A czemu nie po prostu playground=swing?
Powinienen doprecyzować, że to jest huśtawka coś jak bujana ława ( Ceneo - porównanie cen, sklepy internetowe - kup najtaniej ), niekoniecznie ogrodowa, ale publicznie dostępna (np. w parkach). Wykorzystywana ona może być nie tylko przez dzieci, co by sugerowało oznaczenie z kluczem ‘playground=*’
Hmm, znalazłem jeszcze leisure=village_swing, ale nie wiem czy to do końca to
Co myślicie o takim tagowaniu oddolnych (najczęściej nielegalnych, ale czasowo tolerowanych przez zarządców terenu) torów do dirt jumpingu (tzw. hopki rowerowe)?
Zakładam, że mamy to w wielu miejscach w Polsce otagowane na bardzo różne sposoby, więc byłoby nieźle to ustandaryzować.
Kiedyś przewijał się temat całej gamy -matów, a więc pytanie, jak oznaczyć olejomat? https://www.facebook.com/GrodziskMazowiecki/posts/pfbid0JvLYduSxFUooNWqrRNDfAjUKR1cLyrvXc6KuiDs7wDfsn2u1r82WbLeeVX4NUSapl
dać
amenity=recycling
i odpowiedzieć na pytania StreetComplete ![]()
chyba da to
amenity=recycling
recycling_type=container
recycling:cooking_oil=yes
Ja taguję je tak:
amenity=recycling
app_operated=only
brand=Olejomat
operator=Emka
recycling:cooking_oil=yes
recycling_type=machine
ref=OM0092
Trochę już takich dodałem ![]()
Jak poprawnie to powinno być otagowane? Node: profCymbaLOOK CLINIC - Aneta Cymbaluk - Specjalistyczne Gabinety Medyczne w Szczecinie (13189806604) | OpenStreetMap - https://www.cymbalook.pl/
amienity=hospital czy raczej clinic?
Ja bym dał clinic. Szpital, nawet prywatny to jednak coś nieco innego od kliniki.
Przypuszczalnie amenity=hospital - przeprowadzają operacje, a pacjenci mogą pozostawać u nich przez 1-2 dni.
Nie ma potrzeby takiej długiej, w zasadzie opisowej nazwy. Jak bym dał tylko “profCymbaLOOK CLINIC”.
ja dodałem short_name - i uzupełniłem kilka danych - bardziej przemawia mi to na clinic
Na pewno pod względem przeważającej działalności jest to clinic, ta część szpitalna może nawet nigdy nie działała.
Co do nazwy to najprościej sprawdzić w terenie, i tam jest to, co wpisałeś w short_name.
właśnie tego się obawiam że ta część szpitalna to … ściema lekka ale to dopiero po kontakcie z panią prof mogę być pewien
czyli co short name przenieść do name? i zmiana hospital na clinic?
Z name mogę pomóc. Na pewno w name powinno być samo profCymbalook Clinic, bo nawet tak jest na logu. To długie do official_name.
Z drugą częścią nie mam pewności. Ja bym dał clinic bo tak mi bardziej wynika z opisu na ich główną działalność.
zmieniłem name na official_name z short usunąłem zostawiłem name= ![]()
hospital zmieniłem na clinic - dzięki Panowie
Mam pytanie odnośnie nieokreślonego budynku 614256103 oraz węzła 11345066116. Wezęł jest od początku okreslony na mapie jako restauracja, ale wg info z ich strony na temat oferowanych usług trzeba raczej zmienić na amenity=events_venue. W ofercie jest również 12 pokoi gościnnych mieszczących 40 osób.
- Jak w tym przypadku sensownie otagować budynek?
- Czy jest sens uwzględniać informację o pokojach, jeśli obiekt nie funkcjonuje jako hotel?
masz zdjęcie budynku? na https://www.diamentowa.pl/galeria na szybko nie widzę
(wartość building= nie powinna zależeć od tego jaki w tym momencie POI jest w środku)
Na razie nie mam żadnych świeżo zrobionych. W galerii jest widok frontowego wejścia i taki poglądowy. Ewentualnie jeszcze ze Street View (front, bok), zdjęcia co prawda z 2023, ale zasadniczych zmian nie ma.
Ok. Zastanawiam się tylko czy lepiej zostawiać w podobnych sytuacjach building=yes, czy jednak bardziej dookreślać charakter budynku, jeśli to możliwe.
Dalej w temacie budynków, nie jestem pewien co autorzy mieli na myśli w przypadku 273403790 oraz 273403640 używając tagu building=church. Wydaje mi się, że użycie building=synagogue i historic=synagogue będzie na miejscu.
Tag building=church został dodany do tych linii w 2014 roku, wówczas tag building=synagogue miał mniej niż 100 użyć globalnie. Może mapujący nie wiedział że istnieje