Byłem dzisiaj zweryfikować jeden element w terenie i nie wiem jak go otagować. A mianowicie, chodzi o kapliczkę przy światłach na ulicy Kaliskiej w Sompolnie. Kapliczka murowana, dostęp do niej swobodny ze wszystkich czterech stron. No i właśnie tu jest problem, ponieważ na każdej ścianie jest inna inskrypcja z wizerunkami różnych świętych powyżej.
Otrzymałem pytanie od przedstawiciela Bolta dot. tagowania ulic wewnątrz strefy B na Starym Mieście w Krakowie. Cały obszar widnieje w ich nawigacjach jako niedostępny. Moim zdaniem to kwestia nawigacji i wiele nie zrobimy, bo są już tagi na psv i bicycle, ale chciałem to skonsultować, bo ponoć problem jest dla nich bardzo duży.
Zastanawiam się, czy było już kiedyś w społeczności omawiane, w jaki sposób można przy masztach flagowych (man_made=flagpole) zaznaczyć informację, że maszt jest pusty? Tzn. nie powiewa na nim żadna flaga.
Myślę, że landuse=military dla użytkowników map jednoznacznie się kojarzy z terenem restrykcyjnym, bez dostępu publicznego.
Z tego, co na szybko czytam, to kombinacja amenity=border_control jest udokumentowana tylko po stronie rosyjskiej, pozostałe strony częściej powołują barrier=border_control:
Pytanie co to znaczy “zmilitaryzowane” - np. do placówek Straży Granicznej używamy landuse=military, jest na to sporo przykładów, a nie jest to formacja wojskowa.
Nie byłem na tym przejściu, więc ciężko mi ocenić stopień militaryzacji, ale nie spodziewam się jakiegokolwiek. Wydaje mi się, że w ogóle ciężko byłoby to ocenić bez wizyty na miejscu.
Ja jestem zdania, że jeśli ktoś postawił sobie za zadanie z(mikro)mapowanie obszaru wojskowego, to powinien tym bardziej też wziąć pod uwagę accessy - zwłaszcza że domyślnie przyjmuje się ustawianie access=no, ale to nie musi być oczywistość. Sam osobiście mam rozgrzebaną w JOSM sesję rozszerzającą obszary landuse=military za warszawskim Rembertowem i tam mam np. taki przypadek, że za terenem ASW jest strzelnica CWKS Legia, która chyba wchodzi w zakres faktycznej strzelnicy wojskowej - muszę jeszcze poanalizować przypadek, ale trochę mniej mam ostatnio czasu. CWKS no to jest klub wojskowy, ale to nie jest strzelnica stricte dla żołnierzy, a cywili, jednakże pod rystrykcją wojskową - poruszanie się po drodze Way: droga pożarowa 48 (886787573) | OpenStreetMap jest niewskazane z racji na rykoszety ze strzelnicy, za które wojsko nie odpowiada. Widać, jak bardzo tutaj brakuje tego military.
Dla przypadku od kubyhahaha ewidentnie trzeba odejść od landuse=commercial. Widać, że obecna tam jest straż graniczna, a 11 dni temu ktoś akurat robił survey/questa. Na tej podstawie stwierdziłbym, że należy podać landuse=border_control ale pierwszy raz widzę taki przypadek, a jak mamy możliwość uzyskania świeżej informacji, to zapytałem się człowieka, czy jest w stanie ocenić rodzaj potrzebnego tagowania.