building=commercial ? super ogólne ale często budynek jest generyczny a jedna inny niż szopa/dom/blok
W porządku, tak już jest.
Ostatnie pytania odnośnie tej nieruchomości, bo już mam jej dosyć:
- Część miejsc parkingowych na tej działce ma nawierzchnię złożoną z kratki wypełnionej mocno ubitym żwirem. Czy to będzie surface=fibre_reinforced_polymer_grate?
- Jeśli sporzymy na geoportal, to dostrzeżemy dobudowaną salę taneczną poza obrysem budynku (na widoku bocznym wcześniej też ją widać). Czy opisać ją jako
building:part? - Wzdłuż muru przy drodze są posadzone tuje. Nieszczególnie zbite i tworzące jednolity żywopłot, więc
barrier=hedgenie przyda się.natural=shrubberypozwala różnicować gęstość, ale można go użyć tylko na obszarach. Zatemnatural=tree_row?
Dodałem na mapę tę starą latarnię lotniczą.
Otagowałem ją tak:
disused:aeroway=navigationaid
man_made=tower
material=cast_iron
tower:construction=lattice
Dobrze zrobiłem?
Jest OK. Możesz jeszcze dodać tag source:website i wrzucić link do tej strony z wątkiem na forum eksploratorów oraz uszczegółowić rodzaj pomocy nawigacyjnej tagiem navigationaid=beacon.
Temat na czasie: na niektórych cmentarzach stawiane są oltarze polowe w postaci kamiennego stołu, niekiedy również ze stałym zadaszeniem. Polska wersja Wiki sugeruje użycie place_of_worship=mass_rock, jednak obiekty z takim tagiem automatycznie dostają rodzaj ‘Kościól‘.
Co proponujecie?
amenity=place_of_worship to nie tylko kościoły
“obiekty z takim tagiem automatycznie dostają rodzaj ‘Kościól‘.” - gdzie dostają taki rodzaj? może coś ma skopane tłumaczenie?
(choć może być ciężko o lepszy termin…)
Na przykład nakreśliłem tutaj zarys takiego ołtarza i wpisałem tagi place_of_worship=mass_rock oraz amenity=place_of_worship . Podpowiada się “Miejsce odbywania praktyk religijnych“
Ale gdy tylko dookreślę religię na chrześcijaństwo, to z miejsca zmienia się w kościół:
To nie obiekt się zmienia jako taki, jedynie jego opis w iD ;)
To ma być tylko pomoc w mapowaniu. „Kościół” jest trochę bardziej zwięzłe niż „Miejsce odbywania się chrześcijańskich praktyk religijnych” a w 99% przypadków prawdziwe
„Problematyczne” tzn. wymykające się spod tego skrótu myślowego są przecież nie tylko ołtarze polowe, ale i wszelkiego rodzaju kaplice na cmentarzach czy lotniskach. Ale tagowanie samo w sobie jest poprawne
Chodziło mi tylko o to, czy reprezentacja takiego obiektu na mapie nie będzie zbyt myląca.
Taki śmietnik na cmentarzu, jak na obrazku, to bardziej
amenity=waste_disposal + waste=trash
czy raczej
amenity=waste_basket + waste=trash
czy jeszcze inaczej?
Bardzo ciekawe pytanie.
Gabarytowo to jest raczej amenity=waste_disposal (bo duży)
Funkcjonalnie raczej amenity=waste_basket (bo nie na wory śmieci tylko na pojedyncze zużyte znicze itp., po prostu w listopadzie jest tego mnóstwo, stąd jego gabaryt)
Mimo wszystko postawiłbym na waste_disposal bo IMO nie jest wystarczająco podobny do typowego miejskiego przydrożnego śmietniczka
Głos za amenity=waste_disposal z tym że jeżeli mówimy dokładnie o miejscu, lokalizacji jak na zdjęciu to on tam raczej stoi tymczasowo. Taki gabaryt i większe stoją mniej inwazyjnie w jakimś zakamarku lub np. w okolicach parkingu. Ten nie ma nawet kółek.
Wprost przeciwnie, Cmentarz Wolski jest takimi pozastawiany na stałe, prawie jak Biedronka paletami.
Dokładnie. Na Cmentarzu Farnym w Białymstoku to w ciągu alejek (niektórych dość wąskich i o błotnistym/trawiastym podłożu) poustawiane są kontenery budowlane na gabaryty. O żadnych kółkach nie ma mowy ![]()
Czy mamy jakiś ustalony sposób tagowania miejsc odpoczynku dla rowerzystów, analogicznie do highway=rest_area? W powiecie kraśnickim jest kilka takich punktów opisanych jako szlak rowerowy Greenways.
Zazwyczaj widziałem właśnie tak jak piszesz, zobacz punkty MOR przy Green Velo np. Way: MOR Malmurzyn (629822179) | OpenStreetMap
Widzę, że tu jest bicycle=designated, potem nazwa i operator. Wygląda sensownie, a nie ma chyba nic bardziej pasującego.
Chwilę temu tez miałem parę MOR-ów i ktoś na Discordzie mi podpowiedział jak sam to robi więc małpowałem. W zasadzie to samo
Są też miejsca MOR-o podobne
Jakie macie pomysły na oznaczenie portyku jak w tym przypadku?
W przypadku UM Warszawa i przyległych budynków ( F4map Demo - Interactive 3D map ), rozszerzyłem obwiednię budynku o tą część i dalej buiding:part do oznaczeń kolumn oraz górnej części