrier=gate.
A co do tagów dostępu, to chyba trzeba sprawdzić jakie jest oznakowanie na miejscu.
Ja z kolei mam pytanie jak otagować niewielki zakład produkcyjny, zajmujący się wytwarzaniem na wtryskarce drobnych elementów plastikowych i wykonawstwem form do takiej produkcji. Skala na tyle mała, że nie pozwala na industrial, ale w takim razie jaki tag dla klucza craft?
Znalazłem w Wiki tylko tę informację, że w Overture używany jest tag plastic_injection_molding_workshop, jednak bez naszego odpowiednika. Może zatem craft=plastic_injection_molding?