Raczej nie „w OSM” tylko w jakimś rendererze?
Nawet jeśli we wszystkich, to nie radziłbym polegać na tej wartości na tyle, aby mieszać metry z piętrami albo przeliczać z jednego na drugie.
Lepiej uzupełnić tylko w tej „jednostce” która została faktycznie zmierzona (jeśli znamy w obu no to super, tym lepiej)
Na razie mogłem tylko oszacować wysokość tych elementów jako wielokrotność piętra. Nie bardzo mam czym mierzyć ile mają metrów - StreetMeasure chyba nieszczególnie się nada.
A teraz z trochę innej beczki: przestrzeń pomiędzy CKiP w Kraśniku a ulicą Sportową wymaga pewnych poprawek:
Oba elementy nazywające się Placem Ludwika Solskiego (drogi 338960426 oraz 395670736) powinny zostać skorygowane: pierwszy to bezimienny podjazd a drugi należy do ulicy Sportowej:
W jaki sposób prawidłowo przyporządkować ten obszar do właściwej ulicy?
Nazwa Plac Ludwika Solskiego odnosi się faktycznie do całego obszaru parkowego. Jak go sensownie zmapować: wytyczając park na nowo czy scalać istniejące elementy w multipoligon?
Na dobry początek można dodać nowy obiekt z tagami place=square i name=plac Ludwika Solskiego, obejmujący cały obszar do którego odnosi się nazwa placu.
Sam teren parkowy też jest do poprawy – obecnie każdy trawnik jest oznaczony jako osobny park. Trzeba te obiekty przetagować na trawniki, a park wytyczyć jako dodatkowy, ale pojedynczy obiekt.
(multipolygon byłby przerostem formy nad treścią – w końcu park nie rozstępuje się przed chodnikami jak Morze Czerwone przed Mojżeszem, tylko chodniki są w parku)
Myślę że plac i park mogą być osobnymi obiektami, bo to czy plac obejmuje tylko park, czy także przyległe połacie asfaltu, może być dyskusyjne.
Godne to i sprawiedliwe. O ile dobrze pamiętam, to niektóre z nich są po prostu kwietnikami.
Tego placu nie widać zresztą w geoportalu, nawet jeśli specjalnie wybierze się warstwę “Place, skwery i osiedla”. Na miejscu owszem jest tabliczka z nazwą, ale weź się domyślaj do jakiego obszaru się odnosi.
W jaki sposób prawidłowo przyporządkować ten obszar do właściwej ulicy?
To jest plac a nie ulica - może to dla niektórych ciekawostka, ale jeżeli są przy nim adresy to powinny być w kluczu addr:place=Plac Ludwika Solskiego + addr:city=Kraśnik
Teraz widzę że są dwa obiekty z prawie taką samą nazwą - powinien być jeden, place=* można oznaczać jako punkt jeżeli są wątpliwości gdzie najlepiej
Nie ma tam w okolicy żadnego punktu adresowego nazwanego w ten sposób: okoliczne budynki mają albo Aleja Niepodległości, ulica Sportowa lub ulica Żwirki i Wigury.
Źródła jakie udało mi się znaleźć sugerują, że 1455322364 jest właściwym placem Solskiego. Mogę ewentualnie wysłać pismo do urzędu miasta by to dookreślili i ogłosili na BIP. Dopóki nie będzie odpowiedzi, można wstawić fixme na te obiekty.
Jeśli chodzi o 395670736, to proponuję zmienić tagi na takie:
area:highway=residential
not:name=plac Ludwika Solskiego
surface=asphalt
Nie wiem dlaczego 4 lata temu dostał highway=service zamiast residential.
Takie tagowanie dróg jako obszary często generuje problemy - ja bym usunął całkiem ten obszar, narysował drogę (service=driveway albo =parking_aisle) tak jak w danych urzędowych - łącząc chodnik i Żwirki i Wigury linią prostą i oznaczył parking + wejście na stadion jako kolejną drogę (linię)
Warto też i do „tarasu” i do POI na piętrze dodać level=1 (nie mylić z layer – choć „tarasowi” layer=1 też się przyda) żeby zasygnalizować że są na piętrze
O ile dobrze sprawdziłem wiki, to nie ma jakiegoś standardowego sposobu by oznaczyć sztucznie usypane wzgórze lub pagórek? W Kraśniku na północnym końcu Słonecznej polany jest taki obiekt i służy zimą jako górka saneczkowa. Jak można to opisać?
Według projektu rondo miało mieć trzy zjazdy - na południe w ul. Zwierzyńskiego (zaznaczyłem na czerwono), od niej w bok odchodzi Szkolna (pomarańczowa):
Ale wyszło inaczej - wjeżdżając na rondo ze Zwierzyńskiego mamy znak poziomy P-13 przed skrzyżowaniem ze Szkolną i dalej kontynuację P-4 (podwójna ciągła) z krótkim kawałkiem P-3 (jednostronnie przerywana), tak żeby zjeżdżając z ronda dało się ją przekroczyć i wjechać w Szkolną:
Zanim zacząłem mapować tą okolicę, rondo na OSM miało 4 zjazdy - osobno w Szkolną i osobno w Zwierzyńskiego - ale tu chyba powinny być 3 zjazdy z ronda.
Czy ktoś mógłby rzucić okiem na to co zaznaczyłem? Jest bardzo krótki odcinek między rondem, a skrzyżowaniem, nie wiem też gdzie najlepiej wpiąć wyjazd z prywatnej posesji nr 6. Zakazy skrętu zaznaczałem przez ID, ale też mógłby ktoś sprawdzić.