Jak to otagować?

Zakaz ruchu nie dotyczy pieszych.
Masz tam też ewidentne wyłączenie rowerzystów.
To NIE jest access=forestry
Na szybko to vehicle=forestry bicycle=yes byłoby dużo lepsze.
Teraz już wiesz jak to poprawniej zaznaczać.

Coś podobnego wyłuskałem na Discordzie ale tu też postaram się czytnąć.

@Mateusz_Konieczny to co do access=forestry miałem jednak całkiem wypaczone pojęcie tzn. pewnie gdzieś w tle siedziało mi to całe vehicle ale się rypłem jednak nie przedstawiałem tego jako prawdę objawioną.
Sprawdzałem standardowo ustawiając punkty przed lasem, szlabanem i za lasem, szlabanem w mapy.com, komoot, osmand no i już parę dni od edycji minęło. W bikerouter tak samo ale “wymusiłem” na gravelu typ more mtb bo bez tego wolał normalniejsze drogi. Wszystko w wersjach przeglądarkowych.

Czyli mam trochę do poprawy.
Nikogo nie zachęcam do błędnego tagowania tylko poddałem pod otwartą dyskusję parę zagadnień. Przy okazji sam się coś teraz nauczyłem choć jeszcze za mało.
Rozumiem, że tu też lepiej się nie odzywać.
Bywa, że coś wiem a czasem się mylę.

W tym przypadku powinni się pozabijać czy dyskutować, przecież tam też był jakiś błąd.

1 Like

Tak sobie wrzuciłem w wyszukiwarkę W Discorda można tak samo.

Jeszcze takie ładne

Konia i korby można dostać do głowy.
Trzeba lat siedzenia w tym szczególnie gdy się edytuje z doskoku czasem to czasem tamto. Sporo na pewno czytałem czy przeleciałem wzrokiem. Jednak gdy się człowiek naszprycuje wszelakimi dyskusjami, Wikami, widzianymi edycjami, komentarzami do zmian etc. to sieczka we łbie.

Można też przy okazji znaleźć historyczne zaciekłe walki na różnych polach.

Największy błąd to nie danie sobie czasu tylko działanie na chybcika, niedoczytania (z chęci odpowiedzi czy zamknięcia i wysłania edycji itd.)

Z wyszukiwarki wynika, że pytania, dyskusje często się powtarzają w sumie na wiele tematów. Część zagadnień przyjmijmy sprzed dziesięciu lat czy nowszych uległa zmianom. Stąd też biorą się akcje automatycznych edycji by zmienić dawne kanony “piekna” na nowsze w bazie.

To też mi się odrobinę przyda. [automatyczna edycja] Poprawne tagowanie siedzib leśnictw i nadleśnictw - #7 by Aim3111

Szczerze mówiąc sam tak zawsze tagowałem.
W Polsce domyślnie można przebywać w lasach, dlatego obszary z zakazem (np. ściezki w rezerwatach, czy jakiś lokalny zakaz wstępu do lasu co trwa długo) oznaczałem dodatkowo jako access=no, czy foot=no

https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:access%3Dforestry

Wiki też pisze o “any type of vehicle”. Wydaje mi się, że ten tag pozwala na ruch pieszy

1 Like

Dalej by to blokowało rowery (i ma konflikt z tym jak access ogólnie działa…)

Jak jest na pojazdy to powinno być vehicle=forestry

3 Likes

Co moze sprawiać ze routing osrm dla samochodu prowadzi pomiedzy Świnoujsciem a Międzyzdrojami dookoła Zalewu Szczecińskiego przez Niemcy? Pozostale prowadzą poprawnie?

Uwaga do błedu:

OpenStreetMap - widać że to problem OSRM

Już chyba poprawione

nie - nie poprawiła ta moja edycja routingu OSRM - po połączeniu z odnogą od ronda routing tej odnogi już nie wskazuje w relacji :slightly_frowning_face: - coś jest z tym odcinkiem:

https://map.project-osrm.org/?z=16&center=53.915208%2C14.429898&loc=53.913313%2C14.434619&loc=53.913897%2C14.426031&hl=en&alt=0&srv=0

https://map.project-osrm.org/?z=16&center=53.913553%2C14.424191&loc=53.913313%2C14.434619&loc=53.915133%2C14.417560&hl=en&alt=0&srv=0

@d3mol3k Może ten proposed bruździ?

Obstawiam, że jeszcze OSRM nie zaciągnął zmian

wczoraj po połączeniu tej odnogi od ronda z tą drogą z proposed widzę że wyznacz początek/koniec już tylko na rondzie - wczoraj przed połączeniem pokazywał razem z tą odnogą - dziś usunąłem ten ‘proposed’ zobaczymy jak jutro się to zachowa.

O co chodzi w tym wyzwaniu StreetComplete? Tam jest słup z transformatorem - coś jest źle oznaczone?

Pomijając szczegółowe tagi to ja oznaczałem transformatory tak samo i żaden walidator nie zgłaszał problemu

Quest pyta o Key:line_attachment - OpenStreetMap Wiki

1 Like

Mógłby ktoś zerknąć na to skrzyżowanie? Połączyłem drogi zgodnie z brakiem fizycznego rozdzielenia, ale wygląda to średnio, może ktoś ma pomysł jak to poprawić?

I mój changeset

przy drodze dwujezdniowej bym zachował ciągłość jezdni również na płycie skrzyżowania jak jesy dwujezdniowa i przed i po skrzyżowaniu…

Wycofam w takim mój changeset wieczorem jeśli nikt mnie nie ubiegnie

Zdecydowanie lepiej wygląda wersja z zachowaniem ciągłości jezdni wchodzących na skrzyżowanie - bez tego mamy oto efekt gwiazdy, co estetycznie nie wygląda. Podobnie robiłem w Olsztynie (OpenStreetMap). Intuicyjnie, zachowanie tej separacji odzwierciedla płynność ruchu. Ale to jest moja opinia, zgadzam się z przedmówcą