Jak to otagować?

Ciekawe. Czy te wszystkie ułamkowe wartości w tagu building:levels opierają się na założeniu, że kondygnacja ma 3 m wysokości?

Poza tym widzę na wizualizacji, że linie otagowane roof:ridge=yes i roof:edge=yes działają mimo tego, że nie są częścią relacji

Domyślna wysokość kondygnacji w OSM to są 3 m - ale można to doprecyzować poprzez height i min_height

1 Like

Raczej nie „w OSM” tylko w jakimś rendererze?
Nawet jeśli we wszystkich, to nie radziłbym polegać na tej wartości na tyle, aby mieszać metry z piętrami albo przeliczać z jednego na drugie.
Lepiej uzupełnić tylko w tej „jednostce” która została faktycznie zmierzona (jeśli znamy w obu no to super, tym lepiej)

1 Like

Na razie mogłem tylko oszacować wysokość tych elementów jako wielokrotność piętra. Nie bardzo mam czym mierzyć ile mają metrów - StreetMeasure chyba nieszczególnie się nada.

A teraz z trochę innej beczki: przestrzeń pomiędzy CKiP w Kraśniku a ulicą Sportową wymaga pewnych poprawek:

1. Oba elementy nazywające się Placem Ludwika Solskiego (drogi 338960426 oraz 395670736) powinny zostać skorygowane: pierwszy to bezimienny podjazd a drugi należy do ulicy Sportowej:

W jaki sposób prawidłowo przyporządkować ten obszar do właściwej ulicy?

1. Nazwa Plac Ludwika Solskiego odnosi się faktycznie do całego obszaru parkowego. Jak go sensownie zmapować: wytyczając park na nowo czy scalać istniejące elementy w multipoligon?

Na dobry początek można dodać nowy obiekt z tagami place=square i name=plac Ludwika Solskiego, obejmujący cały obszar do którego odnosi się nazwa placu.

Sam teren parkowy też jest do poprawy – obecnie każdy trawnik jest oznaczony jako osobny park. Trzeba te obiekty przetagować na trawniki, a park wytyczyć jako dodatkowy, ale pojedynczy obiekt.
(multipolygon byłby przerostem formy nad treścią – w końcu park nie rozstępuje się przed chodnikami jak Morze Czerwone przed Mojżeszem, tylko chodniki są w parku)

Myślę że plac i park mogą być osobnymi obiektami, bo to czy plac obejmuje tylko park, czy także przyległe połacie asfaltu, może być dyskusyjne.

1 Like

Godne to i sprawiedliwe. O ile dobrze pamiętam, to niektóre z nich są po prostu kwietnikami.

Tego placu nie widać zresztą w geoportalu, nawet jeśli specjalnie wybierze się warstwę “Place, skwery i osiedla”. Na miejscu owszem jest tabliczka z nazwą, ale weź się domyślaj do jakiego obszaru się odnosi.

A jeszcze jedno - jak dołączyć 338960426 do ulicy Sportowej?

Żeby było śmieszniej, to w Kraśniku są dwa parki zbudowane właśnie w ten sposób.

W jaki sposób prawidłowo przyporządkować ten obszar do właściwej ulicy?

To jest plac a nie ulica - może to dla niektórych ciekawostka, ale jeżeli są przy nim adresy to powinny być w kluczu addr:place=Plac Ludwika Solskiego + addr:city=Kraśnik

Teraz widzę że są dwa obiekty z prawie taką samą nazwą - powinien być jeden, place=* można oznaczać jako punkt jeżeli są wątpliwości gdzie najlepiej

Nie ma tam w okolicy żadnego punktu adresowego nazwanego w ten sposób: okoliczne budynki mają albo Aleja Niepodległości, ulica Sportowa lub ulica Żwirki i Wigury.

Źródła jakie udało mi się znaleźć sugerują, że 1455322364 jest właściwym placem Solskiego. Mogę ewentualnie wysłać pismo do urzędu miasta by to dookreślili i ogłosili na BIP. Dopóki nie będzie odpowiedzi, można wstawić fixme na te obiekty.
Jeśli chodzi o 395670736, to proponuję zmienić tagi na takie:

area:highway=residential
not:name=plac Ludwika Solskiego
surface=asphalt

Nie wiem dlaczego 4 lata temu dostał highway=service zamiast residential.

Takie tagowanie dróg jako obszary często generuje problemy - ja bym usunął całkiem ten obszar, narysował drogę (service=driveway albo =parking_aisle) tak jak w danych urzędowych - łącząc chodnik i Żwirki i Wigury linią prostą i oznaczył parking + wejście na stadion jako kolejną drogę (linię)

Pisanie do miasta o takie drobnostki to chyba overkill

5 Likes

W jaki sposób można zobrazować schody prowadzące na taras (czy jak to nazwać?) biegnący wzdłuż pierwszego piętra tego budynku?

1 Like

ja mapowałem highway=steps bridge=yes i highway=footway bridge=yes poza obrębem budynku

tutaj bez highway=corridor i wejść do budynku

3 Likes

Warto też i do „tarasu” i do POI na piętrze dodać level=1 (nie mylić z layer – choć „tarasowi” layer=1 też się przyda) żeby zasygnalizować że są na piętrze

3 Likes

O ile dobrze sprawdziłem wiki, to nie ma jakiegoś standardowego sposobu by oznaczyć sztucznie usypane wzgórze lub pagórek? W Kraśniku na północnym końcu Słonecznej polany jest taki obiekt i służy zimą jako górka saneczkowa. Jak można to opisać?

1 Like

Jeśli jest to jak wzgórze to natural=hill, a tak to dorysowałbym na krawędzi nasypu man_made=embankment (z cieniowania ISOK można wziąć)

man_made=hill ma kilka użyć, więc to mocne ATYL

leisure=pitch sport=sledging też ma szczątkowe użycie (1 na świecie, ja dodałem)

Czyli cos podobnego do obiektu tutaj OpenStreetMap

2 Likes

Mam problem z oznaczeniem ronda, może ktoś podpowie.

Miejsce: Rejowiec, rondo przebudowane w ramach “Przebudowy ulicy Zwierzyńskiego w Rejowcu”

Według projektu rondo miało mieć trzy zjazdy - na południe w ul. Zwierzyńskiego (zaznaczyłem na czerwono), od niej w bok odchodzi Szkolna (pomarańczowa):

Ale wyszło inaczej - wjeżdżając na rondo ze Zwierzyńskiego mamy znak poziomy P-13 przed skrzyżowaniem ze Szkolną i dalej kontynuację P-4 (podwójna ciągła) z krótkim kawałkiem P-3 (jednostronnie przerywana), tak żeby zjeżdżając z ronda dało się ją przekroczyć i wjechać w Szkolną:

Zanim zacząłem mapować tą okolicę, rondo na OSM miało 4 zjazdy - osobno w Szkolną i osobno w Zwierzyńskiego - ale tu chyba powinny być 3 zjazdy z ronda.

Czy ktoś mógłby rzucić okiem na to co zaznaczyłem? Jest bardzo krótki odcinek między rondem, a skrzyżowaniem, nie wiem też gdzie najlepiej wpiąć wyjazd z prywatnej posesji nr 6. Zakazy skrętu zaznaczałem przez ID, ale też mógłby ktoś sprawdzić.