Jak mieszkańcy i tym podobni a nie każdy kto poprosi to nie jest to permit
Zazwyczaj każdy kto poprosi a ma uzasadniony interes (np. dojazd do parkingu hotelowego) to dostaje.
Nie próbuję być tu autorytetem, przytoczyłem tylko tagowanie w takiej formie w jakiej faktycznie występuje w OSM na przykładach kilku włoskich miast które na wyrywki sprawdziłem.
Dzięki, dodałem, ciekawe czy nawigacje to biorą pod uwagę, ale pewnie nie bo trzeba by gdzieś szerokość auta definiować.
Osmand bierze, po to są w nim parametry pojazdu: szerokość, wysokość, ciężar, długość.
Ostatnio gość robił pomnik pamięci Janusza Kuliga i dodał link do Wikipedii
wikipedia=pl:Janusz Kulig
Przerobiłem to na subject:wikipedia=pl:Janusz Kulig ponieważ artykuł Wikipedii nie traktuje bezpośrednio o pomniku a o osobie Janusza Kuliga.
Gość napisał mi tak
Hello Grzegorz,
In my opinion wikipedia was correct - not subject:wikipedia.
Because, that wikipedia page is about Kulig. If it would be a page about the memorial stone itself, it should be subject:wikipedia.
Please, check out ‘osm tag wikipedia’ with a searching machine. Greetings,
Werner
Weźmy pod uwagę, że można jeszcze dodać dane z Wikidata Janusz Kulig - Wikidata choć też chyba w jakiejś formie subject.
Jak to faktycznie powinno być zrobione z Wikipedią i subject oraz w przypadku dodania danych z Wikidata oraz na przyszłość bez Wikidata.
I słusznie, taki przypadek jest nawet podany wprost jako przykład użycia subject:wikipedia=* na OSM wiki:
For example: a historic=memorial commemorating a human should use this subkey to link to the Wikipedia article about said human, as the article is about subject of the memorial, not about the memorial itself.
Co do wikidata no to logiczne wydaje się subject:wikidata=*.
Nie zaszkodzi też dodać samo subject=Janusz Kulig.
Edit: albo raczej subject:name=Janusz Kulig? nie jestem pewien
Dzięki dobry człowieku. Zrobiłeś mi dzień.
Ogólnie subject jest mi dość obce ale trafiłem. Trochę dzięki temu że co nieco dodaję jakieś zasoby Wiki i jej pochodne do obiektów a parę razy wlazł bot Mateusza Koniecznego i wychodziły błędy. Najczęściej dlatego że właśnie do jakiegoś obiektu dodawałem ogólny artykuł Wikipedii bo nie było bezpośredniego artykułu o obiekcie a tylko ewentualnie wzmianka (akapit).
Powstawał efekt domina bo kolidowały ze sobą dane w zasobach Wiki czyli Wikipedia, Wikidata, Wikimedia nie mówiąc o zapisanych tam współrzędnych geograficznych.
@pavvv Już tam dodał komentarz więc podzielcie się pierwszym wersem.
Nie wiem skąd to ma, bo jest dosłownie na odwrót
Wiki opisuje, subject:wikipedia się stosuje wtedy gdy link jest do upamiętnianej osoby/organizacji.
Gdyby było hasło o kamieniu to idzie to wikipedia
Ciekawe czy dużo napsuł.
Daj znać gdyby dalej dyskutował z rzeczywistością.
To obcokrajowiec prawdopodobnie Holender. Może mu się coś pomyliło a niekoniecznie ma coś więcej do czynienia z subject i jego pochodnymi.
Nie wnikałem mocniej w profil ale raczej tu przyszedł z okazjonalną wizytą bo edycje ma raczej po za Polską.
Póki co do dyskusji z jego strony nie mam zastrzeżeń oprócz tego że pojawił się błąd. Sam też się deko więcej dowiedziałem dzięki temu że poruszył takie zagadnienie.
Oprócz tego fajnie, że dodał obiekt którego nie było na mapie.
Można czekać na odpowiedź lub jej brak.
Raczej nie dyskutuje negatywnie
O.K. thank you. At least my mistake lead to your add of the subject:wikidata ![]()
Jak otagować wrzutomaty w bibliotece? Urządzenie podobnie wyglądające do bankomatu, które pozwala na zwrot książek poza godzinami otwarcia biblioteki?
https://www.bpwola.waw.pl/index.php/uslugi/wrzutomaty
Najchętniej dałbym ekstra tag do biblioteki.
Kojarzą mi się tagi self_service lub self_checkout, ale chyba nie pasują
Przy tagowaniu jako osobny obiekt to pewnie vending=book_return. Chwilowo 12 użyć w taginfo
Zobacz tez polską stronę Wiki - wypisywałem kiedyś wszystkie powiązane tagi jakie znalazłem i mają sens.
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Pl:Tag:amenity%3Dlibrary_dropoff
Jak mapuje się publiczne zegary zapewne tylko mechaniczne spotykane na wieżach ratuszowych, kościelnych czy szkolnych, które wybijają melodie lub sygnały w ustalonych godzinach? Np. 1, 2
Znalazłem jedynie jedną wartość playing_hours dla urządzenia, które nie wygląda jak zegar, wygrywającego melodię 3x dziennie o Mo-Su␣10:10,12:10,17:10
Jest leśna droga która rozchodzi się pod kątem na 2 drogi z identyczną nawierzchnią, to rozejście tworzy trójkąt dość duży (około 80 metrów długości) który ma identyczną nawierzchnię jak te drogi i można po nim jeździć we wszystkich kierunkach. Zrobiłem obiekt i dałem mu area:highway=track a pozostałe parametry takie jak drogi, ale JOSM zgłasza warning że jest smoothness i tracktype bez highway. Czy to jest poprawne mapowanie? Tu przykładowy obiekt ale dzisiaj już 3 podobne widziałem Way: 1422135091 | OpenStreetMap
Hej, mam pytanie - czy w OSM jest jakiś zestaw kluczy na oznaczenie huśtawek, które nie występują na placach zabaw? Próbowałem szukać czegoś na własną rękę, ale nie znalazłem niczego pasującego
na Tagging of touristy things - #3 by Filip009 ktoś też niedawno szukał